Πλημμύρες στην Ισπανία: Πυροσβέστες ψάχνουν στα λασπόνερα για πτώματα
Κι άλλοι στρατιώτες φτάνουν στη Βαλένθια - Αγωνία για τους αγνοούμενους
Πλημμύρες στην Ισπανία: Πυροσβέστες ψάχνουν στα λασπόνερα για πτώματα - Κι άλλοι στρατιώτες φτάνουν στη Βαλένθια - Αγωνία για τους αγνοούμενους
Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται μετά τις πλημμύρες στην Ισπανία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 10.000 επιπλέον στρατιωτών και αστυνομικών στη νοτιοανατολική Ισπανία για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 211, με τους φόβους ότι θα αυξηθούν να παραμένει.
Συνολικά, άλλοι 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στις πληγείσες περιοχές της Ισπανίας, από τους οποίους 4.000 σήμερα και 1.000 αύριο το πρωί, ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ. Ο αριθμός αυτός αυξάνει σε 7.500 τους στρατιώτες που κινητοποιούνται στις κατεστραμμένες περιοχές, και αποτελεί τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ισπανία σε καιρό ειρήνης». Σε αυτούς τους στρατιώτες θα προστεθούν σχεδόν άλλοι 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, ώστε να υποστηρίξουν τους 5.000 συναδέλφους τους που βρίσκονται ήδη επί του πεδίου, σύμφωνα με τον Σάντσεθ.
Πλημμύρες στην Ισπανία: Πυροσβέστες ψάχνουν στα λασπόνερα για πτώματα
Με το νερό να φθάνει μέχρι τη μέση τους, οι πυροσβέστες ψάχνουν μέσα στο μαύρο νερό πάνω στο οποίο επιπλέουν κομμάτια ξύλου και σκουπίδια. Ο φόβος τους: μήπως βρουν πτώματα νέων θυμάτων. Σε αυτήν την υπόγεια σήραγγα στο Αλφαφάρ, στα προάστια της Βαλένθια, αρκετά αυτοκίνητα έμειναν παγιδευμένα όταν χείμαρροι λάσπης κατέκλυσαν το βράδυ της Τρίτης αρκετές περιοχές της περιφέρειας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, προτεραιότητα των στρατιωτών και των αστυνομικών παραμένει ο εντοπισμός των αγνοουμένων και η αποκατάσταση των δρόμων και των υποδομών. Στρατιώτες και αστυνομικοί θα πρέπει επίσης να βάλουν τέλος στις λεηλασίες που αναφέρθηκαν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, για τις οποίες συνελήφθησαν 82 άτομα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ισπανία: «Ανθρώπινο κύμα» αλληλεγγύης στη Βαλένθια
Κρατούν σκούπες, φτυάρι,α νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Οι απλοί πολίτες της Βαλένθια που με κίνδυνο της ζωής τους και με ταλαιπωρία φέρνουν στους πλημμυροπαθείς προμήθειες και κυρίως σκαπτικά εργαλεία. Ο κόσμος στην Ισπανία έχιε γίνει «ένα».
Χιλιάδες εθελοντές βοηθούν επί του παρόντος τον ισπανικό στρατό και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην επιχείρηση διάσωσης και καθαρισμού και ο περιφερειακός πρόεδρος της Βαλένθια, Carlos Mazon, δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν περισσότερα στρατεύματα.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τους εθελοντές, χαρακτηρίζοντάς τους «παράδειγμα αλληλεγγύης και απεριόριστης αφοσίωσης της ισπανικής κοινωνίας».
Gracias a todos los servidores públicos y a los miles de voluntarios que en tragedias como las que estamos viviendo son el ejemplo de la solidaridad y la entrega sin límites de la sociedad española.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) November 1, 2024
Acabo de visitar las intalaciones de la Dirección de @proteccioncivil para… pic.twitter.com/rP83DU1jxs
Αυτό ισχύει και για την περιοχή της Ουέλβα, η οποία έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τις βροχοπτώσεις. Στην πόλη Καρτάγια έπεσε βροχή αξίας περίπου δύο μηνών μέσα σε μόλις 10 ώρες.
Νοτιότερα, στην πόλη Χερέθ, εκατοντάδες οικογένειες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις αύξησαν τη στάθμη των ποταμών.
Εν τω μεταξύ, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης των καταστροφών, με κατηγορίες ότι ήταν πολύ αργές, και κατά πόσον η Ισπανία διαθέτει επαρκές σύστημα προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, η οποία εποπτεύεται από την περιφερειακή κυβέρνηση, εξέδωσε προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνα των ανθρώπων στην πόλη της Βαλένθια και γύρω από αυτήν μετά τις 20:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη, ενώ μέχρι τότε τα νερά της πλημμύρας ανέβαιναν γρήγορα σε πολλές περιοχές και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ήδη προκαλέσει καταστροφές.
Η Mireia, η οποία ζει κοντά σε ορισμένα από τα σημεία καταστροφής στη Βαλένθια, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν ήταν «καθόλου προετοιμασμένοι».
«Πολλοί άνθρωποι ήταν μέσα στα αυτοκίνητά τους, δεν μπορούσαν να βγουν έξω», είπε. «Απλώς πνίγηκαν από το νερό».
Στην κατεστραμμένη πόλη Paiporta, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 60 θάνατοι, οι κάτοικοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η βοήθεια έρχεται πολύ αργά.
«Δεν υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες, τα φτυάρια δεν έχουν φτάσει», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Πάκο Κλεμέντε, ένας 33χρονος φαρμακοποιός, καθώς βοηθούσε να καθαρίσει τη λάσπη από το σπίτι ενός φίλου του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.