Κοσμος

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Νεκρός από αστυνομικά πυρά 42χρονος που είχε λάβει χάρη από τον Ντόναλντ Τραμπ

Δεν είχε δείξει ίχνος μεταμέλειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O 42χρονος Μάθιου Χαλτ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην Ιντιάνα
Εισβολή στο Καπιτώλιο: Νεκρός από αστυνομικά πυρά 42χρονος που είχε λάβει χάρη από τον Ντόναλντ Τραμπ © Youtube / ABC 7 Chicago

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Νεκρός από αστυνομικά πυρά 42χρονος που είχε λάβει χάρη από τον Ντόναλντ Τραμπ - Δεν είχε δείξει ίχνος μεταμέλειας

Ο 42χρονος Μάθιου Χατλ έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στην πολιτεία της Ιντιάνα. Ο Μάθιου Χαλτ είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 και ήταν μεταξύ των προσώπων στα οποία απένειμε χάρη την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Χατλ, που είχε καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση και είχε αφεθεί ελεύθερος τον Ιούλιο, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox59, ήταν μεταξύ των περίπου 1.500 ανθρώπων που συμμετείχαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο. Η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου είχε προκαλέσει την αντίδραση του κόμματός του κυρίως επειδή έδωσε χάρη και σε πρόσωπα που επιτέθηκαν εναντίον μελών των δυνάμεων της τάξης.

Μέλος του γραφείου του σερίφη της κομητείας Τζάσπερ πυροβόλησε τον 42χρονο Μάθιου Χατλ, αφού αυτός προσπάθησε να αντισταθεί στη σύλληψή του την Κυριακή το απόγευμα, ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας. «Στη διάρκεια αντιπαράθεσης μεταξύ του υπόπτου και του πράκτορα, ο τελευταίος έκανε χρήση του όπλου του και τραυμάτισε θανάσιμα τον ύποπτο», προσέθετε η ανακοίνωση, στην οποία διευκρινιζόταν ότι και το θύμα είχε στην κατοχή του όπλο.

Σύμφωνα με το Fox59, ο θείος του Μάθιου Χατλ συμμετείχε επίσης στην επίθεση στο Καπιτώλιο και είχε καταδικαστεί σε 30 μήνες φυλάκιση, αφού δήλωσε ένοχος ότι επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό με το κοντάρι σημαίας. Όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ένα ακόμη πρόσωπο, που είχε συμμετάσχει στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου και είχε λάβει χάρη από τον Τραμπ, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Φλόριντα καθώς είχε καταδικαστεί για παράνομη οπλοκατοχή πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ο ρόλος του Χατλ στην εισβολή στο Καπιτώλιο 

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Χατλ ταξίδεψε από την Ιντιάνα στην Ουάσινγκτον με τον θείο του και παρακολούθησαν και οι δύο το «Stop the Steal». Στη συνέχεια και οι δύο πήγαν προς το Καπιτώλιο, βοήθησαν και έσπασαν τη γραμμή των αστυνομικών και μπήκαν στο κτίριο. «Με τον Χατλ στο προσκήνιο», έγραψαν οι εισαγγελείς στο υπόμνημα καταδίκης τους, «οι ταραχοποιοί πέρασαν με επιτυχία τη γραμμή της αστυνομίας στη West Plaza». Ο Μάθιου Χατλ περιπλανιόταν σε διάφορα γραφεία του Καπιτωλίου, ενώ ο θείος του πάλεψε με την αστυνομία και κατέληξε να παραδέχεται την ενοχή του για κακούργημα κατά της αστυνομίας. Ο Dale Huttle καταδικάστηκε σε 2½ χρόνια φυλάκιση και αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα όταν ο Τραμπ έδωσε χάρη για σχεδόν όλους τους 1.600 ανθρώπους που κατηγορήθηκαν για την εξέγερση.

Όταν οι πράκτορες του FBI πήραν συνέντευξη από τον Μάθιου Χατλ μετά την ομολογία ενοχής του το 2023, τους είπε ότι «ο μόνος σκοπός του ήταν να ηχογραφήσει βίντεο για να δείξει πιθανή κυβερνητική διαφθορά», ανέφεραν οι εισαγγελείς. «Ο Χατλ πιστεύει ότι το FBI ήταν υπεύθυνο για την εξέγερση του Καπιτωλίου και υποστήριξε ότι είδε ηθοποιούς να επιτίθενται στο Καπιτώλιο, οι οποίοι φαινόταν ότι είχαν υπερβολική εκπαίδευση για να είναι πολίτες». Οι πράκτορες είπαν ότι ο Χατλ αρνήθηκε να εκφράσει οποιαδήποτε μεταμέλεια ή αναγνώριση αδικήματος για τις πράξεις του ή άλλων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY