- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισπανία: Ψάχνουν επιζώντες μέσα στις λάσπες - Λιγοστεύουν οι ελπίδες, αυξάνονται οι νεκροί
Πολίτες χωρίς ρεύμα και αλληλοκατηγορίες για τις πλημμύρες του αιώνα
Ισπανία: Ψάχνουν επιζώντες μέσα στις λάσπες - Οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν - Τι πήγε τόσο λάθος
Συνεχίζονται σήμερα οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Ισπανία που υφίσταται τη χειρότερη καταστροφή από τις πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, με τουλάχιστον 95 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες ακόμη να αγνοούνται. Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το πώς ένα από τα πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου απέτυχε να ανταποκριθεί επαρκώς σε μια ακραία καταιγίδα.
Οι διασώστες αντιμετωπίζουν την επίπονη διαδικασία αναζήτησης εγκλωβισμένων αυτοκινήτων για τυχόν επιζώντες από τις πλημμύρες που έπληξαν χθες την Ισπανία, με τις εικόνες από έναν αυτοκινητόδρομο στη Βαλένθια να δείχνουν τα επακόλουθα της καταρρακτώδους βροχής.
Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών είναι πιθανό να εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε οχήματα. Εντωμεταξύ, οι ισπανικές Αρχές εξέδωσαν σήμερα νέα προειδοποίηση για καταιγίδα σε τμήμα της περιφέρειας της Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία.
Πολίτες χωρίς ρεύμα στην Ισπανία
Σήμερα την αυγή χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφέρεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πολλοί δρόμοι παρέμεναν επίσης αποκλεισμένοι, ενώ αμέτρητα κατεστραμμένα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά βρίσκονταν σε δρόμους που ήταν γεμάτοι λάσπη και συντρίμμια.
Ο επικεφαλής της περιφέρειας της Βαλένθια Κάρλος Μανθόν δήλωσε χθες το βράδυ ότι τα συνεργεία διάσωσης πραγματοποίησαν στη διάρκεια της ημέρας «200 χερσαίες επιχειρήσεις διάσωσης και 70 αεροπορικές» με ελικόπτερα.
Επίσης, διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης κατάφεραν να φτάσουν στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν, μολονότι πολλά χωριά παρέμεναν αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα για μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας.
Πάνω από 300 λίτρα νερού ανα τετραγωνικό μέτρο
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, πάνω από 300 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε πολλές πόλεις της περιφέρειας Βαλένθια, με αποκορύφωμα τα 491 λίτρα στο μικρό χωριό Τσίβα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί «σε βροχές ενός χρόνου», διευκρίνισε.
«Παγιδευτήκαμε σαν τα ποντίκια»
Καθώς ο ισπανικός στρατός και το προσωπικό έκτακτης ανάγκης έσπευσαν να πραγματοποιήσουν διασώσεις το πρωί της Τετάρτης - συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ανθρώπων σε ασφαλή σημεία από μπαλκόνια και στέγες αυτοκινήτων - επιζώντες στη Βαλένθια αφηγήθηκαν τη φρίκη των πλημμυρών το βράδυ της Τρίτης.
«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο», δήλωσε στο AFP ο Ελίου Σάντσεθ, ένας κάτοικος της Σεντάβι, κοινότητας 10.000 κατοίκων που σάρωσαν οι πλημμύρες, περιγράφοντας μια εφιαλτική νύχτα.
«Είδαμε έναν νεαρό άνδρα στη μέση του πουθενά που είχε καταφύγει στην οροφή του αυτοκινήτου του», διηγείται ο 32χρονος ηλεκτρολόγος. «Προσπάθησε να πηδήξει» πάνω σε ένα άλλο αυτοκίνητο, αλλά «τον πήρε» το ρεύμα.
Ο δήμαρχος της Utiel, Ricardo Gabaldón, ανέφερε στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας, RTVE, ότι η Τρίτη ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής του. «Ήμασταν παγιδευμένοι σαν αρουραίοι», είπε. «Αυτοκίνητα και δοχεία σκουπιδιών κυλούσαν στους δρόμους. Το νερό ανέβαινε στα 3 μέτρα».
Αλληλοκατηγορίες για τις πλημμύρες του αιώνα
Ο ισπανικός Τύπος, που χαρακτηρίζει «πλημμύρες του αιώνα» την κακοκαιρία αυτή, άρχισε να αμφισβητεί την αντίδραση των Αρχών. Αναφέρεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι Αρχές για την πολιτική προστασία άρχισαν να ενεργήσουν με προειδοποιήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εγκλωβιστούν στους πλημμυρισμένους δρόμους ή να μην μπορέσουν αναζητήσουν υψηλότερα σημεία.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, δεν εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τις 20:15 το απόγευμα της Τρίτης, τοπική ώρα – αλλά μέχρι τότε, η Chiva και πολλές άλλες πόλεις είχαν ήδη πλημμυρίσει για τουλάχιστον δύο ώρες.
Η Ισπανία ανέπτυξε περισσότερους από 1.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης την Τετάρτη, αλλά αρκετοί διασώστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τις πόλεις λόγω πλημμυρισμένων δρόμων και κατεστραμμένων γραμμών επικοινωνίας και διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί το Copernicus για να βοηθήσει στον συντονισμό των ισπανικών ομάδων διάσωσης. Άλλοι ευρωπαίοι γείτονες έχουν επίσης προσφερθεί να στείλουν βοήθεια και ενισχύσεις.
«Ένα φαινόμενο άνευ προηγουμένου»
Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πλημμύρες σε όλη την περιοχή ήταν «ένα φαινόμενο άνευ προηγουμένου».
Η βροχόπτωση υποχώρησε στα κεντροανατολικά της χώρας την Τετάρτη, αλλά οι μετεωρολογικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι βροχές κινούνταν βορειοανατολικά προς την περιοχή της Καταλονίας.
Καιρικές προειδοποιήσεις έχουν επίσης εκδοθεί σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, καλώντας τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για πλημμύρες και να βρουν καταφύγιο.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες, γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Οι ξαφνικές αυτές πλημμύρες στην Ισπανία είναι μια νέα τρομερή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής και του χαοτικού χαρακτήρα της», υπογράμμισε ο Τζες Νόιμαν, καθηγητής υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.
Οι μετεωρολογικοί ερευνητές εντόπισαν την πιθανή κύρια αιτία των έντονων βροχοπτώσεων τη λεγόμενη «gota fria» - ένα φυσικό καιρικό φαινόμενο που πλήττει την Ισπανία το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν ο κρύος αέρας κατεβαίνει σε θερμότερα νερά πάνω από τη Μεσόγειο.
Ωστόσο, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα τα σύννεφα να φέρουν περισσότερη βροχή, ανέφεραν επιστήμονες στο BBC.
«Με κάθε κλάσμα ενός βαθμού θέρμανσης των ορυκτών καυσίμων, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, οδηγώντας σε ισχυρότερες βροχοπτώσεις», δήλωσε η Δρ Friederike Otto, από το Imperial College του Λονδίνου, η οποία ηγείται μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων που προσπαθούν να κατανοήσουν τον ρόλο που η θέρμανση παίζει σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αυτές οι ισχυρές βροχοπτώσεις εντάθηκαν από την κλιματική αλλαγή». Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λάβουν μέτρα για μείωση των εκπομπών.
Με πληροφορίες από Guardian και BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.