- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα κατάσχεση τάνκερ από τις ΗΠΑ στα ανοιχτά της Βενεζουέλας - Κλιμακώνεται η ένταση
Δεύτερη επιχείρηση μέσα στον ίδιο μήνα, μετά την εντολή Τραμπ για «ναυτικό αποκλεισμό» της χώρας
Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν δεύτερο δεξαμενόπλοιο στα διεθνή ύδατα της Βενεζουέλας - Το Καράκας καταγγέλλει πειρατεία - Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για ναρκοτρομοκρατία
Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ένα πετρελαιοφόρο που είχε πρόσφατα αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον μήνα που οι ΗΠΑ προχωρούν σε κατάσχεση πλοίου μεταφοράς πετρελαίου ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη, ότι διέταξε «αποκλεισμό» δεξαμενόπλοιων που τελούν υπό κυρώσεις και εισέρχονται ή εξέρχονται από τη Βενεζουέλα.
Η Βενεζουέλα καταδίκασε τη νέα κατάσχεση, χαρακτηρίζοντάς την «κλοπή και απαγωγή». Στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να υφαρπάξουν τους φυσικούς της πόρους.
«Αυτές οι πράξεις δεν θα μείνουν ατιμώρητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, η οποία προσθέτει ότι σκοπεύει να καταθέσει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε «άλλους πολυμερείς οργανισμούς και κυβερνήσεις του κόσμου».
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Ακτοφυλακή, όπως και η αντίστοιχη νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το πλοίο καταλήφθηκε από ειδική τακτική ομάδα, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κρίστι Νόεμ, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η Ακτοφυλακή, ανήρτησε βίντεο της επιχείρησης στην πλατφόρμα X. «Σε προ της αυγής επιχείρηση νωρίς το πρωί της 20ής Δεκεμβρίου, η Αμερικανική Ακτοφυλακή, με τη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας, συνέλαβε ένα πετρελαιοφόρο που είχε τελευταία φορά ελλιμενιστεί στη Βενεζουέλα», έγραψε.
In a pre-dawn action early this morning on Dec. 20, the US Coast Guard with the support of the Department of War apprehended an oil tanker that was last docked in Venezuela.
— Secretary Kristi Noem (@Sec_Noem) December 20, 2025
The United States will continue to pursue the illicit movement of sanctioned oil that is used to fund… pic.twitter.com/nSZ4mi6axc
Στο επτάλεπτο βίντεο φαίνονται αμερικανικά ελικόπτερα να προσγειώνονται στο κατάστρωμα πλοίου με την ονομασία Centuries γραμμένη στο πλάι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να καταδιώκουν την παράνομη διακίνηση πετρελαίου που τελεί υπό κυρώσεις και χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση ναρκοτρομοκρατίας στην περιοχή», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Θα σας βρούμε και θα σας σταματήσουμε».
Το Centuries φέρει παναμαϊκή σημαία, ωστόσο τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πλεύσει και υπό ελληνική και λιβεριανή σημαία, σύμφωνα με στοιχεία που εξέτασε το BBC Verify. Το πλοίο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην Καραϊβική και έχουν πραγματοποιήσει φονικά πλήγματα σε φερόμενα ως σκάφη λαθρεμπορίου ναρκωτικών από τη Βενεζουέλα, με περίπου 100 νεκρούς.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει δημόσια αποδεικτικά στοιχεία ότι τα σκάφη αυτά μετέφεραν ναρκωτικά, ενώ ο αμερικανικός στρατός δέχεται αυξανόμενο έλεγχο από το Κογκρέσο για τις επιχειρήσεις αυτές.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ότι ηγείται μιας οργάνωσης που έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική, γνωστής ως «Καρτέλ του Ήλιου», κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Η κυβέρνηση Τραμπ τον κατηγορεί ότι, μαζί με την ομάδα αυτή, χρησιμοποιεί «κλεμμένο» πετρέλαιο για να χρηματοδοτεί «ναρκοτρομοκρατία, εμπορία ανθρώπων, δολοφονίες και απαγωγές».
Μετά την κατάσχεση του δεύτερου πλοίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, έγραψε στην πλατφόρμα X ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «αταλάντευτα τις επιχειρήσεις θαλάσσιας αναχαίτισης για τη διάλυση παράνομων εγκληματικών δικτύων».
«Η βία, τα ναρκωτικά και το χάος δεν θα ελέγξουν το δυτικό ημισφαίριο», ανέφερε.
Η Βενεζουέλα –η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο– εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα των εξαγωγών πετρελαίου για τη χρηματοδότηση των κρατικών της δαπανών.
Η ανακοίνωση του Τραμπ για «αποκλεισμό» έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κατάσχεση άλλου πετρελαιοφόρου, που θεωρείται μέρος του λεγόμενου «στόλου-φάντασμα», ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε διάφορες μεθόδους για να αποκρύπτει τη δραστηριότητά του.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το πλοίο, με την ονομασία Skipper, είχε εμπλακεί σε «παράνομη μεταφορά πετρελαίου» και θα οδηγηθεί σε αμερικανικό λιμάνι. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε έντονα, με τον Νικολάς Μαδούρο να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «απήγαγαν το πλήρωμα» και «έκλεψαν» το πλοίο.
(Πηγή: BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.