- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ισπανία: 217 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες στα λασπόνερα
Απόλυτη εικόνα καταστροφής στη Βαλένθια
Ισπανία: 217 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βαλένθια - Απόλυτη εικόνα καταστροφής
Στους 217 ανέβηκε ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βαλένθια της Ισπανίας. Όπως αναφέρει το BBC οι 213 νεκροί προέρχονται από τη Βαλένθια και τις γύρω περιοχές, ακόμα τρεις από την περιοχή Castilla La Mancha και ένας από την Ανδαλουσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Η περιφέρεια Βαλένθια υπέστη το σκληρότερο χτύπημα. Η Καστίλη-Λα Μάντσα κατέγραψε δυο θανάτους και η Ανδαλουσία έναν. Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας», είπε ο κ. Σάντσεθ, που αναμένεται να συνοδεύσει σήμερα στις πληγείσες περιοχές τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄ και τη βασίλισσα Λετίθια.
Οι αρχές προεξοφλούν πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμη πιο βαρύς, ενώ εξετάζονται πλέον μεθοδικά κουφάρια αυτοκινήτων που κατέληξαν σε υπόγειες σήραγγες και υπόγειους χώρους στάθμευσης.
Μολονότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζήσαντες σβήνουν, η προτεραιότητα των στρατιωτικών και των αστυνομικών παραμένει η έρευνα για τους αγνοούμενους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθώς και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των υποδομών ώστε να επιτραπεί η διανομή βοήθειας και να ξαναρχίσουν να λειτουργούν βασικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν πλέον περιμαζευτεί πάνω από 2.000 αυτοκίνητα και φορτηγά που υπέστησαν ζημιές.
Ένταση στην επίσκεψη του βασιλιά Φιλίππου, Λετίθια και Πέδρο Σάντσεθ στη Βαλένθια
Ένταση επικράτησε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή Παιπόρτα στη Βαλένθια την ώρα που πραγματοποιούσαν στην περιοχή επίσκεψη ο βασιλιάς Φίλιππος με τη βασίλισσα Λετίθια και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Πολίτες που επλήγησαν από τις φονικές βροχοπτώσεις πέταξαν λάσπη και επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον του. Ο Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε από το σημείο ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος προσπάθησε να μιλήσει με τους πολίτες.
‼️ Lanzan objetos y fango al rey a su llegada a Paiporta: “¡Asesinos!”https://t.co/WdBMbvISwd pic.twitter.com/GAwqOnZuWz
— elDiario.es (@eldiarioes) November 3, 2024
Το βράδυ του Σαββάτου εντοπίστηκαν ζωντανές δύο γυναίκες σε δύο διαφορετικά αυτοκίνητα. Στη μια περίπτωση μια ηλικιωμένη γυναίκα που επέζησε τέσσερις ημέρες με νεκρή δίπλα της την συνοδηγό του αυτοκινήτου. Στην δεύτερη περίπτωση τα σωστικά συνεργεία ενώ απέσυραν βουνό αυτοκινήτων άκουσαν τις φωνές μιας γυναίκας που το αυτοκίνητο της είχε καταπλακωθεί από τα υπόλοιπα και την ανέσυραν ζωντανή.
⚡ Los vecinos de la localidad valenciana de Paiporta han recibido a los reyes de España con los gritos de "asesinos" y "fuera". pic.twitter.com/LSyc60dIG3
— Sepa Más (@Sepa_mass) November 3, 2024
Οι περιοχές που ακόμα και σήμερα παραμένουν αποκλεισμένες στην « ζώνη 0» είναι: Aldaia, Alacuás, Picaña, Sedaví, Paiporta, Benetússer, Alfafar, Masanasa, Catarroja, Albal y Beniparrell.
«Ανθρώπινο κύμα» αλληλεγγύης στη Βαλένθια - Χιλιάδες εθελοντές στις πληγείσες περιοχές
Μέσα στην απόγνωσή τους οι πλημμυροπαθείς βρίσκουν συμπαραστάτες χιλιάδες πολίτες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά για να βοηθήσουν, σε ένα συγκινητικό «ανθρώπινο κύμα» αλληλεγγύης που προσεγγίζει με όποιον τρόπο μπορεί την κατεστραμμένη πόλη της Βαλένθια.
Κρατούν σκούπες, φτυάρι,α νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Οι απλοί πολίτες της Βαλένθια που με κίνδυνο της ζωής τους και με ταλαιπωρία φέρνουν στους πλημμυροπαθείς προμήθειες και κυρίως σκαπτικά εργαλεία. Ο κόσμος στην Ισπανία έχιε γίνει «ένα».
Χιλιάδες εθελοντές βοηθούν επί του παρόντος τον ισπανικό στρατό και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην επιχείρηση διάσωσης και καθαρισμού και ο περιφερειακός πρόεδρος της Βαλένθια, Carlos Mazon, δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν περισσότερα στρατεύματα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.