- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κύπρος: «Δεν μπορούν να αποκλειστούν τρομοκρατικές επιθέσεις» - Ταξιδιωτική οδηγία από το βρετανικό ΥΠΕΞ
Ενισχύεται συνεχώς η άμυνα του νησιού
Προειδοποίηση ΥΠΕΞ Βρετανίας: «Δεν αποκλείονται τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κύπρο»
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επικαιροποίησε την ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στο νησί.
Η ενημέρωση της ταξιδιωτικής οδηγίας από το Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) αφορά κυρίως θέματα ασφάλειας για Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Κύπρο.
«Δεν μπορούν να αποκλειστούν τρομοκρατικές επιθέσεις»
Στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση της βρετανικής κυβέρνησης επισημαίνεται ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κύπρο δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Όπως αναφέρεται στην οδηγία, «υπάρχει υψηλή απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζει τα βρετανικά συμφέροντα και τους Βρετανούς πολίτες».
Οι επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια προειδοποίηση, θα μπορούσαν να είναι αδιάκριτες και να συμβούν σε χώρους που επισκέπτονται ξένοι πολίτες.
Το βρετανικό ΥΠΕΞ καλεί τους ταξιδιώτες να παραμένουν σε εγρήγορση και να έχουν συνεχή επίγνωση του περιβάλλοντός τους.
Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα μετά την επίθεση με drones στην βρετανική βάση τη Δευτέρα. href="https://www.athensvoice.gr/epikairotita/diethni/950899/kupros-ihisan-kai-pali-oi-seirines-sto-akrotiri/" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> Από τότε ηχούν συχνά σειρήνες στο Ακρωτήρι λόγω των drones που πετούν στον εναέριο χώρο της ευρύτερης περιοχής χωρίς να έχει προκληθεί κάποιο νέο περιστατικό.
Η Ελλάδα έχει στείλει ήδη τις φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» αλλά και 4 F-16 ενώ η Γαλλία ενίσχυσε την ασφάλεια της περιοχής με το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».
Η Ισπανία με την σειρά της αποφάσισε να στείλει στην Κύπρο τη φρεγάτα Cristóbal Colón.
Κύπρος: Στο νησί και ο Τζον Χίλι
Να σημειωθεί ότι ο ύπατος αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, ο πρέσβης δρ Κυριακός Κούρος έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων σε κορυφαία μέσα ενημέρωσης όπως το BBC, το SKY Νews, το δημοφιλές πρόγραμμα Newsnight κ.α.. Σε όλες του τις συνεντεύξεις οι βρετανοί δημοσιογράφοι τον ρωτούν για την δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει η Λευκωσία για τους χειρισμούς του Λονδίνου στις αρχές τις εβδομάδας και αν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις των δύο κρατών. Ο δρ. Κούρος μεταξύ άλλων μίλησε για την ανησυχία που επικρατεί στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone, υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο πλήττεται επιτυχώς από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ο ίδιος τόνισε πως στις βρετανικές βάσεις δεν διαμένει μόνο βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και μεγάλος αριθμός Κυπρίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στις περιοχές αυτές. Ο Κύπριος διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στην έντονη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου τις τελευταίες ημέρες, με τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου και του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς και επαφές σε επίπεδο υπουργών και συμβούλων εθνικής ασφάλειας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη κινητοποιήσει συμμάχους της για την ενίσχυση της ασφάλειας στο νησί. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει αποστείλει πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται και στρατιωτική συνδρομή από τη Γαλλία.
Ο δρ. Κούρος υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ότι τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάδειξή της ως ανθρωπιστικού κόμβου για επιχειρήσεις εκκένωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αναφερόμενος στις βρετανικές βάσεις στο νησί, σημείωσε ότι η παρουσία τους προβλέπεται από τις Συνθήκες για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο επεσήμανε πως, αν οι βάσεις μετατραπούν σε στόχο επιθέσεων χωρίς να υπάρχουν επαρκείς δυνατότητες προστασίας, τότε δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για την Κύπρο και τους κατοίκους της. «Αν οι βάσεις γίνουν μέρος του προβλήματος και μετατραπούν σε πόλο έλξης απειλών χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προστασίας τους και της ίδιας της χώρας, τότε κάτι δεν γίνεται σωστά», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο BBC.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.