- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Zιζέλ Πελικό: Βρετανοί ζητούν να της απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης
Το δικαστήριο καταδίκασε στη μέγιστη των ποινών –20ετή κάθειρξη– τον πρώην σύζυγό της
Zιζέλ Πελικό: Βρετανοί ζητούν να της απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης
«Κανείς δεν το αξίζει περισσότερο από εκείνην: μια Βρετανίδα οργανώνει μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών με αίτημα να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στη Ζιζέλ Πελικό, τη Γαλλίδα που έπεσε θύμα βιασμού από τον σύζυγό της και δεκάδες άλλους άνδρες.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποια μορφή βίας που θεωρείται μεγαλύτερη πρόκληση για την ειρήνη από τη σεξουαλική βία» αναφέρει η Κάθριν Μέγιερ σε αυτό το κείμενο που εμφανίστηκε στον ιστότοπο Change.org στις 20 Δεκεμβρίου. Την προηγουμένη, είχε ολοκληρωθεί η δίκη του πρώην συζύγου της Πελικό και των 50 συγκατηγορουμένων του, με την καταδίκη τους σε πολυετείς καθείρξεις.
Η μετάφραση του κειμένου στα γαλλικά αναρτήθηκε χθες Τετάρτη στον ιστότοπο και μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωσε περισσότερες από 32.000 υπογραφές.
«Κανείς δεν το αξίζει περισσότερο από τη Ζιζέλ Πελικό. Να φροντίσουμε ώστε η Επιτροπή Νόμπελ και τα λίγα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να προτείνουν υποψηφίους, να αναλάβουν δράση», πρόσθεσε η Μέγιερ.
Η Κάθριν Μέγιερ ήταν συνιδρύτρια του Κόμματος Ισότητας Γυναικών, το οποίο όμως διαλύθηκε πέρυσι. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων και τη βιογραφία του βασιλιά Καρόλου, όταν ακόμη ήταν διάδοχος του θρόνου, το 2015.
Η Ζιζέλ Πελικό «κατάφερε να διασπάσει την ομίχλη της παραπληροφόρησης, απαρνούμενη την ανωνυμία της για να παραβρεθεί στη δίκη των δραστών και να καταθέσει», σημείωσε η Μέγιερ. Η Πελικό έγινε έτσι ένα σύμβολο, λόγω του θάρρους που επέδειξε απέναντι στους βιαστές της.
Όπως κατατέθηκε στη δίκη, ο πρώην σύζυγός της την νάρκωνε και καλούσε δεκάδες άνδρες να την βιάσουν, επί μία δεκαετία. Η 72χρονη γυναίκα αρνήθηκε να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών «ώστε η ντροπή να αλλάξει πλευρά», όπως είπε. Η υπόθεση των «βιασμών του Μαζάν» εντάσσεται πλέον στη λίστα των μεγάλων δικών της ιστορίας του φεμινισμού.
Το δικαστήριο καταδίκασε στη μέγιστη των ποινών –20ετή κάθειρξη– τον πρώην σύζυγό της. Πολλοί από τους συγκατηγορούμενούς του έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.