- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου
Στο «κόκκινο» η ένταση με την Ινδία
Οι δύο αντίπαλες πυρηνικές δυνάμεις, Πακιστάν και Ινδία αλληλοκατηγορούνται ότι υποστηρίζουν ένοπλες οργανώσεις
Το Πακιστάν πραγματοποίησε σήμερα μια δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, σε ένα υπόβαθρο αυξημένων εντάσεων με τη γειτονική Ινδία, ενώ ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, που προτείνεται ως μεσολαβητής, έφθανε στο Ισλαμαμπάντ πριν από μία επίσκεψη στο Νέο Δελχί στη διάρκεια της εβδομάδας.
Η Ινδία θεωρεί πως το Ισλαμαμπάντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 26 πολίτες στις 22 Απριλίου στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ το οποίο διοικεί, μια επίθεση για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης και το Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή.
«Το Πακιστάν διεξήγαγε σήμερα με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους Fatah, με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η άμυνα του Πακιστάν είναι «σε καλά χέρια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ μετά τη δοκιμή, σκοπός της οποίας ήταν, σύμφωνα με τον στρατό, να «προετοιμαστούν» οι στρατιώτες και να «επιβεβαιωθούν» το προωθημένο σύστημα πλοήγησης του πυραύλου καθώς και η ακρίβειά του.
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διενήργησε το Σάββατο δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου εδάφους-εδάφους «με βεληνεκές 450 χλμ.», χωρίς να διευκρινίζει πού πραγματοποιήθηκε αυτή.
Αφότου ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε το πράσινο φως, την περασμένη εβδομάδα, για μια στρατιωτική «απάντηση» μετά την επίθεση στην Παχαλγκάμ, το Πακιστάν λέει πως διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» για επικείμενο ινδικό πλήγμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πακιστανός πρωθυπουργός αποφάσισε να αναβάλει επίσημη επίσκεψη στη Μαλαισία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Παρασκευή, λέγοντας πως θα την πραγματοποιήσει «στη διάρκεια του έτους».
Ο Σαρίφ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος «έφθασε στο Ισλαμαμπάντ για επίσημη επίσκεψη», καθώς το Ιράν πρότεινε να μεσολαβήσει.
«Το Πακιστάν θέλει να παρουσιάσει το όραμά του σε φιλικές χώρες», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πληροφοριών Αταουλάχ Ταράρ κατά την επίσκεψή του στο τμήμα του Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται την Πέμπτη στο Νέο Δελχί στο πλαίσιο της διαμεσολάβησής του. Ο υπουργός «αναμένεται να επισκεφθεί την Ινδία αυτή την Πέμπτη μετά τις συναντήσεις του με τους Πακιστανούς αξιωματούχους στο Ισλαμπάντ», ανακοίνωσε σήμερα η ιρανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί στον λογαριασμό της στο X.
«Δεν θέλουμε οι εντάσεις να επεκταθούν σε αυτή την περιοχή και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, ο Εσμαΐλ Μπακαεΐ.
Η Ινδία και το Πακιστάν διεκδικούν, η κάθε χώρα για λογαριασμό της, την κυριαρχία ολόκληρου του Κασμίρ, μιας περιοχής όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, μετά την αιματηρή διχοτόμηση που ακολούθησε την ανεξαρτησία τους το 1947. Οι δύο αντίπαλες πυρηνικές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται ότι υποστηρίζουν ένοπλες οργανώσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων τους.
Αφότου ξέσπασε αυτό το νέο επεισόδιο των εντάσεων, η πακιστανική κυβέρνηση έχει συναντηθεί με πάνω από 20 αρχηγούς κρατών, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ισάκ Νταρ. Το 2019, έπειτα από μια φονική επίθεση εναντίον στρατιωτών της, η Ινδία είχε εξαπολύσει αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν, 12 ημέρες αργότερα, στην οποία απάντησε το Ισλαμαμπάντ.
Το Πακιστάν συνέλαβε έναν Ινδό πιλότο, προτού τον επιστρέψει στη χώρα του και οι εχθροπραξίες σταμάτησαν γρήγορα χάρη σε αμερικανική διαμεσολάβηση. «Την τελευταία φορά καταρρίψαμε δύο από τα αεροσκάφη τους, αυτή τη φορά η απάντηση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη», προειδοποίησε σήμερα ο Ταράρ.
Έπειτα από καταιγισμό διπλωματικών κυρώσεων, συμφωνιών που καταπατήθηκαν και θεωρήσεων εισόδου που ακυρώθηκαν στις δύο χώρες, τα 15 εκατομμύρια κάτοικοι του Κασμίρ --στην πακιστανική και την ινδική πλευρά-- ζουν και πάλι μέσα στον φόβο. Στο ινδικό Κασμίρ, ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται για τους δράστες της επίθεσης της 22ας Απριλίου.
Προβλέποντας ινδικές στρατιωτικές ενέργειες, το πακιστανικό Κασμίρ έκλεισε για δέκα ημέρες τα 1.100 κορανικά σχολεία που λειτουργούν εκεί. Στα 6.000 δημόσια σχολεία, που παραμένουν ανοικτά, οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες μαθήματα πρώτων βοηθειών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.