- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι περικοπές Τραμπ στην παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια απειλούν 14 εκατ. ζωές έως το 2030
Έκθεση εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσουν σε ανθρωπιστική κρίση αντίστοιχη πανδημίας ή πολέμου
Έως και 14 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι, κυρίως παιδιών, αναμένονται λόγω των περικοπών Τραμπ στη διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με έκθεση.
Οι περικοπές που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη χρηματοδότηση της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους έως το 2030, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Ένα τρίτο των πρόωρων αυτών θανάτων, που αποδίδονται στις περικοπές της ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπεται ότι θα αφορά παιδιά.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως οι φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες αντιμετωπίζουν σοκ "συγκρίσιμο με παγκόσμια πανδημία ή μείζονα ένοπλη σύγκρουση", όπως δήλωσε ο Νταβίντε Ραζέλα, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε τον Μάρτιο ότι πάνω από το 80% των προγραμμάτων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) έχουν ακυρωθεί. Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να περιορίσει αυτό που θεωρεί «σπατάλη δημοσίων πόρων».
Οι αμφιλεγόμενες περικοπές – που καταδικάστηκαν παγκοσμίως από ανθρωπιστικές οργανώσεις – επιβλέφθηκαν από τον Έλον Μασκ, ο οποίος τότε ηγείτο πρωτοβουλίας για τη μείωση του ομοσπονδιακού προσωπικού.
Κατά τη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί η διεθνής βοήθεια να ευθυγραμμίζεται αυστηρά με τη στρατηγική «Πρώτα η Αμερική».
Οι περικοπές «κινδυνεύουν να διακόψουν απότομα – ή και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία ευάλωτων πληθυσμών», σημείωσε ο Ραζέλα, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρηματοδότηση της USAID συνέβαλε στην αποτροπή πάνω από 90 εκατομμυρίων θανάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες την περίοδο 2001–2021.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν τις επιπτώσεις με βάση το σενάριο περικοπής κατά 83% – ποσοστό που ανέφερε ο Ρούμπιο.
Οι προβλέψεις δείχνουν πως οι περικοπές αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πάνω από 14 εκατομμύρια αποτρέψιμους θανάτους έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4,5 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Η έκθεση δημοσιεύτηκε ενόψει της μεγαλύτερης διεθνούς διάσκεψης ανθρωπιστικής βοήθειας της τελευταίας δεκαετίας, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Σεβίλλη της Ισπανίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να συμμετάσχουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, με δράση σε περισσότερες από 60 χώρες – κυρίως μέσω εργολάβων. Το 2023 δαπάνησαν 68 δισ. δολάρια για διεθνή βοήθεια.
Η USAID θεωρείται κρίσιμη για το παγκόσμιο σύστημα βοήθειας. Μετά τις περικοπές Τραμπ, και άλλες χώρες προχώρησαν σε μειώσεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως αντιμετωπίζει «τις βαθύτερες περικοπές χρηματοδότησης στην ιστορία της διεθνούς ανθρωπιστικής δράσης».
Ο Ρούμπιο ανέφερε πως παραμένουν περίπου 1.000 αμερικανικά προγράμματα, τα οποία θα διαχειρίζεται πλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.
Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται. Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο BBC ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι «λιμοκτονούν αργά» σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κένυα, λόγω περικοπών που μείωσαν τις μερίδες τροφίμων σε ιστορικό χαμηλό.
Στο νοσοκομείο του Κακούμα, στη βορειοδυτική Κένυα, δημοσιογράφοι του BBC είδαν ένα βρέφος που δεν μπορούσε σχεδόν να κινηθεί και εμφάνιζε σημάδια σοβαρού υποσιτισμού: ζαρωμένο δέρμα και απολέπιση.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.