- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Volkswagen σκέφτεται να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στα 87 χρόνια ιστορίας της
Μαύρα σύννεφα πάνω από την ιστορική γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
Volkswagen: Πιθανό το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία - Μαύρα σύννεφα πάνω από την ιστορική γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
Η αυτοκινητοβιομηχανία-σύμβολο της Γερμανίας, η Volkswagen, βιώνει μια νέα βαθιά κρίση, τη χειρότερη μετά από το σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων «Dieselgate» των προηγούμενων χρόνων, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη της σε γερμανικά μέσα.
Μετά από χρόνια σοβαρών οικονομικών κλυδωνισμών και υπό το βάρος του σκληρού ανταγωνισμού από την Κίνα, η VW ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης που εξετάζει συγκαταλέγεται και το κλείσιμο εργοστασίων της, τα οποία βρίσκονται στη Γερμανία.
Είναι η πρώτη φορά που τίθεται επί τάπητος ένα τέτοιο ενδεχόμενο στα 87 χρόνια ιστορίας της VW. Είναι επίσης η πρώτη φορά που μετά από 30 χρόνια ο γερμανικός κολοσσός εξετάζει και το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων, αν και oι εργαζόμενοί του υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
Σύμφωνα με αναλυτές που γνωρίζουν σε βάθος τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, το πρώτο εργοστάστιο στη λίστα των υποψηφίων για να μπει λουκέτο βρίσκεται στο Τσβίκαου στο κρατίδιο της Σαξονίας. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο εργοστάσιο ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας που κατασκεύασε E-autos. Πέρυσι κατάφερε να κατασκευάσει μόνο τα 220.000 οχήματα από τα 360.000 που σχεδίαζε και οι φετινές προβλέψεις φαντάζουν ακόμη πιο δυσοίωνες.
Μέχρι στιγμής πάντως ο όμιλος VW, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις περί πιθανού κλεισίματος εργοστασίων, δεν έχει αναφέρει ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσες από τις συνολικά 120.000 θέσεις εργασίας που προσφέρει ενδέχεται να καταργηθούν. Επίσης δεν έχουν δοθεί ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τον χρονικό ορίζοντα των σχεδιαζόμενων ριζικών αλλαγών, σύμφωνα με τη γερμανική ραδιοφωνία DLF. Ήδη πάντως το συμβούλιο εργαζομένων της VW και το ισχυρό γερμανικό συνδικάτο IG Metall εξήγγειλαν σθεναρή αντίσταση μέσω κινητοποιήσεων.
«Οι εξελίξεις στην VW δείχνουν την πραγματικότητα»
Η είδηση για ενδεχόμενο κλείσιμο εργοστασίων της VW προκαλεί και πολιτικές αντιδράσεις, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς να κάνει λόγο για άλλο ένα ηχηρό καμπανάκι προς τη συγκυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Η Γερμανία δεν είναι πλέον όσο ανταγωγιστική χρειάζεται» σχολίασε σε κομματική εκδήλωση στο Όσναμπρικ. Για τον Μερτς οι σοβαρές εξελίξεις στον γερμανικό κολοσσό που ουσιαστικά εισέρχεται σε φάση αναδιάρθρωσης, όπως λέει, «δείχνουν στη γερμανική κυβέρνηση την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δεν είναι απλώς ένα οικονομικό ζήτημα της παγκόσμιας αγοράς».
Οικονομικοί αναλυτές όπως ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING, αναφέρει στο Spiegel ότι η υπόθεση VW αποτυπώνει στην πράξη τις μακροχρόνιες συνέπειες της οικονομικής στασιμότητας χωρίς δυναμικές, διαρθρωτικές αλλαγές στη Γερμανία. Ο ίδιος μάλιστα προβλέπει ότι η υπόθεση VW ίσως να είναι προάγγελος κι άλλων εξελίξεων αλλά και αφορμή για τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας λήψης σημαντικών μέτρων οικονομικής φύσης από την κυβέρνηση.
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σούπερ σταρ βρίσκεται σε άτυπη κόντρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εδώ και χρόνια
O άλλοτε μεγιστάνας της ραπ αναμένεται να αποφυλακιστεί το 2028
Kαθώς οι φλόγες περικύκλωσαν τη χερσόνησο Καπ Φερέ, στις ακτές του Ατλαντικού
Καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη
Απογειώθηκαν μαχητικά της RAF
Επίκεντρο της διαμάχης είναι το Jackson Park
Νέα επιτυχής αναχαίτιση από την ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού
Στρατιωτικά αεροσκάφη επιστρατεύει το Παρίσι - Στάχτη 250.000 στρέμματα στην Ισπανία
Πώς οι επικεφαλής της βρετανικής και της γαλλικής ακροδεξιάς επιχειρούν να μετατρέψουν τους λεκέδες σε παράσημα, στον δρόμο προς τη Downing Street και το Élysée.
Η ελληνική πυροβολαρχία εξουδετέρωσε επίθεση εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, τρεις μήνες μετά την επίθεση που είχε οδηγήσει στην αναβολή της
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές - Αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή
Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων που δεν συμπαθούσε τα παιδιά, και δεν ήθελε με τίποτα ένα δικό της — αλλά τα ήξερε όσο λίγοι
Στο γήπεδο πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα κυκλοφορίας, εξαίροντας την πράξη του νεαρού
Πάνω από 100 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την πόλη, λέει ο υπουργός Εσωτερικών
Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη επίσης 80μελές Κομματικό Συμβούλιο και 15μελές Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.