- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σκάνδαλο 100 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία: Πρώην συνεργάτης του Ζελένσκι στο στόχαστρο για ξέπλυμα χρήματος
Η διερεύνηση διήρκησε 15 μήνες και περιλάμβανε περισσότερες από 70 έρευνες σε διάφορα σημεία της χώρας
Σκάνδαλο 100 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία: Πρώην συνεργάτης του Ζελένσκι στο στόχαστρο για ξέπλυμα χρήματος
Οι ουκρανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε επτά άτομα για συμμετοχή σε κύκλωμα δωροδοκιών ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων, που φέρεται να αφορούσε ανώτερα στελέχη του ενεργειακού τομέα της χώρας. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη κοινωνική αντίδραση, καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει καθημερινές πολύωρες διακοπές ρεύματος, την ώρα που δέχεται συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές.
Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε υπόπτους και έχει ταυτοποιήσει άλλους δύο. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος εμφανίζεται ο Τιμούρ Μίντιτς, πρώην επιχειρηματικός συνεργάτης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συνιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής Kvartal 95, με την οποία ο Ζελένσκι είχε δημιουργήσει την καριέρα του στην ψυχαγωγία πριν εκλεγεί.
Μεταξύ των κατηγορούμενων περιλαμβάνονται επίσης πρώην σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας, ο επικεφαλής ασφαλείας του κρατικού οργανισμού πυρηνικής ενέργειας Energoatom, καθώς και τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι υποστήριξης. Αργότερα, το NABU ταυτοποίησε και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως εμπλεκόμενο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, πρώην υπουργός Ενέργειας, βρέθηκε στο στόχαστρο ερευνών και φέρεται να ακούγεται σε ηχογραφημένες συνομιλίες με εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Δεν έχει κάνει δημόσια δήλωση.
Η διερεύνηση διήρκησε 15 μήνες και περιλάμβανε περισσότερες από 70 έρευνες σε διάφορα σημεία της χώρας. Η υπόθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να αποδείξει πρόοδο στη μάχη κατά της διαφθοράς προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσει συνεχή οικονομική στήριξη από τη Δύση.
Πηγή: REUTERS
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.