- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φλαμίνγκο εναντίον ρυζιού στην Ιταλία: Γιατί λυμαίνονται τις καλλιέργειες
Αγρότες στην περιφέρεια της Φεράρα βλέπουν τις σοδειές τους να χάνονται
Φλαμίνγκο προκαλούν σοβαρές ζημιές σε ορυζώνες για ριζότο στη Φεράρα της Ιταλίας - Οι αγρότες αντιδρούν με περιπολίες και εκφοβισμούς.
Ένα ασυνήθιστο πτηνό προκαλεί αναστάτωση και μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες ρυζιού στη βορειοανατολική Ιταλία: το φλαμίνγκο.
Τα φλαμίνγκο είναι σχετικά πρόσφατοι επισκέπτες στην περιοχή και έχουν εγκατασταθεί στα πλημμυρισμένα χωράφια της επαρχίας Φεράρα, ανάμεσα στη Βενετία και τη Ραβέννα, όπου καλλιεργείται το ρύζι για το περίφημο ριζότο.
Αν και δεν στοχεύουν τα νεαρά φυτά ρυζιού, ανακατεύουν το χώμα με τα πλεγμένα πόδια τους για να βρουν μαλάκια, άλγη και έντομα, καταστρέφοντας όμως τη σοδειά.
Ροζ απειλή στους ορυζώνες: Φλαμίνγκο «σαρώνουν» τη Φεράρα
Οι αγρότες έχουν αρχίσει να περιπολούν μέρα-νύχτα, προσπαθώντας να τα απομακρύνουν, κορνάροντας, χτυπώντας βαρέλια ή χρησιμοποιώντας εκρηκτικά αέρια που προκαλούν δυνατούς κρότους. Όμως τα φλαμίνγκο απλώς πετούν σε κοντινούς ορυζώνες και συνεχίζουν το ίδιο.
Ο τοπικός παραγωγός Ενρίκο Φάμπρι δήλωσε απογοητευμένος, έχοντας δει απώλειες έως και 90% σε ορισμένα χωράφια του. «Είναι σαν να σου παίρνουν ένα νεογέννητο παιδί», δήλωσε από τα περίχωρα του Τζολάντα ντι Σαβόια.
Τα φλαμίνγκο φαίνεται πως προέρχονται από τις κοντινές κοιλάδες του Κομάκιο, σε παραθαλάσσιο καταφύγιο κοντά στις εκβολές του ποταμού Πάδου. Εγκαταστάθηκαν εκεί από το 2000, όταν η ξηρασία στη νότια Ισπανία τα ανάγκασε να αναζητήσουν νέα μέρη.
Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Τιναρέλι, πρόεδρο της Ορνιθολογικής Ένωσης Εμίλια-Ρομάνια (AsOER), τα φλαμίνγκο παλιότερα φωλιάζαν σε λίμνες της βόρειας Αφρικής, της Ισπανίας και της Καμαργκ στη Γαλλία.
Δεν έχει γίνει ακόμη μελέτη για το γιατί τα πτηνά αναζητούν πλέον τροφή στην ενδοχώρα, αλλά οι πλημμυρισμένοι ορυζώνες από τα τέλη της άνοιξης έως το καλοκαίρι τους προσελκύουν.
Ο παραγωγός Μάσιμο Πίβα, αντιπρόεδρος της τοπικής αγροτικής συνομοσπονδίας, δήλωσε: «Είναι πανέμορφα ζώα, αλλά η ρυζοκαλλιέργεια είναι από τις πιο ακριβές και εκτεταμένες. Πρέπει να περιοριστεί η παρουσία τους».
Ο Τιναρέλι προτείνει ανθρωπιστικές λύσεις: να περιφραχθούν τα χωράφια με δέντρα ή φράχτες και να μειωθεί το ύψος του νερού στους 5-10 εκατοστά – αρκετό για να φυτρώσει το ρύζι, αλλά όχι αρκετό για να προσελκύσει τα φλαμίνγκο που χρειάζονται πιο βαθιά νερά.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρεώνουν, όπως είναι λογικό, χιλιάδες δολάρια την ώρα
Νέο σοκ στη Γαλλία μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό της σορού της 11χρονης
Η εστία της έντασης αφορά κυρίως τις σφαγές της Βολυνίας την περίοδο 1943-1945.
Τσουνάμι σε Ινδονησία και Ιαπωνία - Ζημιές σε παραθαλάσσιους οικισμούς
Περισσότερες από 30 γυναίκες έχουν μιλήσει δημόσια τους τελευταίους μήνες
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στον καλλιτεχνικό χώρο
Μια ματιά στη συζήτηση για την κυοφορούμενη τουρκική νομοθεσία περί ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας
Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Η επιδημία εξαπλώνεται από το Κονγκό - Ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης
«Τερματίστε τους πολέμους, βοηθήστε τους μετανάστες», ήταν το μήνυμα του ποντίφικα
Η Κάγια Κάλας προτείνει κοινές αγορές όπλων και αποζημιώσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας
Το θέμα είναι δυσάρεστο και βαρύ αλλά δεν μπορείς να το περάσεις στο ντούκου αν το αντιμετωπίζει δικός σου άνθρωπος
Τα καλοκαίρια ποτέ δεν ήταν δροσερά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη κρύβεται
Η στρατιωτική φθορά και η οικονομική πίεση επαναφέρουν το ερώτημα για την έκβαση του πολέμου
Συναγερμός στην Ουτσουνομίγια - Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους
Μαχητικά του ΝΑΤΟ κατέρριψαν drone που μπήκε στον εναέριο χώρο της Λετονίας
Η προειδοποίηση στους κατοίκους
Ο Γκράχαμ Πλάτνερ είναι μια ακόμα υπόθεση υποψηφίου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το (ψηφιακό και μη) παρελθόν του
Σε ένα αυταρχικό σύστημα, η εξωτερική πολιτική εργαλειοποιείται πλήρως για την εγχώρια πολιτική επιβίωση.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.