- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Γαλλία με μεγάλες ανησυχίες
Η πολιτική αβεβαιότητα έχει προκαλέσει μεγάλες πωλήσεις γαλλικών ομολόγων
Γαλλία: Αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες εκλογές
Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε τη Δευτέρα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός θα κερδίσει μπροστά από μια αριστερή συμμαχία, με το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Η πολιτική αβεβαιότητα έχει προκαλέσει μεγάλες πωλήσεις γαλλικών ομολόγων και μετοχών από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε απροσδόκητα τις εκλογές, αφού το Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν νίκησε το κυβερνών κεντρώο κόμμα του στις ευρωεκλογές.
Το στοίχημα του Μακρόν ότι θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τα άλλα κόμματα με μόλις λίγες εβδομάδες προετοιμασίας για την ψηφοφορία, μπορεί να αποτύχει, υποδηλώνει η τελευταία έρευνα της Ifop για την LCI.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το RN θα λάβει το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου. Αυτό είναι μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Ifop, αλλά με το ποσοστό των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων που είναι πρόθυμοι να σχηματίσουν εκλογική συμμαχία με το RN, το σύνολο φτάνει το 37%.
Η συμμαχία των αριστερών κομμάτων ανέρχεται πλέον στο 28%, αυξημένη κατά δύο μονάδες, ενώ το στρατόπεδο του Μακρόν βρίσκεται μακράν τρίτο με 18%, μειωμένο κατά μία μονάδα. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.
Εκκίνηση την Δευτέρα
Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε τη Δευτέρα, μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία τα κόμματα αγωνίστηκαν να βάλουν υποψηφίους και να συνάψουν συμμαχίες.
Οι σύμμαχοι του Μακρόν επανέλαβαν τους ισχυρισμούς ότι μια νίκη του RN ή της Αριστεράς θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός Gabriel Attal δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL ότι μια νίκη οποιουδήποτε από τα δύο θα ήταν καταστροφική για τη Γαλλία, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας της.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώθηκε πολύ πάνω από τον στόχο στο 5,5% της οικονομικής παραγωγής το 2023, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Ακόμη και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας, ο Κιλιάν Εμπαπέ, πήρε θέση, προτρέποντας τους νέους να «κάνουν τη διαφορά σε μια εποχή που τα άκρα χτυπούν την πόρτα της εξουσίας».
Ωστόσο, ορισμένοι στο στρατόπεδο του Μακρόν εξέφρασαν δημοσίως αμφιβολίες για τις πρόωρες εκλογές. «Αυτή είναι η απόφαση του προέδρου, είναι το προνόμιό του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire στο ραδιόφωνο France Inter την Κυριακή.
«Αυτό που παρατηρώ είναι ότι δημιούργησε στη χώρα μας, στους Γάλλους παντού, ανησυχίες, ακατανόηση, μερικές φορές θυμό. Αυτό είναι που βλέπω μεταξύ των ψηφοφόρων μας».
Το RN, το οποίο έχει ήδη δηλώσει ότι θα μειώσει τον φόρο στην ενέργεια και θα μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, πρόκειται να παρουσιάσει λεπτομερώς το οικονομικό του πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να έρθει η ΕΚΤ να σώσει τη Γαλλία αγοράζοντας ομόλογα, επειδή η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά που τροφοδοτείται από την πολιτική αβεβαιότητα δεν ήταν «άτακτη».
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.