- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θετικό σήμα της Κύπρου στο Συμβούλιο Τραμπ
Απάντηση της Λευκωσίας στην πρόσκληση Τραμπ εντός της ημέρας – Στήριξη με όρους Διεθνούς Δικαίου και ΟΗΕ
Θετική απάντηση της Λευκωσίας στην πρόσκληση Τραμπ για τη σύνοδο ειρήνης για τη Γάζα
Η κυβέρνηση της Κύπρου προσανατολίζεται σε θετική απάντηση στην πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ για συμμετοχή στη σύνοδο του Συμβουλίου Ειρήνης για τη Γάζα, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, η τελική απάντηση της Λευκωσίας αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά τη Γάζα και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε άλλες διεθνείς διενέξεις, όπως το Κυπριακό.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές της Κύπρου θεωρούν ότι οι όροι εντολής του Συμβουλίου ευθυγραμμίζονται με το ψήφισμα 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία μηχανισμού ειρήνευσης στη Γάζα και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα ασυμβατότητας με το διεθνές πλαίσιο.
Διαβουλεύσεις της Κύπρου με την Αθήνα και Ευρωπαίους εταίρους
Το προηγούμενο διάστημα η Λευκωσία πραγματοποίησε σειρά επαφών με αντικείμενο αποκλειστικά την πρόσκληση Τραμπ, επιδιώκοντας συντονισμό τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με Ευρωπαίους εταίρους πριν διαμορφώσει την τελική της στάση.
Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, η κυπριακή πλευρά διαμήνυσε ότι στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Γάζα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι στη σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου έχουν προσκληθεί επιλεγμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τρίτες χώρες, γεγονός που περιορίζει την ανάγκη υιοθέτησης ενιαίας θέσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο σύνολο των «27».
Επιφυλάξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς το εύρος και τη δομή του υπό σύσταση Συμβουλίου Ειρήνης.
Ο εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανουάρ Ελ Ανουνί, δήλωσε πρόσφατα ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις αρμοδιότητες του οργάνου, τη δομή διακυβέρνησής του και τη συμβατότητά του με τον Χάρτη του ΟΗΕ.
Παρά τις επιφυλάξεις αυτές, η Λευκωσία εκτιμά ότι η συμμετοχή της στη σύνοδο δεν συγκρούεται με το θεσμικό πλαίσιο του ΟΗΕ και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για αποκλιμάκωση και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας
Η Άγκυρα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας διώκεται για τρομοκρατία που συνδέεται με τα ναρκωτικά
Η συζήτηση άνοιξε μετά την ανανέωση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας «Cool Biz»
Ο 26χρονος οδηγήθηκε στη φυλακή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για αντίσταση κατά της σύλληψης
Εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα θύματα
Η επιχείρηση διάσωσης κράτησε πολλές ώρες και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν και ανασύρθηκε η σορός
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια χώρα γνωστή για τις εξαντλητικές ώρες εργασίας
Ένας εξ΄ αυτών χρειάστηκε οξυγόνο
Πολύ σοβαρές καταγγελίες από Ιταλούς ακτιβιστές
Η οικογένεια της ηθοποιού καταγόταν από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας
Η πρωτοβουλία φέρει το όνομα της κλασικής αμερικανικής ταινίας «The Big Chill»
Μια νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της και τρία ακόμη άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο
Η αστυνομία περίμενε τους επιβάτες στο αεροδρόμιο
Στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις δίπλα ή μέσα στην Τεχεράνη
Την οποία χαρακτήρισε «ιστορικά ακριβή» και απόλυτα πιστή στο πρωτότυπο έργο
Μια ιστορική ανατομία του αμερικανικού λαϊκισμού
H εταιρεία χαρακτήρισε το συμβάν «πρωτοφανές περιστατικό κυβερνοασφάλειας»
Άδεια ράφια στη Βρετανία
Χωρίς τέλος η κόντρα του δημάρχου Νέας Υόρκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.