- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάπας Φραγκίσκος για την υγεία του: Είμαι καλά, απλά είμαι ηλικιωμένος
Τι αναφέρει ο 88χρονος ποντίφικας στο νέο του βιβλίο, «Ελπίδα»
Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος κατάγεται από την Αργεντινή και είναι ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, ηγείται από το 2013 της Καθολικής Εκκλησίας
Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος τον περασμένο μήνα έγινε 88 ετών προσπάθησε να καθησυχάσει το κοινό μετά τα σενάρια για την υγεία του.
Είχε προηγηθεί ένα περιστατικό όταν ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από έναν βοηθό του να εκφωνήσει εκείνος μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας ενός κρυολογήματος και όπως αναφέρει στο νέο του βιβλίο αισθάνεται υγιής και δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί από επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Είμαι καλά. Η πραγματικότητα είναι αρκετά απλή ότι είμαι ηλικιωμένος», γράφει ο ποντίφικας στην αυτοβιογραφία του που σήμερα κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 100 χώρες. Ο πάπας, ο οποίος συχνά χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας του πόνου στο γόνατο και στην πλάτη, γράφει στο βιβλίο του: «Η Εκκλησία διοικείται με το κεφάλι και με την καρδιά, όχι με τα πόδια».
Ο Φραγκίσκος, ο οποίος κατάγεται από την Αργεντινή και είναι ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, ηγείται από το 2013 της Καθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,4 δισεκατομμύριο μέλη. Κατά την τελευταία διετία νόσησε πολλές φορές από γρίπη και από σχετικά προβλήματα. Επίσης το 2021 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσει μια επώδυνη κατάσταση που λέγεται εκκολπωματίτιδα και ξανά το 2023 για την αποκατάσταση κήλης.
«Κάθε φορά που ένας πάπας αρρωσταίνει, φαίνεται να προετοιμάζεται κονκλάβιο», γράφει ο Φραγκίσκος στο βιβλίο του αναφερόμενος στη μυστική συνάντηση Καθολικών καρδιναλίων από την οποία θα εκλεγεί κάποια στιγμή ο επόμενος ποντίφικας. «Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και στις ημέρες του χειρουργείου ποτέ δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ», γράφει.
Ο νέος τόμος, που τιτλοφορείται «Ελπίδα», είναι το δεύτερο από δύο βιβλία που κυκλοφόρησε μέσα σε δύο χρόνια ο πάπας, έπειτα από τα απομνημονεύματά του που εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2024.
Ο ιταλικός εκδοτικός οίκος Mondadori, που εξέδωσε το βιβλίο του πάπα, ανακοίνωσε ότι αρχικά σχεδίαζε να το εκδώσει μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου. Αλλά ο πάπας αποφάσισε ότι, αντίθετα, θα έπρεπε να κυκλοφορήσει στη διάρκεια του Αγίου Έτους των Καθολικών, που επίσης επικεντρώνεται στο θέμα της ελπίδας.
Στις 303 σελίδες του βιβλίου, ο πάπας αναφέρεται στη ζωή του στο Μπουένος Άιρες όπου μεγάλωσε, στην περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος στην Αργεντινή και σε κάποιες από τις αποφάσεις που έχει λάβει ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Φραγκίσκος υπερασπίζεται σθεναρά την απόφασή του το 2024 να επιτρέψει σε ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια κατά περίπτωση.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονο διάλογο στους κόλπους της Εκκλησίας με τους επισκόπους σε ορισμένες χώρες, ειδικά στην Αφρική, να μην επιτρέπουν στους ιερείς τους να την εφαρμόσουν.
«Είναι οι άνθρωποι που ευλογούνται, όχι οι σχέσεις. Όλοι οι πιστοί προσκαλούνται να ευλογηθούν, περιλαμβανομένων των διαζευγμένων, των ομοφυλόφιλων, των διεμφυλικών. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα, είναι ένα ανθρώπινο δεδομένο», γράφει ο πάπας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
«Έχει χαθεί η επαφή με 11 πλοία», δηλώνουν οι ακτιβιστές
Η ιστορική μνήμη των συμβόλων ενός κόσμου που – κάπου – υπάρχει ακόμα
«Οι βασικοί θεσμοί δεν λειτουργούν», λέει ο Ντρόζντιακ για την Αμερική του Τραμπ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο για αντίστοιχο «ολίσθημα»
Τι υποστηρίζουν οι εισαγγελείς ότι σημαίνει η ανάρτηση «86-47» που σχημάτισε με κοχύλια
Το Πεντάγωνο και το Πολεμικό Ναυτικό απορρίπτουν τις καταγγελίες
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για την προσωπική του ασφάλεια
Έχει δεμένα πάνω του όπλα, μαχαίρια και πυρομαχικά
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με call centers στα Τίρανα - Συλλήψεις και κατασχέσεις
Ο Σουλτάν Κοσέν μιλά για τους καθημερινούς πόνους και το όνειρό του να περπατήσει ξανά ελεύθερα
Mε αφορμή το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Η φάλαινα εξόκειλε στα παράλια της Γερμανίας - Η υγεία του θηλαστικού επιδεινώθηκε καθώς προσάραζε επανειλημμένα σε ρηχά νερά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.