- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Κοντόφθαλμη η απόφαση Ζελένσκι μετά το «όχι» για τα ορυκτά της Ουκρανίας
Η αμερικανική πρόταση δεν προσφέρει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο
Η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην υπογράψει συμφωνία, τουλάχιστον προς το παρόν, χαρακτηρίστηκε «κοντόφθαλμη» από ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή στους υπουργούς του να μην υπογράψουν τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες με τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως η εν λόγω αμερικανική πρόταση, η οποία αποτελούσε βασικό αντικείμενο των συνομιλιών του Ζελένσκι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου την Παρασκευή, δεν προσέφερε συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο, σύμφωνα με έναν νυν και έναν πρώην υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο.
Η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην υπογράψει συμφωνία, τουλάχιστον προς το παρόν, χαρακτηρίστηκε «κοντόφθαλμη» από ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. «Δεν άφησα τους υπουργούς να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία επειδή κατά την άποψή μου δεν προστατεύει, τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Associated Press το Σάββατο (16/2) στο Μόναχο.
Η πρόταση επικεντρωνόταν στο πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ορυκτές σπάνιες γαίες της Ουκρανίας «ως αποζημίωση» για τη στήριξη που έχει ήδη δοθεί στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Μπάιντεν και ως αντάλλαγμα για μελλοντική αμερικανική βοήθεια, δήλωσαν νυν και πρώην ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι, μιλώντας με τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ουκρανία διαθέτει τεράστια αποθέματα κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική, αμυντική και πυρηνική βιομηχανία. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά για να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι επιμένει ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να συνδεθεί με εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία που θα αποτρέπουν ενδεχόμενη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον.
«Για μένα είναι πολύ σημαντική η σύνδεση μεταξύ εγγυήσεων ασφαλείας και επενδύσεων», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί έδωσε εντολή στους αξιωματούχους του να μην υπογράψουν το έγγραφο, το οποίο δόθηκε στους Ουκρανούς αξιωματούχους την Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπάσεντ κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο. «Πρόκειται για αποικιακή συμφωνία και ο Ζελένσκι δεν μπορεί να την υπογράψει», δήλωσε ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Χιουζ, δεν επιβεβαίωσε ρητά την πρόταση, ωστόσο ανέφερε σε δήλωσή του ότι «ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι κοντόφθαλμος σχετικά με την εξαιρετική ευκαιρία που παρουσίασε η κυβέρνηση Τραμπ στην Ουκρανία». Η κυβέρνηση Τραμπ δηλώνει ότι φτάνει στα όρια της σχετικά με την αποστολή πρόσθετης αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία και ο Μπράιαν Χιουζ επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα ορυκτά θα επέτρεπε στους Αμερικανούς φορολογούμενους να “αποζημιωθούν” για τα χρήματα που έχουν σταλεί στο Κίεβο, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της ουκρανικής οικονομίας.
Ο Μπράιαν Χιουζ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι «οι οικονομικοί δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας κατά μελλοντικής επιθετικότητας και αναπόσπαστο μέρος της διαρκούς ειρήνης». Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ το αναγνωρίζουν αυτό, οι Ρώσοι το αναγνωρίζουν και οι Ουκρανοί πρέπει να το αναγνωρίσουν».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στις συζητήσεις με τους Ουκρανούς ομολόγους τους στο Μόναχο επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην εξόρυξη σπάνιων γαιών και στην δημιουργία ειδικής εταιρικής σχέσης με το Κίεβο για το σκοπό αυτό, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων της Ουκρανίας δεν έχει εκτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς πολλά από αυτά παραμένουν ανεξερεύνητα ή βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου.
Η πρόταση των ΗΠΑ δεν λαμβάνει υπόψη της πώς θα διασφαλιστούν τα κοιτάσματα σε περίπτωση συνέχισης της ρωσικής προέλασης. Ο Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «έτοιμες απαντήσεις» σε αυτό το ερώτημα και ότι ένα από τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις συζητήσεις στο Μόναχο είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την εξόρυξη, ειδικά για τους εργαζόμενους και τις υποδομές.
Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνη με την ουκρανική νομοθεσία και αποδεκτή από τον ουκρανικό λαό, δήλωσε ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.
«Το υπέδαφος ανήκει στους Ουκρανούς σύμφωνα με το Σύνταγμα», δήλωσε προηγουμένως στο AP η Kseniiia Orynchak, ιδρύτρια της Εθνικής Ένωσης Μεταλλευτικής Βιομηχανίας της Ουκρανίας, υποδηλώνοντας ότι μια συμφωνία θα χρειαστεί λαϊκή υποστήριξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν μια σειρά λαθών
Οι Ισπανοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς και το δείχνουν
Νωρίτερα φέτος διεξήχθη στη χώρα ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρέματος σκύλου
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Περίπου 80 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κρίση στη Θέουτα, αναφέρουν οι ισπανικές Αρχές
Το τελεσίγραφο της Ισπανίας
Μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.