- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Σιλιάνοφσκα: Εμείς τηρούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα την παραβιάζει
Προκλητική ξανά η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας
Σιλιάνοφσκα: Εμείς τηρούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα την παραβιάζει - Προκλητική ξανά η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας
Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ισχυρίστηκε ότι η χώρα της έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Ελλάδα.
«Ζητώ κατανόηση. Έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. 'Αλλαξε το Σύνταγμα της χώρας μας, αλλάξαμε τα έγγραφά μας και για το εξωτερικό και για το εσωτερικό, αλλάξαμε ακόμη και τα φρεάτια των υπονόμων. Όμως όταν υπάρχουν δύο πλευρές στη Συμφωνία, πρέπει και η άλλη πλευρά να επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας.
Το σχοινί έχει δύο άκρες και συνήθως το τραβούν δύο άτομα. Νομίζω ότι συμπεριφερθήκαμε πολύ υπεύθυνα απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας ακόμη και πριν λήξουν οι σχετικές προθεσμίες, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι το ίδιο έπραξε και η Ελλάδα. Εκεί θα ακούσετε να λένε "Σκοπιανοί", "Σκόπια", θα δείτε πινακίδες "FYROM", αλλά όχι πινακίδες Βόρεια Μακεδονία . Για να μην αναφερθώ και στα μνημόνια συνεργασίας και κυρίως για το μνημόνιο σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε αποψινή της συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.
Κληθείσα να σχολιάσει την ενέργειά της να αποκαλέσει τη χώρα «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της στις 12 Μαΐου, η οποία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ αποδοκιμάστηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επανέλαβε πως βάσει του άρθρου 7, παρ.3 της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» και ισχυρίστηκε, για μία ακόμη φορά, ότι δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Σέβομαι τις συμφωνίες. Δεν είναι αλήθεια ότι εμείς τις παραβιάζουμε. Κάποιος άλλος τις παραβιάζει»
«Το όνομα είναι το μεγαλύτερο σημάδι ταυτότητας και αυτό βγαίνει από μέσα μου. Ξέρω τι είναι σωστό, αλλά όταν τραγουδιέται ο εθνικός ύμνος, οι άνθρωποι κλαίνε, βάζουν το χέρι τους πάνω στην καρδιά τους. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το όνομα. Δεν καταλαβαίνω πως κάποιοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι με κάποια πράγματα δεν μπορείς να είσαι και τόσο ορθολογικός, υπάρχει κάποια άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην καρδιά και το μυαλό. Δεν θέλω να εκνευρίσω κανέναν, αλλά γι΄εμένα είναι μέρος της συνήθειας μου (habitus). Για 60 χρόνια ήταν πάντα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Περί αυτού πρόκειται, χωρίς να θέλω να γίνω κακεντρεχής» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.
Σε ερώτηση αν τα επόμενα πέντε χρόνια (όσο διαρκεί η θητεία της ως πρόεδρος της Δημοκρατίας) θα εμμείνει στη στάσή της και δεν θα εκφέρει το συνταγματικό όνομα της χώρας, που είναι Βόρεια Μακεδονία , η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα απάντησε σχετικά:
Όλοι γνωρίζετε ότι είμαι η Πρόεδρος αυτής της χώρας, η οποία βάσει του Συντάγματός της ονομάζεται έτσι. Γιατί πρέπει να το επαναλαμβάνω; 'Αραγε οι Έλληνες συνάδελφοί μας λένε συνεχώς Ελληνική Δημοκρατία ή Ελλάδα; Όχι. [... ]. Σέβομαι τις συμφωνίες. Δεν είναι αλήθεια ότι εμείς τις παραβιάζουμε. Κάποιος άλλος τις παραβιάζει».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.