- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Είναι μια τεράστια αναγνώριση - Η πρώτη δήλωση για το Νόμπελ Ειρήνης
Η αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Η πρώτη δήλωση για το Νόμπελ Ειρήνης - Η αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, έλαβε σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης. Στην πρώτη της δήλωση, υποστήριξε ότι το βραβείο δίνει μία «ώθηση» για την «κατάκτηση της ελευθερίας» στη χώρα της, υπογραμμίζοντας ότι βασίζεται στην υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αναπτύξει από τον Αύγουστο πολεμικά πλοία στην Καραϊβική.
«Αυτή η τεράστια αναγνώριση του αγώνα όλων των Βενεζουελάνων δίνει μια ώθηση για να επιτύχουμε την αποστολή μας: να κατακτήσουμε την ελευθερία», σημειώνει σε δήλωσή της η Μαρία Κορίνα Ματσάδο.
«Είμαστε στο κατώφλι της νίκης και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στηριζόμαστε στον Πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στα δημοκρατικά έθνη σε όλο τον κόσμο ως τους κύριους συμμάχους μας προκειμένου να επιτύχουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
On behalf of the people of Venezuela, THANK YOU. pic.twitter.com/JfZZO44t5v
— María Corina Machado (@MariaCorinaYA) October 10, 2025
Ποια είναι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2025
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε σήμερα (10.10) την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2025. Το βραβείο απονέμεται στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο από τη Βενεζουέλα.
Η Ματσάδο κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης «για την ακούραστη δουλειά της στην προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού της Βενεζουέλας και για τον αγώνα της για μια δίκαιη και ειρηνική μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία», ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ στην ανακοίνωσή της.
BREAKING NEWS
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2025
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2025 #NobelPeacePrize to Maria Corina Machado for her tireless work promoting democratic rights for the people of Venezuela and for her struggle to achieve a just and peaceful transition from dictatorship to… pic.twitter.com/Zgth8KNJk9
«Το Νόμπελ Ειρήνης 2025 απονέμεται σε μια γενναία και αφοσιωμένη υπέρμαχο της ειρήνης – σε μια γυναίκα που κρατάει αναμμένη τη φλόγα της δημοκρατίας μέσα σε ένα αυξανόμενο σκοτάδι», ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο έχει δείξει ότι τα εργαλεία της δημοκρατίας είναι επίσης εργαλεία ειρήνης. «Ενσαρκώνει την ελπίδα ενός διαφορετικού μέλλοντος, ενός μέλλοντος όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών προστατεύονται και οι φωνές τους ακούγονται», πρόσθεσε η Επιτροπή.
Ως ηγέτιδα του κινήματος για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θεωρείται ένα από τα πιο εξαιρετικά παραδείγματα θάρρους των πολιτών στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε μια βασική ενωτική προσωπικότητα σε μια πολιτική αντιπολίτευση που κάποτε ήταν βαθιά διχασμένη – μια αντιπολίτευση που βρήκε κοινό έδαφος στο αίτημα για ελεύθερες εκλογές και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. «Αυτό ακριβώς βρίσκεται στην καρδιά της δημοκρατίας: η κοινή μας προθυμία να υπερασπιστούμε τις αρχές της λαϊκής διακυβέρνησης, παρόλο που διαφωνούμε. Σε μια εποχή που η δημοκρατία απειλείται, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπιστούμε αυτό το κοινό έδαφος», ανέφερε η Επιτροπή.
Η νορβηγική επιτροπή σημειώνει πως τον τελευταίο χρόνο, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο αναγκάστηκε να ζει κρυμμένη. Παρά τις σοβαρές απειλές κατά της ζωής της, παρέμεινε στη χώρα, μια επιλογή που έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο Παρίσκα είναι πολιτικός από τη Βενεζουέλα και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης. Διετέλεσε μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας από το 2011 έως το 2014 και επί του παρόντος είναι η εθνική συντονίστρια του πολιτικού κινήματος Vente Venezuela. Η υποψηφιότητά της είχε αποκλειστεί στις προεδρικές εκλογές της χώρας της Λατινικής Αμερικής, στις 28 Ιουλίου του 2024, και η Ματσάδο είχε παραχωρήσει τη θέση της στον πρώην πρεσβευτή Γκονσάλες Ουρούτια.
Στην εκλογική αναμέτρηση επικράτησε ο Νικολάς Μαδούρο, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι η νίκη του οφειλόταν σε καλπονοθεία.
Η 58χρονη Μαρία Κορίνα Ματσάδο Παρίσκα το 2025 ήταν ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο στη Βενεζουέλα της έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα. Την 1η Αυγούστου 2024, η Ματσάδο δημοσίευσε μια επιστολή στη Wall Street Journal, δηλώνοντας ότι είχε κρυφτεί «φοβούμενη για τη ζωή μου, την ελευθερία μου και των συμπατριωτών μου από τη δικτατορία του Νικολά Μαδούρο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mετακινήσεις που παρέχονται από πλήρως αυτόνομα οχήματα
Το μεγαλύτερο σε διάρκεια shutdown στην ιστορία της χώρας, το οποίο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου
Υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2026
«Μόνο ένας πολύ κακός ή ηλίθιος Ρεπουμπλικάνος θα έπεφτε σε αυτήν την παγίδα»
Παρά την πολιτική ένταση, πολλοί κάτοικοι αντέδρασαν με αλληλεγγύη
Απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης για την κυβέρνηση Λεκορνί
Σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι 20
Τα τελευταία «εισαγόμενα» περιστατικά από Αίγυπτο και Ινδία χρονολογούνται από το 1992
«Η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει τη Γάζα. Οφείλει να παραδώσει όλα τα όπλα της»
Αυτό που τον καθορίζει περισσότερο και από τη θρησκεία είναι το ότι αποτελεί τυπικό προϊόν της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Πιο κοσμικός δεν γίνεται.
Σοσιαλισμός χαβιάρι-σαμπάνια, φιλομουσουλμανισμός, χιπστεριά και επαναστατικές ονειρώξεις
Περισσότεροι από 1.400 Αφρικανοί από 36 χώρες πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων
Η σανίδα του ΜακΝτόναλντ, φτιαγμένη από ανθρακονήματα, φέρει τώρα ένα τεράστιο αποτύπωμα από δόντια
Η αστυνομία Γαλλίας και Βελγίου έχει εντοπίσει έναν «εγκληματικό διάδρομο» ανάμεσα στις δύο χώρες
Έκθεση καταγράφει τουλάχιστον 388 επιβεβαιωμένες επιθέσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να ψεκάσει και μέλη της Συριακής αποστολής
O πρόεδρος μέχρι στιγμής δεν εμπλέκεται άμεσα στα emails – δεν τα έστειλε ούτε τα έλαβε
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά
Το κράτος μεταθέτει την ευθύνη στις τοπικές αρχές
Σε ένα μήνα η οριστική απόφαση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.