- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τραμπ vs BBC: Ποια είναι τα εμπόδια στη νομική επιχειρηματολογία του προέδρου των ΗΠΑ;
Η απειλή αγωγής δισεκατομμυρίων για το ντοκιμαντέρ του Panorama και οι νομικές προκλήσεις στις ΗΠΑ
Τραμπ vs BBC: Ποια είναι τα εμπόδια στη νομική επιχειρηματολογία του προέδρου των ΗΠΑ;
Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να μηνύσει το BBC για αποζημίωση έως 1 δισ. δολάρια, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός έκανε «ψευδείς, δυσφημιστικές, μειωτικές και προκλητικές δηλώσεις» για εκείνον σε ένα ντοκιμαντέρ. Σε επιστολή της νομικής του ομάδας προς το BBC, απαίτησε τρεις ενέργειες: μια «πλήρη και δίκαιη ανασκευή» του ντοκιμαντέρ, μια συγγνώμη και την «κατάλληλη αποζημίωση» για τη ζημία που υπέστη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ένα διαρρεύσαν σημείωμα, γραμμένο από πρώην ανεξάρτητο σύμβουλο της επιτροπής δεοντολογίας του BBC, υποστήριζε ότι το πρόγραμμα Panorama είχε επεξεργαστεί τμήματα μιας ομιλίας του Τραμπ ώστε να φαίνεται ότι ενθάρρυνε άμεσα την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. Το ντοκιμαντέρ διάρκειας μιας ώρας προβλήθηκε στη Βρετανία λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Ο πρόεδρος του BBC, Σαμίρ Σαχ, παραδέχθηκε ότι υπήρξε «λάθος κρίσης», καθώς οι επεξεργασίες έδιναν την εντύπωση άμεσης «εντολής δράσης» από τον Τραμπ, ενώ ο αποχωρών διευθυντής γενικός Τιμ Ντέιβι μίλησε για «παραβίαση δεοντολογίας». Ωστόσο, ειδικοί στο αμερικανικό δίκαιο των μέσων και της δυσφήμισης εκτιμούν ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια για την επιτυχία μιας αγωγής δισεκατομμυρίων, λόγω των ισχυρών νόμων περί ελευθερίας του Τύπου στις ΗΠΑ. Το σημείωμα που διέρρευσε έδωσε αφορμή για νέα συζήτηση, καθώς οι ειδικοί επισήμαναν ότι οι αλλαγές στην ομιλία του Τραμπ έκαναν την παρουσίασή της παραπλανητική.
Η αμερικανική Νομοθεσία, μέσω της Πρώτης Τροπολογίας, προστατεύει σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Η ιστορική απόφαση της Υπερτάτης Δικαιοσύνης το 1964 (New York Times v. Sullivan) απαιτεί από δημόσια πρόσωπα που μηνύουν για δυσφήμιση να αποδείξουν «πραγματική κακία» – δηλαδή ότι η δήλωση έγινε με γνώση της ψευδούς της φύσης ή με απερισκεψία ως προς την αλήθεια της. Ο Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει ότι το περιεχόμενο ήταν ψευδές και δυσφημιστικό, ότι υπέστη ζημία εξαιτίας αυτού και ότι το BBC γνώριζε ότι ήταν ψευδές. Παράλληλα, η δικαστική διαδικασία στις ΗΠΑ είναι πιο απαιτητική από ό,τι στη Βρετανία, όπου η προθεσμία για αγωγές δυσφήμισης έχει ήδη λήξει.
Ο Τραμπ έχει ήδη κινηθεί νομικά κατά πολλών μέσων στις ΗΠΑ και έχει λάβει ορισμένες σημαντικές αποζημιώσεις, αλλά η πλειονότητα των υποθέσεων του χρησιμεύουν περισσότερο ως μέσο πίεσης παρά για πραγματική αποκατάσταση ζημίας. Οι νομικοί τονίζουν ότι η απόδειξη ζημίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων φαίνεται απίθανη, δεδομένου ότι ο Τραμπ συνέχισε να εκλέγεται και να κερδίζει μέσω των επιχειρήσεών του μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αισθάνεται «υποχρέωση» να κινηθεί νομικά, χαρακτηρίζοντας τις επεξεργασίες του BBC «πολύ ανέντιμες», ενώ η επιστολή του προς το BBC προειδοποιεί για προσφυγή δικαστικής φύσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.