Ρούτε: Δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με την Ρωσία
Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να δαπανήσει «πολύ περισσότερα» για την άμυνά της, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, λέγοντας ότι είναι απροετοίμαστη για την απειλή πολέμου με τη Ρωσία.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε τέσσερα ή πέντε χρόνια» είπε ο Μάρκ Ρούτε προσθέτοντας: «Ήρθε η ώρα να στραφούμε προς μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου και να αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές μας δαπάνες».
Στην πανηγυρική του ομιλία, ο Ρούτε απηύθυνε έκκληση για δημόσια υποστήριξη και αίσθημα θυσίας για να «αποτραπεί ο επόμενος μεγάλος πόλεμος στο έδαφος του ΝΑΤΟ».
Η επίσημη αυτή έκκληση του επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας διατυπώνεται σε μια στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο πεδίο της μάχης μπροστά στον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί «περισσότερους από 10.000 θανάτους και τραυματισμούς και στις δύο πλευρές κάθε εβδομάδα», πρόσθεσε.
«Ο κίνδυνος μας πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στη ρωσική απειλή στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί και εδώ», επέμεινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και ακόμη και αν, πρόσθεσε, δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή κατά του ΝΑΤΟ, αυτό δεν εμποδίζει τη Ρωσία να προετοιμάζεται για «μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με την Ουκρανία και με εμάς», τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ.
«Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση», ενώ στην Ευρώπη, τα κράτη είναι απρόθυμα να δαπανήσουν περισσότερα για να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, πρόσθεσε.
Και εκτός από τη Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα «εργάζονται σκληρά για να αποδυναμώσουν τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για τις φιλοδοξίες της Κίνας όταν αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της όπλων, χωρίς όρια και με αδιαφάνεια», προειδοποίησε.
Σε έναν κόσμο όπου «η κατάσταση της ασφάλειας είναι η χειρότερη στη ζωή μου», «δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε», δήλωσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης είναι «πολύ μικρή, πολύ αργή και πολύ κατακερματισμένη», εξήγησε, καλώντας τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και την κοινή γνώμη να κάνουν ένα άλμα πίστης.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν «πολύ λιγότερα» για την άμυνα από ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν αφιέρωναν πάνω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους στην άμυνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έγγραφο που εστάλη στις χώρες που έλαβαν πρόσκληση να συμμετέχουν
Πώς περιγράφει το περιστατικό ο άνδρας - Παραμένει η οργή στην Πολιτεία
Η ισχυρή ηλιακή καταιγίδα ενδέχεται να φέρει βόρειο σέλας σε περιοχές που δεν εμφανίζεται συνήθως
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, γεννήσεις, θάνατοι
Οι σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης στο επίκεντρο
Τουλάχιστον 40 νεκροί - Στο μικροσκόπιο οι γραμμές των τρένων
Όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους
Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.