- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζελένσκι: Ο Τραμπ είναι παγιδευμένος σε φούσκα παραπληροφόρησης
«Δεν μπορώ να πουλήσω την πατρίδα μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας στον Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι βρίσκεται παγιδευμένος σε μία φούσκα παραπληροφόρησης, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ζελένσκι απέκρουσε αρκετούς αβάσιμους ισχυρισμούς που έκανε ο Τραμπ την Τρίτη. «Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Τραμπ – τον σέβομαι πολύ ως ηγέτη ενός έθνους που τρέφουμε μεγάλο σεβασμό, τον αμερικανικό λαό που πάντα μας υποστηρίζει – δυστυχώς ζει σε μία φούσκα παραπληροφόρησης».
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος, εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής, άσκησε επίσης κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον, αντί να ενισχύσει την απομόνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνέβαλε στον τερματισμό της. Παράλληλα, απέρριψε ως μη σοβαρή τη συζήτηση για την επιστροφή 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ορυκτά που έχουν εξορυχθεί στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί ρεαλιστική βάση διαπραγμάτευσης.
Ο Ζελένσκι υπενθύμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μέχρι σήμερα παράσχει 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό και 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική στήριξη. Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε μορφή εξωτερικής πίεσης δεν θα τον οδηγήσει σε παραχωρήσεις εις βάρος της χώρας του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πουλήσω την πατρίδα μας».
Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ την Τρίτη, μια συνάντηση από την οποία αποκλείστηκε το Κίεβο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διορίσουν ομάδες για να διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου και δήλωσαν ότι εργάζονται για την αποκατάσταση των διπλωματικών διαύλων.
Ουκρανία - Δημοσκόπηση: Το ποσοστό εμπιστοσύνης στο Ζελένσκι είναι στο 57%, αντίθετα με ό,τι δηλώνει ο Τραμπ
Το ποσοστό εμπιστοσύνης στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο 57%, ύστερα από τρία χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και όχι στο 4%, όπως δήλωσε ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα επικριτικός, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε χθες τη μη διενέργεια εκλογών στην Ουκρανία ενώ η θητεία του Ζελένσκι έληξε τον Μάιο του 2024 και δήλωσε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του βρίσκεται στο «4% της θετικής γνώμης».
Αλλά σύμφωνα με την τελευταία τηλεφωνική δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), πάνω από το 57% των Ουκρανών δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον αρχηγό του κράτους, ένα ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024 (52%) και οριακά χαμηλότερο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2024 (59%).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το ινστιτούτο, σε δείγμα 1.000 ανθρώπων που κατοικούν σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο, το 37% του πληθυσμού δεν εμπιστεύεται τον Ζελένσκι, συγκριτικά με το 39% τον Δεκέμβριο του 2024 και το 37% τον Σεπτέμβριο του 2024. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι διατηρεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην κοινωνία» και «διατηρεί τη νομιμότητά του», κυρίως στο πλαίσιο πιθανών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σχολίασε το ινστιτούτο KIIS σε ανακοίνωση. Για την «πλειονότητα» των Ουκρανών, «οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μόλις ο πόλεμος τερματιστεί και η Ουκρανία θα έχει λάβει τουλάχιστον αξιόπιστες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», πρόσθεσε το ινστιτούτο.
Ο Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2019 με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία με τους φιλορώσους αυτονομιστές, που τελούσαν υπό την καθοδήγηση της Μόσχας, και να εξαλείψει τη διαφθορά.
Το ποσοστό της δημοτικότητάς του μειώθηκε στη συνέχεια, πριν αυξηθεί σχεδόν έως το 90% ύστερα από τη ρωσική εισβολή το 2022. Στη συνέχεια άρχισε να φθίνει. Ο Ζελένσκι έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι είναι αδύνατον να διοργανωθούν εκλογές όσο είναι σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και το 20% της χώρας είναι υπό ρωσικό έλεγχο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρωτόκολλο των 14 σημείων παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες
Aπολύθηκε καθώς απορρίφθηκε η δικαστική του προσφυγή
«Διαφωνούσα, αλλά έδωσα την έγκρισή μου», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Η θνησιμότητα του ιού ανέρχεται στο 23%
Οι μεγαλύτερες εντοπίζονται στο οικονομικό σκέλος
Ανησυχίες για τους όρους που περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης
«Αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις. Το μόνο που υπάρχει για εμάς είναι η επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τεσσάρων ακόμη
Kαθοριστική στιγμή φαίνεται ότι ήταν ο θάνατος του Λίο Ραντβίνσκι τον Μάρτιο του 2026
Προβληματισμός σχετικά με το αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να τηρήσουν το μνημόνιο κατανόησης
Απόπειρα δολοφονίας ερευνούν οι Αρχές
Ο συγγραφέας πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι στις 11 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 94 ετών
Η ανήλικη αναμένεται να αναρρώσει πλήρως
Επιστημονική μελέτη με ένα εξαιρετικά συγκινητικό εύρημα
H γιορτή συνδέεται παραδοσιακά με τη θυσία προβάτων
H Κιμ Γιο Γιονγκ χαρακτήρισε τις δηλώσεις «εντελώς ξεπερασμένες»
Διεκόπη η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης
Έγγραφο τριών σελίδων και 14 παραγράφων
Ιδιαίτερη αδυναμία φαίνεται να έχουν στις τηγανητές πατάτες
O εφοδιασμός με καύσιμα «συνεχίζονται κανονικά», απαντάει η Μόσχα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.