- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Μπιλ Γκέιτς θα δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Αφρική
Πρόσφατα δεσμεύτηκε να δώσει το 99% στα επόμενα 20 χρόνια
Mπιλ Γκέιτς: Στην Αφρική το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών του
Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, που ανέρχεται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια (150 δισεκατομμύρια λίρες), θα δαπανηθεί για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης στην Αφρική τα επόμενα 20 χρόνια.
Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι «με την απελευθέρωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της υγείας και της εκπαίδευσης, κάθε χώρα της Αφρικής θα πρέπει να βρίσκεται σε τροχιά προς την ευημερία».
Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, προέτρεψε επίσης τους νέους καινοτόμους της Αφρικής να σκεφτούν τρόπους για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με σκοπό τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην ήπειρο.
Ο Γκέιτς ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα δωρίσει το 99% της τεράστιας περιουσίας του έως το 2045, οπότε και η ίδρυση του ιδρύματός του σχεδιάζει να τερματίσει τις δραστηριότητές της.
«Πρόσφατα δεσμεύτηκα ότι η περιουσία μου θα διατεθεί τα επόμενα 20 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κονδυλίων θα διατεθεί για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις εδώ στην Αφρική», δήλωσε σε ομιλία του στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μειώσει τη βοήθεια προς την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων για τη θεραπεία ασθενών με HIV/AIDS, στο πλαίσιο της πολιτικής «America First» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στην ήπειρο.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το ίδρυμά του, το οποίο έχει μακρά ιστορία δραστηριοτήτων στην Αφρική, θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. «Αυτό που έχουμε μάθει είναι ότι η βοήθεια στις μητέρες να είναι υγιείς και να έχουν καλή διατροφή πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια αυτής, αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε.
Ο Γκέιτς ανέφερε τη Ρουάντα ως παράδειγμα, λέγοντας ότι ήδη βελτιώνει τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας υπερήχους με τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου.
Τον περασμένο μήνα, ο Γκέιτς δήλωσε ότι θα επιταχύνει τις δωρεές του μέσω του ιδρύματός του. «Οι άνθρωποι θα πουν πολλά πράγματα για μένα όταν πεθάνω, αλλά είμαι αποφασισμένος ότι το «πέθανε πλούσιος» δεν θα είναι ένα από αυτά», έγραψε σε μια ανάρτηση στο blog του.
Δίνοντας το 99% της περιουσίας του, ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θα παραμείνει δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μαζί με τον Πολ Άλεν, ο Γκέιτς ίδρυσε τη Microsoft το 1975 και η εταιρεία γρήγορα κατέστη κυρίαρχη δύναμη στον τομέα του λογισμικού και άλλων τεχνολογικών βιομηχανιών. Ο Γκέιτς αποσύρθηκε σταδιακά από την εταιρεία τις τελευταίες δεκαετίες, παραιτούμενος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2000 και από τη θέση του προέδρου το 2014.
Ωστόσο, οι επικριτές του ιδρύματός του λένε ότι ο Γκέιτς χρησιμοποιεί τον φιλανθρωπικό του χαρακτήρα για να αποφύγει τη φορολογία και ότι έχει αδικαιολόγητη επιρροή στο παγκόσμιο σύστημα υγείας.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
«Πλήρη διαφάνεια» δηλώνει η υπεράσπιση εν μέσω έρευνας της ΕΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.