- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γάλλος υπουργός «αποκήρυξε» τον Μακρόν καθώς η μάχη για τη διαδοχή του 2027 εντείνεται
O πρόεδρος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου
Γάλλος υπουργός «αποκήρυξε» τον Μακρόν καθώς η μάχη για τη διαδοχή του 2027 εντείνεται
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό επέκρινε σφοδρά την πολιτική κληρονομιά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον προϊστάμενό του και διεκδικώντας τη θέση του ως πιθανός διάδοχός του στις εκλογές του 2027.
Λιγότερο από δύο χρόνια πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας του Μακρόν, μετά την οποία δεν μπορεί να θέσει αμέσως υποψηφιότητα για επανεκλογή, αρχίζει να αναδύεται μια ολοένα και πιο πολυπληθής ομάδα πιθανών υποψηφίων για τη διαδοχή του Γάλλου ηγέτη.
Ο Ρεταγιό, ένας βετεράνος συντηρητικός, δεν έχει ακόμη δηλώσει την υποψηφιότητά του για το 2027, αλλά τα σχόλιά του στο δεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles υπογραμμίζουν πόσο πιθανό είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία να προσπαθούν τώρα να αποστασιοποιηθούν και να χαράξουν τη δική τους εκλογική θέση.
«Ο μακρονισμός θα τελειώσει με τον Εμανουέλ Μακρόν, απλά και μόνο επειδή δεν είναι ούτε πολιτικό κίνημα ούτε ιδεολογία: βασίζεται ουσιαστικά σε έναν άνθρωπο», ανέφερε σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Ο Ρεταγιό νίκησε τους αντιπάλους του σε μια αναμέτρηση για την ηγεσία του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων τον Μάιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιθανή υποψηφιότητα για την προεδρία. Ως πρόσωπο της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της αυξανόμενης εγκληματικότητας που συνδέεται με τα ναρκωτικά και της μετανάστευσης, έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Γαλλίας.
Καθώς η δημοτικότητά του Μακρόν έχει μειωθεί, η κυριαρχία του στο κέντρο έχει ωθήσει περισσότερους Γάλλους προς τις πολιτικές περιθωριοποιήσεις. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συμμαχία (RN) της Μαρίν Λεπέν είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, ενώ η ίδια και ο δεξί της χέρι, Ζορντάν Μπαρντέλα, προηγούνται σε πολλές δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2027.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.