Φινλανδία: 20% των ανδρών θεωρεί ότι οι γυναίκες αξίζουν βίαιη συμπεριφορά
Tι αναφέρει η ανησυχητική αυτή έρευνα
Φινλανδία: 20% των ανδρών θεωρεί ότι οι γυναίκες αξίζουν βίαιη συμπεριφορά
Ένας στους πέντε άνδρες στη Φινλανδία εκτιμά πως μία γυναίκα ευθύνεται η ίδια εάν πέσει θύμα βίας λόγω της εμφάνισής της ή της συμπεριφοράς της, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της φινλανδικής οργάνωσης γυναικών Nyktis, η οποία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ανησυχητικά».
Σε αυτήν την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνδρες, ηλικίας 18 έως 79 ετών, το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν σε μία γυναίκα «θα μπορούσε να αξίζει να βρεθεί στο στόχαστρο μιας βίαιης ενέργειας λόγω του τρόπου με τον οποίο ντύνεται, της εμφάνισής της ή της συμπεριφοράς της».
Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ένας στους πέντε άνδρες είπε ότι συμφωνούσε με αυτήν την πρόταση.
«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι ενώ όλοι οι άνδρες δεν αποδέχονται τη βία σε βάρος των γυναικών, είναι πάρα πολλοί σε αριθμό αυτοί που την ανέχονται, κάτι που είναι ανησυχητικό», σχολίασε σε ένα δελτίο Τύπου η Σίλα Κάκολα, πρόεδρος της Nytkis και του φινλανδικού Παρατηρητηρίου κατά της βίας.
«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά σε αυτές τις συμπεριφορές και οι ίδιοι οι άνδρες έχουν έναν ρόλο κλειδί να διαδραματίσουν», συμπλήρωσε η ίδια.
Τα αποτελέσματα καταγράφουν αντιφάσεις: αν το 21% των ανδρών εκτιμά ότι οι γυναίκες ενδέχεται να αξίζουν να πέσουν θύματα βίας, το 90% κρίνει πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι κατακριτέα. Οι περισσότεροι εκτιμούν επιπλέον ότι οι άνδρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βάλουν τέλος σε αυτές τις βίαιες ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη βία σε βάρος των γυναικών «ντροπή για τη φινλανδική κοινωνία».
«Η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να εργαστεί για να αλλάξει αυτές τις αφύσικες και επικίνδυνες συμπεριφορές και να εξαλείψει τη βία σε βάρος των γυναικών», δήλωσε σε ανάρτηση στο Instagram, καλώντας «τους άνδρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Στη Φινλανδία, οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 16 έως 25 ετών έχουν υπάρξει θύματα σωματικής βίας, απειλών βίας ή σεξουαλικής βίας και μία στις πέντε έχουν υποστεί σοβαρή βία ή βιασμό, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα από τη φινλανδική στατιστική υπηρεσία.
«Η εμπειρία της βίας είναι πολύ ευρεία, είτε στο πλαίσιο μίας σχέσης είτε εκτός», σχολίασε η Μάρζουτ Πιετιλαινέν, ερευνήτρια στην υπηρεσία και οι «νέες γυναίκες (…) ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν πολλή βία σε διαφορετικούς τομείς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.