- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Νετανιάχου: Κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα
Οι πολύμηνες προσπάθειες έχουν αποκτήσει δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες
Νετανιάχου: Κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι μπορεί να βρίσκεται κοντά μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, καθώς μαίνονται οι μάχες στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Mπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται τώρα στην Ουάσινγκτον και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα αυτή την εβδομάδα αφού απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο.
«Οι συνθήκες (για μια συμφωνία) ωριμάζουν αναμφιβόλως. Αυτό είναι μια καλή ένδειξη», δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Νετανιάχου σε οικογένειες ομήρων στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Οι πολύμηνες προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, στις οποίες μεσολαβούν η Αίγυπτος και το Κατάρ, έχουν αποκτήσει δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες βάσει μιας πρότασης που περιέγραψε ο Μπάιντεν τον Μάιο προτού βαλτώσουν ξανά.
«Δυστυχώς, δεν θα συμβούν όλα αμέσως∙ θα υπάρξουν στάδια. Ωστόσο, πιστεύω πως μπορούμε να προωθήσουμε τη συμφωνία...», είπε ο Νετανιάχου .
Υψηλόβαθμο αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters πως δεν υπάρχει κάτι καινούριο όσον αφορά τη στάση του Νετανιάχου.
Ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται την Πέμπτη να επαναλάβει τις συνομιλίες που θα περιλαμβάνουν απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατούμενων στην ισραηλινές φυλακές. Κατά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο διάρκειας μίας εβδομάδας, 105 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστίνιων κρατούμενων.
Σύμφωνα με δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, το Ισραήλ ενημέρωσε την Αίγυπτο πως ισραηλινή αντιπροσωπεία θα φθάσει στο Κάιρο το βράδυ της Τετάρτης, λέγοντας πως θα φέρει θετικές απαντήσεις ώστε να υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία.
Οι όμηροι συνελήφθησαν στην επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και κάπου 250 συνελήφθησαν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Η Χαμάς και μαχητές άλλων οργανώσεων εξακολουθούν να κρατούν 120 ομήρους, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο έχουν κηρυχθεί ερήμην νεκροί από τις ισραηλινές αρχές.
Από τότε ο απολογισμός των θανάτων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσε σε αντίποινα το Ισραήλ ξεπέρασε τις 39.000 σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας στον θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.