- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η Αυστραλία κόντρα σε Google και Meta - Θέλει να τις χρεώνει για για τα Media που αναμεταδίδουν
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Η Αυστραλία κόντρα σε Google και Meta - Θέλει να τις χρεώνει για για τα Media που αναμεταδίδουν - Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Η Αυστραλία θέλει να υποχρεώσει τις Meta και Google να πληρώνουν για τα ενημερωτικά περιεχόμενα που αναμεταδίδουν, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που παρουσιάσθηκε σήμερα και απειλεί τους γίγαντες του Ίντερνετ με φόρους σε περίπτωση άρνησής τους να συνάψουν σχετικές συμφωνίες με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Είναι σημαντικό οι ψηφιακές πλατφόρμες να διαδραματίζουν το ρόλο τους. Οφείλουν να στηρίζουν την πρόσβαση σε μια δημοσιογραφία ποιότητας που ενημερώνει και ενισχύει τη δημοκρατία μας», δήλωσε η υπουργός Επικοινωνιών Μισέλ Ρόουλαντ.
Ενώ οι παραδοσιακές αίθουσες σύνταξης δίνουν συχνά μάχη για να επιβιώσουν, καθώς το διαδίκτυο ιδιοποιείται το μάννα των διαφημιστικών εσόδων τους, η Καμπέρα επιθυμεί οι κολοσσοί των ψηφιακών υπηρεσιών να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης ανάλογα με τα περιεχόμενα που εμφανίζονται στις πλατφόρμες τους.
Και αυτό ενώ ένα όλο και αυξανόμενο μέρος του κοινού ενημερώνεται πλέον αποκλειστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών πλατφορμών αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αναστατώσει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στην Αυστραλία και απειλεί τη βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας δημόσιου συμφέροντος», υπογράμμισε η Ρόουλαντ.
Αυστραλία: Πάνω από 160 εκατ. δολάρια τα έσοδα ετησίως των social media - Πώς μπορεί να ξεφύγει το Χ
Στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα ετήσια έσοδα των οποίων στην Αυστραλία υπερβαίνουν τα 160 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, θα επιβληθεί φόρος -το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα καθορισθεί- που προορίζεται για τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης.
Οι όμιλοι αυτοί θα μπορούν ωστόσο να εξαιρεθούν από τη φορολογία αυτή, αν συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με τις εταιρείες των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο μηχανισμός αυτός θα αφορά πιθανόν τις μητρικές εταιρείες των Google, Facebook και TikTok, όμως η X θα μπορούσε να ξεφύγει επειδή τα έσοδά της στην Αυστραλία είναι κάτω από το προαναφερθέν όριο.
Στην Ευρώπη, η ΕΕ έχει εκδώσει από το 2019 μια οδηγία για τα «γειτονικά δικαιώματα» με στόχο να επιτρέψει στα μέσα ενημέρωσης να αμείβονται όταν περιεχόμενά τους επαναχρησιμοποιούνται από τους γίγαντες των ψηφιακών υπηρεσιών.
Η Καμπέρα προσπαθούσε ήδη να πλαισιώσει καλύτερα αυτές τις γιγάντιες εταιρείες: τον περασμένο μήνα η χώρα υιοθέτησε ένα νέο κανονισμό που απαγορεύει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους ανηλίκους κάτω των 16 ετών.
Η Αυστραλία εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόστιμα στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν αφαιρούν από τις πλατφόρμες τους περιεχόμενα σοκαριστικά, καθώς και περιεχόμενα που διαδίδουν παραπληροφόρηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.