- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ποιος θα κυβερνήσει;»: Τα σχόλια του γαλλικού Τύπου για την επόμενη ημέρα των εκλογών
Ανακούφιση αλλά και αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα - Τι αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα
Γαλλικές εκλογές: Πώς υποδέχτηκαν τα ΜΜΕ τα αποτελέσματα - Ανακούφιση για το φρένο στην ακροδεξιά, αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ οι γαλλικές εκλογές, με το σύνολο του Τύπου να κάνει λόγο για «σύγχυση» και «ομίχλη».
Όπως γράφει η συντηρητική Le Figaro για τις γαλλικές εκλογές, το «ξεκαθάρισμα» που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης δημιούργησε μία διαιρεμένη σε τρία μπλοκ βουλή, βυθίζοντας την χώρα σε μεγάλη «σύγχυση».
Γαλλικές εκλογές: «Ευχαριστώ στο ρεπουμπλικανικό μέτωπο»
«Σε ποιον λέμε ευχαριστώ; Ευχαριστώ στο ρεπουμπλικανικό μέτωπο!», γράφει η Libération.
🔴 C'est OUF : voici la une de @libe lundi, après la victoire surprise du Nouveau Front populaire aux législatives. pic.twitter.com/dc9Z7AysSi
— Libération (@libe) July 7, 2024
«Συγκροτήθηκε πολύ γρήγορα από την αριστερά το βράδυ της 30ής Ιουνίου, με τον κύριο όγκο της προεδρικής πλειοψηφίας να συντάσσεται στο πέρασμά του, το ρεπουμπλικανικό μέτωπο, που θεωρήθηκε ετοιμοθάνατο, επέτρεψε το βασικό: να φράξει ο δρόμος στην άκρα δεξιά», γράφει η εφημερίδα.
Με τη σειρά της, η Le Parisien τονίζει: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί ένα ξεκαθάρισμα, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή! Η κατάσταση είναι περισσότερο νεφελώδης και περιπλεγμένη μετά τις βουλευτικές εκλογές (...) Σε σύγχυση μπροστά στα αποτελέσματα τα οποία όπως αντιλαμβάνονται καθιστούν ακυβέρνητη την Εθνοσυνέλευση, οι Γάλλοι δυσκολεύονται να δουν προς τα πού κατευθυνόμαστε».
Et maintenant, qui pour gouverner ?
— Le Parisien (@le_Parisien) July 8, 2024
C'est le grand flou à l’issue du second tour des législatives et tandis que la gauche revendique le pouvoir, Emmanuel Macron n’a pas renoncé à son projet de grande coalition
➡️ https://t.co/5MHUYjh2nX pic.twitter.com/T4W3xcFN1i
Γαλλία: «Κυριαρχεί η αοριστία»
«Στις 9 Ιουνίου, η απερισκεψία του προέδρου, που εθίγη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οδηγεί τη χώρα σε μία περίοδο αστάθειας. Κανένα κόμμα δεν κυριαρχεί. Κανείς δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ποιος θα κυβερνήσει;», αναρωτιέται η τοπική Sud-est, La Provence.
Περισσότερο από ποτέ, «κυριαρχεί η αοριστία για τις μελλοντικές συμμαχίες και τον μελλοντικό πρωθυπουργό», γράφει η Voix du Nord που έχει τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η αριστερά μπροστά: και τώρα;».
🗞️ La Une du «Figaro» du lundi 8 juillet : «Le RN en échec, la gauche s'impose à Macron»
— Le Figaro (@Le_Figaro) July 7, 2024
→ https://t.co/74WMGRt3y3 pic.twitter.com/xnkwaZUJYe
Την ώρα που πυκνή ομίχλη πέφτει την επομένη των εκλογών, πολλοί συντάκτες του κύριου άρθρου των γαλλικών εφημερίδων, όπως της Midi Libre, χαιρετίζουν «το χαστούκι στον Εθνικό Συναγερμό που πήρε την τρίτη θέση και δεν θα κυβερνήσει την χώρα».
«Ο Εθνικός Συναγερμός δεν πρέπει να φθάσει στην εξουσία. Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε η ισχυρή πλειοψηφία των Γάλλων κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών», γράφει η καθολική La Croix.
«Η ρεπουμπλικανική αφύπνιση μαρτυρά μία ανοιχτόκαρδη Γαλλία, που δεν υποχωρεί στο κάλεσμα του φόβου. Με αυτήν την Γαλλία και από αυτήν την Γαλλία πρέπει να οικοδομηθεί το μέλλον».
«Η ελπίδα ξαναγεννιέται», είναι ο τίτλος της L'Humanité.
L'Humanité du 8 juillet : l'espoir renaît
— L'Humanité (@humanite_fr) July 7, 2024
📰 Retrouvez le journal sur https://t.co/HlQqUuQ1TE pic.twitter.com/khTCxgM29i
«Η ώρα της ανοικοδόμησης σήμανε», γράφει το περιοδικό L'Express. «Είναι επείγον, πριν από τα ραντεβού της προεδρικής εκλογής» το 2027.
«Από το χάος αυτό μπορεί να γεννηθεί ένας νέος τρόπος λειτουργίας της δημοκρατίας», γράφει η La Provence.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πορεία στη Βρετανία και οι αλλαγές που τον οδηγούν εκτός
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπεσε ένας από τους δράστες καθώς έφευγαν
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι γίνεται με τις δύο επόμενες κρατιδιακές εκλογές
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.