- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιβολή δασμών
«Η ΕΕ είναι πολύ κακή για εμάς, δεν εισάγει αυτοκίνητα ή αγροτικά μας προϊόντα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Τραμπ προειδοποιεί πως θα επιβληθούν δασμοί στις χώρες της ΕΕ
«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, το μόνο μέσο που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν σωστή μεταχείριση», διεμήνυσε χθες, Τρίτη, ο Aμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως κατά συνέπεια τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών».
Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντάς τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
«Έχουμε εμπορικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ (ύψους) 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επέμεινε χθες. «η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές».
Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ανερχόταν το 2023 σε 131 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) και ήταν συγκεντρωμένο κυρίως σε τέσσερις χώρες – τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.
Οι αιτίες είναι ποικίλες. Το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με τη Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανικής φύσης, αυτό με την Ιρλανδία συνδέεται κυρίως με το ότι έχουν μεταφέρει εκεί τις έδρες τους στην Ευρώπη μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, για να εκμεταλλευτούν την πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπισή τους και να μειώσουν τις φορολογικές εισφορές τους.
Προτού επανεκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη απειλήσει την ΕΕ πως θα επέβαλε ξανά τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξηθούν οι αγορές υδρογονανθράκων –πετρελαίου και αερίου– από τις ΗΠΑ.
Κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), ο Ρεπουμπλικάνος είχε επίσης προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, εν είδει αντιποίνων για το εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον έναντι των Βρυξελλών, ενώ είχαν επίσης ανταλλαχτεί δασμοί εξαιτίας της διαφοράς τους για τις ενισχύσεις, από τη μια και την άλλη πλευρά, των αεροπορικών βιομηχανιών τους (Boeing και Airbus αντιστοίχως).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαδηλώτριες κατήγγειλαν τη συμμετοχή της Ρωσίας, με ένταση έξω από τα περίπτερα Ρωσίας και Ισραήλ
Η αγωγή υποστηρίζει ότι η εφημερίδα επιδίωκε αύξηση της παρουσίας γυναικών και μη λευκών στελεχών
Επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού - Πρώτο πλήγμα μετά την εκεχειρία του Απριλίου
Oι αρχές εξετάζουν αν το γεύμα με πολλά λιπαρά της προκάλεσε «brain fog»
Σο στόχαστρο τζιχαντιστές, καρτέλ ναρκωτικών και Antifa
Οι αμερικανικές δυνάμεις αχρήστευσαν το πηδάλιο του δεξαμενόπλοιου
Το MV Hondius αναμένεται να φτάσει το Σάββατο στις Κανάριες Νήσους
Έναν χρόνο μετά, Παρίσι και Βερολίνο παραμένουν σε πολιτική απόσταση
Οι Αρχές υποστηρίζουν επίσης ότι χρησιμοποίησε παράνομα αστυνομικά αρχεία
Το ρομπότ, με το όνομα Gabi, έχει ύψος περίπου 130 εκ. και φορά παραδοσιακή βουδιστική ενδυμασία
Έκθεση της ABW καταγράφει έκρηξη κατασκοπείας και δολιοφθορών από ρωσικά δίκτυα
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο «πειρατής» των media
Η εταιρεία έχει ήδη αφαιρέσει περίπου 20.000 πτήσεις μικρών αποστάσεων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον ιδρυτή του CNN ως «έναν από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών»
Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η μεταφορά αντιαεροπορικών συστημάτων αφήνει κενά αλλού
Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση
Πάνω από 600 αστυνομικοί συμμετείχαν σε επιχειρήσεις σε 50 τοποθεσίες
Φοβούνται επανάληψη των εικόνων καραντίνας
«Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στο Ορμούζ», λέει ο Μακρόν
Πόλεμοι, κατοχές, εμφύλιες συγκρούσεις, ξένες παρεμβάσεις, πολιτικές αποφάσεις και ιστορικά ρήγματα που δεν έμειναν μόνο στους χάρτες, αλλά άλλαξαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.