Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ισραήλ και Γαλλία στην Ιερουσαλήμ
Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε δύο Γάλλους αστυνομικούς
Η Γαλλία καταδικάζει τις ενέργειες της αστυνομίας του Ισραήλ στη Ιερουσαλήμ
Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γαλλία έλαβε χώρα σήμερα, Πέμπτη 7/11, όταν η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε ένοπλη σε γαλλική κρατική ιδιοκτησία στην Ιερουσαλήμ, τον «Ελαιώνα» όπου αναμενόταν η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Ως εκ τούτου, η Γαλλία θα καλέσει τις επόμενες μέρες τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθεί.
⚠️ 🇲🇫 🇮🇱 Deux gendarmes français ont été arrêtés à Jérusalem par des policiers israéliens sur l’Eleona, domaine possédé par la France.
— Billet de France (@billetdefrance) November 7, 2024
Jean-Noël Barrot a dénoncé une «situation inacceptable» et refusé de pénétrer dans l’Eleona en présence des policiers israéliens.#Israël pic.twitter.com/KYxNiOUM3C
Ο Μπαρό αρνήθηκε να εισέλθει στον Ελαιώνα, χώρο προσκυνήματος, γιατί όπως είπε «δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ μπήκαν οπλισμένες, χωρίς να έχουν προηγουμένως λάβει άδεια από τη Γαλλία, ενώ αρνήθηκαν να αποχωρήσουν», και χαρακτήρισε το περιστατικό ως «απαράδεκτο».
«Αυτή η παραβίαση ενός τομέα που βρίσκεται υπό γαλλική διοίκηση μπορεί να αποδυναμώσει τους δεσμούς τους οποίους ήρθα να καλλιεργήσω με το Ισραήλ, τη στιγμή που όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε την περιοχή να προχωρήσει στον δρόμο προς την ειρήνη», πρόσθεσε.
Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε για λίγο δύο Γάλλους αστυνομικούς που ήταν παρόντες. Ένας εκ των δύο, μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, φώναζε πολλές φορές «Μην με ακουμπάς», στους Ισραηλινούς. Στη συνέχεια τους έβαλαν και τους δύο σε περιπολικά, και τους άφησαν ελεύθερους λίγο αργότερα.
Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο κτήριο. Η Γαλλία καταδικάζει αυτές τις ενέργειες «με ακόμη περισσότερο σθένος καθώς λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο όπου κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της βίας στην περιοχή», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωθέν που εξέδωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η χρόνια μάχη του με τις εξαρτήσεις
Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το μαγευτικό θέαμα
Μια «πλούσια» χώρα με φτωχούς κατοίκους
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών
Μέσα σε λίγα λεπτά, 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
35 χρόνια μετά το τέλος της δικατορίας του Πινοσέτ
Ελεύθερος ο άνδρας που είχε προσαχθεί ως ύποπτος
Ο 50χρονος δράστης της επίθεσης στην παραλία
Τι οφείλουμε στη νέα γενιά
Η πρώτη γυναίκα «C» της MI6 για υβριδικό πόλεμο και παγκόσμια αστάθεια
Θρήνος στην Αυστραλία μετά την τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκή γιορτή
Βρέθηκαν μαχαιρωμένοι στο σπίτι τους
Γνωστός στις αρχές ο 24χρονος, έξι όπλα είχε στο όνομά του ο πατέρας
Οι αρχές χαρακτήρισαν το χτύπημα «τρομοκρατικό» και «αντισημιτικό»
Λεωφορείο που μετέφερε μαθητές έπεσε σε γκρεμό
Δεν αναζητείται τρίτο άτομο, ανακοίνωσε η αστυνομία
«Παρά τη λογοκρισία θα συνεχίσουμε να δημοσιογραφούμε ανεξάρτητα», τόνισε η διευθύντρια Μπάρμπαρα Μάσινγκ
Τουλάχιστον 40 οι τραυματίες
Σε επιφυλακή οι Αρχές σε Βερολίνο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Ισραηλινός πολίτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.