- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Δολοφονήθηκε Ιρακινός που έκαψε το Κοράνι στη Σουηδία - Τον σκότωσαν ενώ έκανε live στο TikTok
Ο Σαλουάν Μομίκα, ο ιρακινός πρόσφυγας που είχε κάψει το Κοράνι προκαλώντας διαδηλώσεις οργής στον μουσουλμανικό κόσμο το 2023, σκοτώθηκε από πυρά σε προάστιο της Στοκχόλμης στην Σουηδία, όπως μετέδωσαν τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.
Δικαστήριο της Σουηδίας επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του για τον Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος δικαζόταν με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους. Σήμερα ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την έκδοση απόφασης «διότι ένας εκ των κατηγορουμένων απεβίωσε».
Η αστυνομία εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι εκλήθη για πυροβολισμούς χθες το βράδυ σε κτίριο προαστίου της Στοκχόλμης όπου ζούσε ο χριστιανός ως προς το θρήσκευμα Ιρακινός.
Φθάνοντας στο σημείο η αστυνομία βρήκε «έναν άνδρα τραυματισμένο από σφαίρες και τον μετέφερε στο νοσοκομείο», όπου αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Διεξάγεται έρευνα για φόνο.
Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο Μομίκα βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή σε κοινωνικά δίκτυα και η δολοφονία του είναι πιθανόν να έχει βιντεοσκοπηθεί.
Δολοφονήθηκε Ιρακινός που βεβήλωσε το Κοράνι στην Σουηδία - Είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση σε μίσος
Τον Αύγουστο ο Μομίκα μαζί με τον Σαλουάν Ναζέμ που τον συνόδευε στις ενέργειές του οδηγήθηκαν σε δίκη «για υποκίνηση κατά εθνοτικής ομάδας» επί τέσσερις φορές το 2023.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες έκαψαν το Κοράνι, κάνοντας παράλληλα προσβλητικά σχόλια για τους μουσουλμάνους, σε μία περίπτωση έξω από μουσουλμανικό τέμενος της Στοκχόλμης.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Σουηδία και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής επιδεινώθηκαν το καλοκαίρι του 2023 εξαιτίας των ενεργειών των δύο ανδρών.
Τον Ιούλιο 2023, ιρακινοί διαδηλωτές επέδραμαν δύο φορές κατά της σουηδικής πρεσβείας στην Βαγδάτη. Στο δεύτερο περιστατικό προκάλεσαν πυρκαγιά στο εσωτερικό της πρεσβείας.
Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, η σουηδική υπηρεσία Πληροφοριών Sapo αναβάθμισε το επίπεδο της απειλής στην 4η βαθμίδα της 5βαθμης κλίμακας, αφού οι δημόσιες εκδηλώσεις για την πυρπόληση του κορανίου είχαν μετατρέψει την Σουηδία σε στόχο.
Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες βεβήλωσης του κορανίου υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Τον Οκτώβριο 2023, σουηδικό δικαστήριο έκρινε κατηγορούμενο ένοχο για υποκίνηση εθνοτικής βίας με την πυρπόληση του κορανίου του 2020. Ηταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση αυτού του είδους στην Σουηδία.
Κατά το παρελθόν, η σουηδική δικαιοσύνη έκρινε ότι αυτού του είδους η ενέργεια προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης, αλλά πλέον μπορεί να θεωρηθεί «υποκίνηση κατά εθνοτικής ομάδας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν έμαθα ένα πράγμα από τον Βίτο, είναι να μην αφήνεις ποτέ την ηλικία σου να σε περιορίζει»
Νέα προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
Το περιστατικό λίγους μήνες πριν με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο γιατρό
«Πονοκέφαλος» για εταιρίες όπως Meta, Google, Microsoft και Amazon
Η εκλογική παράδοση δεν αρκεί όταν πονάει η τσέπη των πολιτών
Για «πολιτική καταστροφή», έκανε λόγο ο κυβερνήτης της Φλόριντα
«Όλοι γνωρίζουν γιατί χάσαμε» - Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον του Αμερικανού προέδρου
Τα όπλα που έχει στα χέρια του
Πού κρίθηκε η Γερουσία, η ψήφος αποδοκιμασίας και τι αλλάζει στο Κογκρέσο
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επανειλημμένες διαρροές και υψηλά επίπεδα αμίαντου
Πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 δολάρια
Τι μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί
Οι επενδυτές προσδοκούν λιγότερες πολιτικές ανατροπές, αλλά βλέπουν αυστηρότερο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πάπας έχει ήδη παραθέσει στίχους του σε πρόλογο βιβλίου
Ο 67χρονος άνδρας αρνήθηκε αρχικά να παραδώσει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως η απόφασή του για το Ιράν ήταν η σωστή
Οι πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τρεις κρίσιμες περιοχές του πλανήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.