- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Εκρέμ Ιμάμογλου: Κατηγορείται ότι είναι επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης - 106 συλλήψεις στην Τουρκία
Δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες ανάμεσα στους συλληφθέντες
Εκρέμ Ιμάμογλου: Κατηγορείται ότι είναι επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης - 106 συλλήψεις στην Τουρκία - Δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες ανάμεσα στους συλληφθέντες
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Τουρκίας. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο πολιτικός που θεωρείται ο κυριότερος αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία, έπειτα από επιχείρηση στο σπίτι του, λίγα 24ωρα προτού ανακοινωθεί ότι είναι υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία στις επόμενες εκλογές.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι αντιμέτωπος με πολύ βαριές κατηγορίες, στο πλαίσιο δυο διακριτών ερευνών για διαφθορά και υποστήριξη της «τρομοκρατίας». «Έστειλαν εκατοντάδες αστυνομικούς στην πόρτα μου. Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου στο έθνος μου. Η αστυνομία εισβάλλει σπίτι μου και χτυπάει την πόρτα μου», ανακοίνωσε ο κ. Ιμάμογλου σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο X, καθώς φόραγε γραβάτα. Ο κ. Ιμάμογλου άφησε να εννοηθεί πως οι διώξεις σε βάρος του και η επιχείρηση για τη σύλληψή του έχουν πολιτικά ελατήρια και ιθύνοντα νου τον πρόεδρο. Συνεργάτες του επιβεβαίωσαν κατόπιν σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι ο δήμαρχος συνελήφθη και οδηγήθηκε σε εγκατάσταση της αστυνομίας.
Για τι κατηγορείται ο Εκρέμ Ιμάμογλου
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλέστηκαν ανακοίνωση της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ιμάμογλου κατηγορείται πως είναι «επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης με κερδοσκοπικό σκοπό»· και, στο πλαίσιο χωριστής έρευνας, κατηγορείται πως παρείχε «βοήθεια» στο PKK, το αυτονομιστικό κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.
Μια ημέρα νωρίτερα, πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε το πτυχίο που είχε απονείμει στον Εκρέμ Ιμάμογλου, προσθέτοντας ακόμη ένα εμπόδιο στην υποψηφιότητά του για το κορυφαίο αξίωμα στην Τουρκία, καθώς το πτυχίο αποτελεί αναγκαίο τυπικό προσόν. Δεκάδες αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών περικύκλωσαν το σπίτι του δημάρχου, σε απευθείας μετάδοση από το CNN Türk. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ερευνήθηκε η κατοικία του κ. Ιμάμογλου.
Έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι της Κωνσταντινούπολης - Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Γ. Μανδαλίδης, οι αρχές έκλεισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης 16 εκατομμυρίων κατοίκων και απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις για τέσσερις ημέρες, ενώ μετά δυσκολίας εξασφαλίζεται πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το πρωί. Πέρα από τον δήμαρχο Ιμάμογλου, συνελήφθησαν άλλοι 106 άνθρωποι στο πλαίσιο των δύο ερευνών που διενεργούνται, ανάμεσά τους γνωστοί δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες
Σύμβουλος του κ. Ιμάμογλου για θέματα μέσων ενημέρωσης, ο Μουράτ Ονγκούν, έκανε γνωστό μέσω X ότι τέθηκε υπό κράτηση χωρίς να του εξηγηθούν οι λόγοι. Σύμφωνα με το CNN Türk πέρα από το ότι οι εισαγγελείς του προσάπτουν πως είναι επικεφαλής «εγκληματικής» οργάνωσης του προσάπτονται επίσης δωροληψία και ότι έστησε μειοδοτικούς διαγωνισμούς.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναμένεται να αναδειχθεί την Κυριακή υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στις επόμενες προεδρικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Αν και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση κανονικά δεν θα διεξαχθεί παρά το 2028, υπάρχει σεναριολογία στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ερντογάν, στην εξουσία για πάνω από δυο δεκαετίες. Αντιδρώντας στη σύλληψη του στελέχους του, το CHP κατήγγειλε «απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του επόμενου προέδρου μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.