- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βενετία: Παρέμβαση των Pussy Riot έκλεισε προσωρινά το ρωσικό περίπτερο στη Μπιενάλε
Διαδηλώτριες κατήγγειλαν τη συμμετοχή της Ρωσίας, με ένταση έξω από τα περίπτερα Ρωσίας και Ισραήλ
Οι Pussy Riot διαμαρτυρήθηκαν στη Μπιενάλε της Βενετίας κατά της συμμετοχής Ρωσίας και Ισραήλ
Το ρωσικό περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τη δεύτερη ημέρα της προεπισκόπησης της διοργάνωσης, μετά από δυναμική διαμαρτυρία της ακτιβιστικής ομάδας Pussy Riot κατά της συμμετοχής της Ρωσίας στο φεστιβάλ τέχνης.
Φορώντας ροζ μπαλακλάβες, οι διαδηλώτριες των Pussy Riot κινήθηκαν προς το ρωσικό περίπτερο, όπου άναψαν καπνογόνα σε ροζ, μπλε και κίτρινο χρώμα, έπαιξαν punk μουσική και φώναζαν συνθήματα όπως «Το αίμα είναι η τέχνη της Ρωσίας».
Περίπου 40 ακτιβίστριες, ανάμεσά τους και μέλη της φεμινιστικής ομάδας Femen, επιχείρησαν κάποια στιγμή να εισέλθουν στο περίπτερο, ωστόσο απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σχηματίσει φραγμό στην είσοδο.
Pussy Riot and Femen stormed the Russian pavilion at the Venice Biennale on May 6 to protest the Kremlin’s war against Ukraine.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 6, 2026
Video: Katia Margolis / Facebook. pic.twitter.com/8R0SLupYl6
Η παρέμβαση της Τολόκονικοβα, μέλους των Pussy Riot
Η Ναντιέζντα Τολόκονικοβα, ιδρυτικό μέλος των Pussy Riot και επικεφαλής της διαμαρτυρίας, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε βλέποντας επισκέπτες να διασκεδάζουν στο ρωσικό περίπτερο την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, όπου υπήρχαν κιβώτια prosecco και δυνατή techno μουσική.
«Μου φαίνεται παράξενο ότι η Ευρώπη λέει συνεχώς πως η Ουκρανία αποτελεί ασπίδα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά εξακολουθεί να ανοίγει τις πόρτες της στη ρωσική προπαγάνδα. Είναι σπαρακτικό για μένα», ανέφερε.
Η ακτιβίστρια κάλεσε τον πρόεδρο της Μπιενάλε, Πιετραντζέλο Μπουταφούοκο, να «σταματήσει να δέχεται ρωσικά χρήματα» και να συνομιλήσει με την ομάδα. Σε ανακοίνωσή τους, οι Pussy Riot πρότειναν ακόμη να αναλάβουν την επιμέλεια του ρωσικού περιπτέρου το 2028, παρουσιάζοντας έργα καλλιτεχνών που βρίσκονται ή βρέθηκαν σε ρωσικές φυλακές.
Pussy Riot and FEMEN protest reopening of Russian pavilion at Venice Biennale
— The Insider (@InsiderEng) May 6, 2026
📷Video by Vasily Bogatov
Taisiya Krugovykh pic.twitter.com/YO2iw1hB1e
Διπλωματική ένταση και παραιτήσεις
Η ένταση γύρω από τη ρωσική συμμετοχή στη Μπιενάλε είχε κλιμακωθεί ήδη πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την ιταλική κυβέρνηση και τους διοργανωτές ότι η συμμετοχή της ρωσικής αποστολής ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, η κριτική επιτροπή της διοργάνωσης παραιτήθηκε σύσσωμη, δηλώνοντας ότι δεν θα εξέταζε συμμετοχές χωρών των οποίων οι ηγέτες υπόκεινται σε διεθνή εντάλματα σύλληψης, κάτι που θα απέκλειε τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Ιταλικό μέσο ενημέρωσης υποστήριξε ότι η παραίτηση ήρθε έπειτα από προειδοποίηση της νομικής υπηρεσίας της Μπιενάλε πως τα μέλη της επιτροπής θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνα, εάν το Ισραήλ προχωρούσε νομικά κατά της απόφασης. Εκπρόσωπος της διοργάνωσης επιβεβαίωσε στον Guardian την ακρίβεια του δημοσιεύματος.
