- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νετανιάχου: Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πρέπει να «νικήσουν ολοκληρωτικά» τη Χαμάς στη Γάζα
Υπουργοί της κυβέρνησής του «επιβεβαίωσαν πως έχει αποφασίσει να επεκταθούν οι μάχες σε περιοχές όπου μπορεί να κρατούνται όμηροι»
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσε πως υπήρξαν «προειδοποιητικά» πυρά στη νότια Λωρίδα της Γάζας
O Μπενιαμίν Νετανιάχου προέδρευσε την Τρίτη (5.8) σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της κυβέρνησής του για την επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα.
«Είναι απαραίτητο να νικηθεί ολοκληρωτικά ο εχθρός στη Γάζα, να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροί μας και να εξασφαλιστεί ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ. Δεν εγκαταλείπουμε καμιά από τις αποστολές αυτές», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε βάση του στρατού του. Σε συνεδρίαση που διήρκεσε «σχεδόν τρεις ώρες», κατά τη διάρκεια της οποίας «ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του παρουσίασε επιλογές για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Γάζα».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διεξήγαγε χθες Τρίτη συνεδρίαση αφιερωμένη στο ζήτημα των ισραηλινών ομήρων στον παλαιστινιακό θύλακο, με πρωτοβουλία του Ισραήλ, που θέλει να το θέσει στο «επίκεντρο» της διεθνούς ατζέντας. Ερωτηθείς σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτό» βίντεο στο οποίο εικονίζεται αποστεωμένος ισραηλινός όμηρος, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από τη Χαμάς. Παράλληλα, αρνήθηκε να απαντήσει αν τάσσεται υπέρ ή κατά της ιδέας να επιβληθεί ισραηλινή κατοχή σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που φέρεται να προκρίνει ο πρωθυπουργός του κυριότερου συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ο ισραηλινός Τύπος, επικαλούμενος αξιωματούχους που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφερε πως επίκειται άμεσα νέα κλιμάκωση των επιχειρήσεων στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία. «Ο Νετανιάχου θέλει ο ισραηλινός στρατός να κυριεύσει όλη τη Λωρίδα της Γάζας», συνόψισε η δημόσια ραδιοφωνία Kan. Υπουργοί της κυβέρνησής του «επιβεβαίωσαν πως έχει αποφασίσει να επεκταθούν οι μάχες σε περιοχές όπου μπορεί να κρατούνται όμηροι», πρόσθεσε το ίδιο μέσο.
Κατά την εφημερίδα Maariv, «αυτή η δραματική απόφαση» σημαίνει πως ο στρατός θα «αρχίσει μάχες σε ζώνες» όπου απέφευγε να εμπλακεί τους τελευταίους μήνες, σε τομείς όπου μπορεί να κρατούνται όμηροι, σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις αμάχων. Μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή εναντίωση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, του υποστράτηγου Εγιάλ Ζαμίρ. Ο ισραηλινός στρατός «είναι έτοιμος να φέρει σε πέρας οποιαδήποτε απόφαση λάβει» η κυβέρνηση, αντέτεινε το γραφείου του πρωθυπουργού μετά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Χαμάς: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ισραήλ και των Αμερικανών»
Μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης ανησυχεί ολοένα πιο έντονα για την τύχη των 49 ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, 27 από τους οποίους έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον στρατό, ενώ σε διεθνές επίπεδο πολλαπλασιάζονται οι φωνές που επισημαίνουν τα δεινά των δύο και πλέον εκατομμυρίων Παλαιστίνιων στον θύλακο που απειλούνται να υποστούν «γενικευμένο λιμό», όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) και των Αμερικανών», σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Χουσάμ Μπαντράν, εκφράζοντας τη βούληση του κινήματος «να σταματήσει τον πόλεμο για να τελειώσει ο λιμός».
