- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Κιρ Στάρμερ δηλώνει έτοιμος να στείλει Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία
«Μια τέτοια δέσμευση είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Ευρώπης»
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Στάρμερ δηλώνει δημόσια ότι εξετάζει την αποστολή Βρετανών στρατιωτών στην Ουκρανία
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, εξέφρασε την ετοιμότητά του να στείλει Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, εφόσον επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Αναγνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να θέσει τις βρετανικές δυνάμεις σε κίνδυνο, ο Στάρμερ τόνισε ότι μια τέτοια δέσμευση είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Στάρμερ δηλώνει δημόσια ότι εξετάζει την αποστολή Βρετανών στρατιωτών στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο πριν από έκτακτες συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι, με στόχο τη χάραξη στρατηγικής απέναντι στις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ για συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τις ανησυχίες για μείωση της αμερικανικής αμυντικής δέσμευσης στην Ευρώπη.
Ο Στάρμερ χαρακτήρισε την κρίση ως «υπαρξιακό» ζήτημα για την Ευρώπη. Σε άρθρο του στην Daily Telegraph, υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «έτοιμο να παίξει ηγετικό ρόλο» στην άμυνα και την ασφάλεια της Ουκρανίας, δεσμευόμενο για χρηματοδότηση 3 δισ. λιρών ετησίως μέχρι το 2030.
Επίσης, ανέφερε ότι η στρατιωτική βοήθεια μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή βρετανικών στρατευμάτων σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
«Δεν το λέω ελαφρά τη καρδία. Νιώθω βαθιά την ευθύνη που φέρει η πιθανότητα να θέσω Βρετανούς στρατιώτες σε κίνδυνο», δήλωσε. «Όμως, οποιοσδήποτε ρόλος στη διασφάλιση της ασφάλειας της Ουκρανίας συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφάλειας της ηπείρου μας και της χώρας μας».
Αναφορικά με τη λήξη του πολέμου, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει απλώς μια «προσωρινή παύση πριν από την επόμενη επίθεση του Πούτιν».
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Βρετανοί πρωθυπουργοί απέφευγαν να εξετάσουν δημοσίως την αποστολή στρατιωτών. Ωστόσο, στρατιωτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να καλύψει τις υφιστάμενες στρατιωτικές του δεσμεύσεις εντός του τρέχοντος αμυντικού προϋπολογισμού των 64 δισ. λιρών (2,33% του ΑΕΠ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χιλιάδες κρατούμενοι με την κατηγορία της «εχθρότητας» προς τον Θεό
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.