«Πυρετώδεις» προετοιμασίες στο Ισραήλ για ιρανικά αντίποινα ανήμερα εβραϊκής γιορτής
Mε αφορμή την δολοφονία Χανίγια
Iσραήλ: Προετοιμασίες για ιρανικά αντίποινα μετά την δολοφονία Χανίγια
Το Ιραν επέμεινε στο δικαίωμά του για μια κατάλληλη και αποτρεπτική απάντηση κατά του Ισραήλ, καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.
Αυτό συμβαίνει ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διέταξαν την ανάπτυξη του USS Georgia, ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κατευθυνόμενων πυραύλων, στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την αποφασιστικότητα του Ιράν και των πληρεξουσίων του να προβούν σε αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ στην Τεχεράνη.
Με τους φόβους ότι μπορεί να επίκειται επίθεση, ο διοικητής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, υποστράτηγος Τόμερ Μπαρ, εξέδωσε διαταγή με την οποία απαγόρευσε στους αξιωματικούς καριέρας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, μία ημέρα αφότου αναφέρθηκε ότι στρατιώτες στη Γεωργία και στο Αζερμπαϊτζάν ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν αμέσως στο Ισραήλ.
Σήμερα εξάλλου ξεκινά, η γιορτή Ταανίτ Τισά Μπεάβ κατά την οποία Εβραίοι θρηνούν για την καταστροφή του πρώτου και του δεύτερου Ναού. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου γεγονότος, υπάρχει νηστεία, πένθος και μια πρακτική αυταπάρνησης.
Νωρίτερα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας κάλεσαν την Τεχεράνη να απόσχει από τυχόν επιθέσεις αντιποίνων που θα κλιμάκωναν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις μετά τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς και ενός ηγέτη της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη και τη Βηρυτό.
Η ραγδαία άνοδος της έντασης οφείλεται σε δηλώσεις Ιρανών και Ισραηλινών αξιωματούχων ότι η Τεχεράνη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης κλίμακας αντιποίνων.
Την Παρασκευή, ένας αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε σε τοπικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η χώρα επρόκειτο να εκτελέσει εντολή του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να «τιμωρήσει σκληρά» το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση από τον περασμένο μήνα, όταν μια πυραυλική επίθεση σκότωσε 12 νέους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, απαντώντας με τη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.
Μια ημέρα μετά την επιχείρηση αυτή, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, προκαλώντας απειλές για αντίποινα κατά του Ισραήλ.
Η ενδεχόμενη κλιμάκωση την αναταραχή στην οποία έχει περιέλθει η Μέση Ανατολή από τον πόλεμο στη Γάζα, που διανύει πλέον τον 11ο μήνα του.
Η επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς εναντίον ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 250 αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, σε ένα από τα πιο καταστροφικά πλήγματα κατά του Ισραήλ στην ιστορία του.
Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν τη Γάζα, εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και σκότωσαν περίπου 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει φρίκη σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: Reuters, Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και πιέσεις σε ψηφοφόρους και παρατηρητές
Δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ριπών ανέμων προκαλώντας ζημιές σε γραμμές του ηλεκτρικού δικτύου
Η χώρα περνά μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια
Η ακρίβεια στο επίκεντρο της αμερικανικής κάλπης – Πού κρίνεται η αναμέτρηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών
Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του ο Ράμα με πακέτο ποινικών μέτρων
Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χαμούντ
Η κυβέρνηση Μαδούρο της είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα όμως εκείνη έφυγε κρυφά στα τέλη του 2025
Η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από τις κατηγορίες
Μια σχέση που ξεκίνησε μέσα στη χλιδή κατέληξε σε θανατηφόρα εμμονή
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε νεαρούς άνδρες που περίμεναν για να ψηφίσουν
Έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Ριπές ανέμου ταχύτητας έως 135 χλμ/ώρα σάρωσαν το βόρειο τμήμα της χώρας
Το νέο μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα θα περιπολεί το πανεπιστήμιο της Φλόριντα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους - Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις
Επεισόδια και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις
Επιμένει στον διάλογο ο Έντι Ράμα - 13 τραυματίες και 22 συλλήψεις ο απολογισμός των επεισοδίων
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Αντιμέτωπος με τη «Φοιτητική Λίστα» ο παραιτηθέντας πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Σε κλοιό οικονομικής πίεσης η χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.