«Οι μεσολαβητές βρίσκονται ακόμη σε επαφή μαζί μας, όμως ως τώρα δεν υπάρχει (...) καμιά εξέλιξη όσον αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε μετά την αποτυχία του προηγούμενου κύκλου έμμεσων διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) διαβεβαίωσε χθες πως είναι έτοιμη να εγγυηθεί πως θα παραδοθούν στους ομήρους «τρόφιμα, φάρμακα και νέα των οικογενειών τους» και θύμισε πως συνεχίζει τον «μόνιμο διάλογο με όλα τα μέρη» αλλά «δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις». Στο πεδίο, η πολιτική προστασία έκανε λόγο χθες για 68 νεκρούς σε ισραηλινές επιθέσεις, 56 από τους οποίους περίμεναν διανομές τροφίμων, κυρίως στη Χαν Γιούνις (νότια) και στη Ζικίμ (βόρεια), από όπου εισέρχεται η βοήθεια κατόπιν έγκρισης των ισραηλινών αρχών.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσε πως υπήρξαν «προειδοποιητικά» πυρά στη νότια Λωρίδα της Γάζας προσθέτοντας πως επαληθεύει ακόμη τις πληροφορίες για το Ζικίμ. Χθες το πρωί ο COGAT, φορέας του ισραηλινού στρατού αρμόδιος για πολιτικά ζητήματα στη Γάζα, έδωσε άδεια να εισέλθουν αγαθά μέσω εμπόρων κατά τρόπο «ελεγχόμενο και προοδευτικό» ώστε να «αυξηθεί» η βοήθεια ενώ ταυτόχρονα θα μειώνεται «η εξάρτηση» από τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις. «Στα εγκεκριμένα εμπορεύματα περιλαμβάνονται βασικά προϊόντα διατροφής, τρόφιμα για μωρά, φρούτα και λαχανικά και είδη υγιεινής», που θα «ελέγχονται αυστηρά» κατά την ίδια πηγή.
Το Ισραήλ χαλάρωσε εν μέρει στα τέλη Μαΐου την πλήρη απαγόρευση της διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας που επέβαλε στις αρχές Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός εξαρτάται απόλυτα από αυτήν. Ωστόσο οι ποσότητες που επιτρέπεται να εισέρχονται στον θύλακο, μέσω χερσαίων οδών ή με ρίψεις από τον αέρα, είναι εντελώς ανεπαρκείς για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες, τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ειδικοί του ΟΗΕ εξάλλου κάλεσαν χθες να διαλυθεί αμέσως το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός υποστηριζόμενος από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που άρχισε να διανέμει βοήθεια τον Μάιο.Η δράση του αποτελεί «ιδιαίτερα ανησυχητικό παράδειγμα» του τρόπου με τον οποίο «η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να μετατραπεί σε αντικείμενο εκμετάλλευσης για μυστικούς στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς σκοπούς», κάτι που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», εξήγησαν οι ειδικοί, επισημαίνοντας την εμπλοκή «ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμερικανών επιχειρηματιών και αμφιλεγόμενων μη κυβερνητικών οντοτήτων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η στήριξη στα παιδιά, στην LGBTQ+ κοινότητα και στο Black Lives Matter
Περισσότεροι υποψήφιοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο
Στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον και η ιταλική Autistici/Inventati
Ο άνθρωπος που έκανε το χρέος μέρος της φιλοσοφίας του
«Είδα τη ζωή μου να χάνεται μέσα σε μια νύχτα και δεν θέλω να τη χάσω ξανά», ανέφερε
Οι γιατροί προειδοποιούν
Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και προχώρησε στην άμεση σύλληψή του αλλά και στην κατάσχεση του «όπλου»
Μαζί τους ο 7χρονος πρίγκιπας Άρτσι και η πριγκίπισσα 5χρονη Λίλιμπετ
«Η Τουρκία διαμορφώνει την πορεία της ιστορίας μέσω των ευσυνείδητων και ειρηνικών πολιτικών της»
«Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το μυστικό σχέδιο για περικοπές έως 60%
Το σενάριο που προκαλεί αντιδράσεις
384 ταξιδιώτες δεν έχουν εντοπιστεί
Αποφεύγει μια ετυμηγορία σε δίκη που αφορούσε τον σχεδιασμό εθιστικών λειτουργιών σε Facebook και Instagram
Λουλούδια στο αστέρι της στη Λεωφόρο της Δόξας - Εκατοντάδες θαυμαστές συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία της
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Τζον Ράτκλιφ στη Ρωσία
Ανάμεσά τους 514 παιδιά κάτω των τριών ετών
Αυξάνονται οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι
Η αναφορά στην Κύπρο και την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ
Το Κίεβο ζητάει έγκριση για να χρησιμοποιεί το Starlink στις επιθέσεις drone εναντίον της Ρωσίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.