- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η Ισπανία εξετάζει την επιβολή νέου ΦΠΑ 21% στις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις
Διπλάσιο από τον συντελεστή που ισχύει για τα ξενοδοχεία
Η Ισπανία εξετάζει την επιβολή νέου ΦΠΑ 21% στις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις,
Η κυβέρνηση της Ισπανίας επιδιώκει την έγκριση από το κοινοβούλιο ενός νέου φόρου προστιθέμενης αξίας 21% στις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις - διπλάσιος από τον φόρο που καταβάλλεται για τα ξενοδοχειακά δωμάτια - στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει την κρίση στον τομέα της στέγασης.
Ο μέγιστος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για όλες τις μισθώσεις κάτω των 30 ημερών και θα επηρεάσει περίπου το ένα τρίτο των 94 εκατομμυρίων επισκεπτών που επισκέφθηκαν την Ισπανία πέρυσι και επέλεξαν να νοικιάσουν κατοικία αντί για ξενοδοχειακό δωμάτιο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ΦΠΑ στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην ηπειρωτική Ισπανία, ενώ οι επισκέπτες των ξενοδοχείων πληρώνουν φόρο 10% για τα δωμάτια.
Το μέτρο περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο που η μειοψηφική, σοσιαλιστική κυβέρνηση ενδέχεται να δυσκολευτεί να περάσει από ένα βαθιά πολωμένο κοινοβούλιο. «Τα σπίτια είναι για να ζούμε (...) τα μέτρα αποσκοπούν να εγγυηθούν το δικαίωμα σε ενοικιαζόμενη στέγαση για τις οικογένειες», δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Στέγασης Ισαμπέλ Ροντρίγκεζ σχετικά με την παρουσίαση του νομοσχεδίου.
Η Ισπανία προσπαθεί να ισορροπήσει τη διατήρηση του τουρισμού ως οικονομικής της μηχανής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ανησυχία του πληθυσμού για το υψηλό κόστος στέγασης, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν τις πιο κερδοφόρες τουριστικές ενοικιάσεις.
Έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η χώρα έχει έλλειμμα 450.000 κατοικιών. Το ήμισυ του αποθέματος κατοικιών στις Καναρίους Νήσους και τις Βαλεαρίδες Νήσους είναι είτε τουριστικά καταλύματα είτε κατοικίες που ανήκουν σε μη μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Apartur, μια ένωση ιδιοκτητών τουριστικών διαμερισμάτων στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, υποστηρίζει ότι οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις πρέπει να υπόκεινται στον ίδιο ΦΠΑ με τα ξενοδοχεία και χαρακτηρίζει τον προτεινόμενο ΦΠΑ 21% ως διακριτικό.
Το υπό εξέταση νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φορολογούνται έως και 100% για την αγορά ακινήτων, εκτός εάν πρόκειται για την κύρια κατοικία τους, καθώς και αύξηση των φόρων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες κενών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των δεύτερων κατοικιών.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.