- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μερτς: Δυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να απωθήσουν ρωσικές επιθέσεις μετά από εκεχειρία στην Ουκρανία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών
Μερτς: Δυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να απωθήσουν ρωσικές επιθέσεις μετά από εκεχειρία στην Ουκρανία
Οι εγγυήσεις ασφαλείας που συζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη για την Ουκρανία θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να περιλαμβάνουν και τη στρατιωτική απώθηση ρωσικών δυνάμεων σε περίπτωση παραβίασης μιας μελλοντικής εκεχειρίας, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Ο Μερτς, σχολιάζοντας τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις θα όφειλαν να δράσουν σε περίπτωση που η Ρωσία παραβίαζε τους όρους μιας εκεχειρίας. Όπως είπε, αυτό θα σήμαινε την ασφάλεια μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές και, εφόσον χρειαστεί, την αντίδραση απέναντι σε ρωσικές εισβολές ή επιθέσεις. Έσπευσε πάντως να τονίσει ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι άμεσο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτηρίζοντας «αξιοσημείωτη» τη δέσμευση που, σύμφωνα με τον ίδιο, συζητείται: την προστασία της Ουκρανίας μετά από εκεχειρία με τρόπο αντίστοιχο της προστασίας που απολαμβάνουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να μιλά για πλήρη ένταξη.
Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί ούτε την προοπτική εκεχειρίας ούτε την παρουσία δυτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, κάτι που ΗΠΑ και Ευρώπη θεωρούν βασική προϋπόθεση για οποιεσδήποτε εγγυήσεις ασφαλείας. Ο πόλεμος συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ουκρανικής άμυνας, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία για τη χρήση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται «50-50». Όπως σημείωσε, η Ουκρανία θα χρειαστεί χρηματοδότηση για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, μετά την εξάντληση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων στις αρχές του 2026. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να αντέξει την αδράνεια, την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του.
Τέλος, ο Μερτς σχολίασε τον πιο σκληρό τόνο απέναντι στην Ευρώπη που καταγράφεται στη νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν τον εξέπληξε, καθώς κινείται στο ίδιο πνεύμα με τις επικρίσεις που είχε διατυπώσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς. Παρά ταύτα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια απομονωτική στροφή της Ουάσινγκτον δύσκολα θα διαρκέσει, υπογραμμίζοντας ότι «το America First μπορεί να ακούγεται ελκυστικό, αλλά το America Alone δεν θα ήταν καλό ούτε για τις ίδιες τις ΗΠΑ».
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οποιοδήποτε πλοίο εισέρχεται σε αυτή τη νέα ζώνη θα τίθεται σε λίστα κυρώσεων»
«Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ περιλαμβάνει μια πολυεπίπεδη αντιαεροπορική άμυνα με αναχαιτιστικά χαμηλής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας»
«Ελπίζουμε ειλικρινά να καταλήξουμε σε συμφωνίες με τους Αμερικανούς εταίρους μας» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση
Τι μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ
«Δεν τις αναγνώρισε η μητέρα τους όταν τις είδε», λέει ο ξάδελφός τους
Εντείνονται οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου - Τριήμερη εκεχειρία
Στο 41% η AfD στις δημοσκοπήσεις - Πίεση στον καγκελάριο Μερτς και φόβοι για επεισόδια
Ανησυχίες στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου για έλλειψη ετοιμότητας και άνοδο δυνάμεων φιλικών προς τη Μόσχα
Η Σάρα Χαλίφα και οι συγκατηγορούμενοί της καταδικάστηκαν σε θάνατο διά απαγχονισμού
Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο
Το AfD έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλά κρατίδια της Γερμανικής Ομοσπονδίας αλλά και σε εθνικό επίπεδο, διεκδικώντας να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ατμομηχανής της Ευρώπης
Για τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας στη Γάζα
Όσα είπε η 40χρονη στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή της
10 μέρες μετά τις πλημμύρες
Πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Διπλωματικός μαραθώνιος των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου εν μέσω νέων επιθέσεων
Ο Τζιμ Θόρντον τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα μετά από καταγγελία επιβάτιδας για συνομιλία σε διαδικτυακό chatroom
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.