- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιρανοί αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν την απομάκρυνση του Αλί Χαμενεΐ από την ηγεσία
Τι αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό The Atlantic
Ιρανοί αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν την απομάκρυνση του Αλί Χαμενεΐ από την ηγεσία - Τι αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό The Atlantic
Σενάρια απομάκρυνσης του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από τη θέση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν φαίνεται να βρίσκονται υπό επεξεργασία από κύκλους εντός της ιρανικής εξουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό The Atlantic. Όπως αναφέρεται, μετά τις συντονισμένες αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, πολιτικοί και θρησκευτικοί αξιωματούχοι φέρονται να συμμετέχουν σε διεργασίες που έχουν στόχο την απομάκρυνσή του. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι τέτοια σχέδια συζητούνται πλέον ανοιχτά στην Τεχεράνη και μάλιστα σε συνεννόηση με ευρωπαϊκούς κύκλους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που παραθέτει το ίδιο δημοσίευμα, η φθορά του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ήταν ήδη ορατή πριν από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τις τελευταίες επιθέσεις να επιταχύνουν τις εσωτερικές αναταράξεις. Ωστόσο, παρά τη φημολογία για επικείμενη αλλαγή ηγεσίας, η πραγματοποίηση ψηφοφορίας από τη Συνέλευση των Ειδικών –το μόνο θεσμικό όργανο που έχει την εξουσία να απομακρύνει τον Ανώτατο Ηγέτη– θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, ιδιαίτερα όσο η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς εξωτερικής πίεσης και στρατιωτικής απειλής. Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του πρώην προέδρου Χασάν Ρουχανί, χωρίς όμως να προκύπτει ότι συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διεργασίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από τις ΗΠΑ, υπάρχουν διαφωνίες εντός των ιρανικών κύκλων για το πώς πρέπει να αντιδράσει η Ισλαμική Δημοκρατία: ορισμένοι επιδιώκουν προσέγγιση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ άλλοι προτάσσουν την ανάγκη για δυναμική και επιθετική απάντηση στις αμερικανικές επιθέσεις. Η εσωτερική ρευστότητα αντικατοπτρίζει και την πίεση υπό την οποία λειτουργεί το ιρανικό καθεστώς.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των New York Times αποκάλυψε πως ο Χαμενεΐ έχει περιορίσει πλήρως την επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μέσων και δίνει εντολές στους στρατιωτικούς διοικητές μόνο μέσω στενού ενδιάμεσου προσώπου, φοβούμενος απόπειρα δολοφονίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ανώτατος Ηγέτης εμφανίζεται ιδιαίτερα αναστατωμένος από την έκταση της ισραηλινής διείσδυσης σε κρίσιμους τομείς του κρατικού μηχανισμού. Φέρεται επίσης να έχει επιλέξει τρεις ανώτερους κληρικούς ως πιθανούς διαδόχους του, σε περίπτωση αιφνίδιας αποχώρησης ή θανάτου, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον της ιρανικής ηγεσίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή τα 71α γενέθλια του ηθοποιού
Σφοδρές αντιδράσεις από τους επικριτές του
«Θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί» - Η συνέντευξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Η προστασία της Aramco από τις ελληνικές συστοιχίες και οι στόχοι της Αθήνας
Ο σπουδαίος Κύπριος σεφ είχε βραβευτεί με αστέρι Michelin - Το «αντίο» του Νίκου Αλιάγα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην επίθεση που έγινε το 1941 και έβαλε τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Συνελήφθη την ίδια ημέρα που ανακηρύχθηκε υποψήφιος για την προεδρία του CHP με 15,5 εκατομμύρια ψήφους
Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν ενημέρωσε λίγο αργότερα πως «δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις»
«Περιμένουμε βοήθεια από την Ιαπωνία σε αντίθεση με το NATO»
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο συναγερμός έληξε
Τι κρύβει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις
Προειδοποιούν για άλμα στις τιμές των καυσίμων - Kαλούν τους επιβάτες να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους
Σοκ on air για τον ρεπόρτερ που γλιτώνει από θαύμα
Θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά είδη
«Ο κόσμος και οι αχάριστοι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστούν τον Τραμπ», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Νέοι τριγμοί στο ΝΑΤΟ
Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων ανησυχεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.