Επίσης, κατά τα εγκαίνια του βρετανικού περιπτέρου της Λουμπάινα Χιμίντ, εκπρόσωπος του Βρετανού πρέσβη ανέφερε ότι κανένας υπουργός δεν παρευρέθηκε εξαιτίας της ρωσικής συμμετοχής, παρότι παραδοσιακά υπουργός εκπροσωπεί τη βρετανική κυβέρνηση στην τελετή.
Νέα διαμαρτυρία έξω από το ισραηλινό περίπτερο
Περίπου μία ώρα μετά τη δράση των Pussy Riot, η ομάδα Art Not Genocide Alliance πραγματοποίησε νέα διαμαρτυρία έξω από το ισραηλινό περίπτερο στο Arsenale, διαμαρτυρόμενη για τη συμμετοχή του Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Το περίπτερο παρέμεινε κλειδωμένο από μέσα, ενώ περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες στη Μπιενάλε έχουν υπογράψει επιστολή με αίτημα τον αποκλεισμό του Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι η διοργάνωση «δίνει βήμα στο ισραηλινό κράτος ενώ διαπράττει γενοκτονία».
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την οργάνωση για «αντιϊσραηλινή πολιτική κατήχηση» και «άμεση διάκριση».
Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί νέα κινητοποίηση από την Art Not Genocide Alliance, με τη συμμετοχή ιταλικών εργατικών συνδικάτων, εργαζομένων της Μπιενάλε, επιμελητών και περίπου 20 καλλιτεχνών που συμμετέχουν με έργα τους στα εθνικά περίπτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι καλλιτέχνες ενδέχεται να δημιουργήσουν γραμμές περιφρούρησης έξω από τα περίπτερά τους και να ζητούν από τους επισκέπτες να μην εισέρχονται.
Οι πολιτικές διαμαρτυρίες δεν αποτελούν νέο φαινόμενο για τη Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1968 είχαν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του φοιτητικού κινήματος κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, ενώ το 1974 η διοργάνωση αφιερώθηκε στον λαό της Χιλής υπό το καθεστώς του Αουγκούστο Πινοτσέτ.
Πηγή: The Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αγωγή υποστηρίζει ότι η εφημερίδα επιδίωκε αύξηση της παρουσίας γυναικών και μη λευκών στελεχών
Διαδηλώτριες κατήγγειλαν τη συμμετοχή της Ρωσίας, με ένταση έξω από τα περίπτερα Ρωσίας και Ισραήλ
Επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού - Πρώτο πλήγμα μετά την εκεχειρία του Απριλίου
Oι αρχές εξετάζουν αν το γεύμα με πολλά λιπαρά της προκάλεσε «brain fog»
Σο στόχαστρο τζιχαντιστές, καρτέλ ναρκωτικών και Antifa
Οι αμερικανικές δυνάμεις αχρήστευσαν το πηδάλιο του δεξαμενόπλοιου
Το MV Hondius αναμένεται να φτάσει το Σάββατο στις Κανάριες Νήσους
Έναν χρόνο μετά, Παρίσι και Βερολίνο παραμένουν σε πολιτική απόσταση
Οι Αρχές υποστηρίζουν επίσης ότι χρησιμοποίησε παράνομα αστυνομικά αρχεία
Το ρομπότ, με το όνομα Gabi, έχει ύψος περίπου 130 εκ. και φορά παραδοσιακή βουδιστική ενδυμασία
Έκθεση της ABW καταγράφει έκρηξη κατασκοπείας και δολιοφθορών από ρωσικά δίκτυα
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο «πειρατής» των media
Η εταιρεία έχει ήδη αφαιρέσει περίπου 20.000 πτήσεις μικρών αποστάσεων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον ιδρυτή του CNN ως «έναν από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών»
Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η μεταφορά αντιαεροπορικών συστημάτων αφήνει κενά αλλού
Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση
Πάνω από 600 αστυνομικοί συμμετείχαν σε επιχειρήσεις σε 50 τοποθεσίες
Φοβούνται επανάληψη των εικόνων καραντίνας
«Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στο Ορμούζ», λέει ο Μακρόν
Πόλεμοι, κατοχές, εμφύλιες συγκρούσεις, ξένες παρεμβάσεις, πολιτικές αποφάσεις και ιστορικά ρήγματα που δεν έμειναν μόνο στους χάρτες, αλλά άλλαξαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.