- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το ANC στην Νότια Αφρική αναμένεται να χάσει την πλειοψηφία μετά από 30 χρόνια
Θα χρειαστεί πλέον κυβερνητικό εταίρο
Nότια Αφρική: Το ANC αναμένεται να χάσει την πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές
Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο φάνηκε την Πέμπτη ότι θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κατείχε επί 30 χρόνια, καθώς τα επιμέρους αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι θα χρειαστεί έναν εταίρο για να παραμείνει στην εξουσία - για πρώτη φορά στην ιστορία της Νότιας Αφρικής μετά το απαρτχάιντ.
Εάν τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώσουν την απώλεια της πλειοψηφίας του, το ANC θα αναγκαστεί να συνάψει συμφωνία με ένα ή περισσότερα άλλα κόμματα για να κυβερνήσει - μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
«Θα υπάρξουν έλεγχοι και ισορροπίες στην εξουσία του ANC, αλλά ο απώτερος κίνδυνος είναι ότι οι εσωτερικές διαμάχες θα μπορούσαν να καταστήσουν τη διακυβέρνηση αναποτελεσματική», δήλωσε ο Σάιμον Χάρβεϊ, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Monex Europe.
Με τα αποτελέσματα από το 20,4% των εκλογικών τμημάτων, το ποσοστό του ANC στις εκλογές της Τετάρτης ανήλθε στο 43,4%, με τη φιλοεπιχειρηματική Δημοκρατική Συμμαχία (DA) να συγκεντρώνει 24,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής την Πέμπτη.
Το μαρξιστικό κόμμα Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) βρισκόταν στο 8,8%, ενώ το uMkhonto we Sizwe (MK), ένα νέο κόμμα υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, το ακολουθούσε με 8,1%, με την υποστήριξη να επικεντρώνεται στην επαρχία KwaZulu-Natal, την πατρίδα του Ζούμα.
Οι δημοσκόποι και οι δύο από τους τρεις κύριους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας προέβλεπαν ότι τα τελικά αποτελέσματα θα επιβεβαίωναν ότι το ANC -το οποίο κέρδισε το 57,5% των ψήφων στις προηγούμενες εκλογές του 2019- έχασε την πλειοψηφία του.
Ενώ τα πρώιμα αποτελέσματα στρέφονται προς τις αγροτικές περιοχές όπου το ANC είναι σχετικά ισχυρό, τα αποτελέσματα από τα αστικά κέντρα όπου είναι πιο αδύναμο συσσωρεύονται αργότερα.
«Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό το ANC να επιτύχει πλειοψηφία», δήλωσε ο δημοσκόπος Reza Omar της Citizen Surveys.
Νότια Αφρική: Κάθε πέντε χρόνια νικητής το ANC με μεγάλη πλειοψηφία
Το ANC κερδίζει τις εθνικές εκλογές που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια από τις εκλογές-ορόσημο του 1994, οι οποίες σηματοδότησαν το τέλος της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας και την άνοδο του Νέλσον Μαντέλα στην προεδρία.
Αλλά από εκείνες τις μεθυστικές ημέρες η υποστήριξη του ANC έχει μειωθεί λόγω της απογοήτευσης για θέματα όπως η υψηλή ανεργία και η εγκληματικότητα, οι συχνές διακοπές ρεύματος και η διαφθορά.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Νότιας Αφρικής, η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση θα επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο. Με το ANC να εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα, αυτό είναι πιθανό να είναι ο ηγέτης του, ο Cyril Ramaphosa, ο εν ενεργεία πρόεδρος.
Ωστόσο, μια κακή εμφάνιση θα μπορούσε να τον καταστήσει ευάλωτο σε μια αμφισβήτηση της ηγεσίας από τις τάξεις του κόμματος, είτε στο άμεσο μέλλον είτε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να αναζητήσει το ANC ως πιθανό εταίρο συνασπισμού αποτέλεσε αντικείμενο έντονων εικασιών στο κέντρο των αποτελεσμάτων στο Μίντραντ, βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ.
«Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που αιωρείται αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Susan Booysen, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Mapungubwe Institute for Strategic Reflection, μια δεξαμενή σκέψης.
Είπε ότι δεν υπάρχει προφανής δρόμος για το ANC, το οποίο δεν συμπαθεί ούτε το EFF ούτε το MK παρά τις κάποιες πολιτικές ομοιότητες. Και οι δύο ηγούνται από πρώην στελέχη του ANC που έχουν έρθει σε ρήξη με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.
Το ANC μπορεί να προσεγγίσει το DA, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ανώμαλη διαδρομή, καθώς τα κόμματα απέχουν πολύ μεταξύ τους σε θέματα πολιτικής και είναι έντονα ανταγωνιστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.