Κοσμος

Υπεραιωνόβιος Αμερικανός βετεράνος θα βρεθεί στους εορτασμούς της Νορμανδίας

Tι αναφέρει για την μέρα της απόβασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νορμανδία: Υπεραιωνόβιος Αμερικανός βετεράνος στους εορτασμούς
© EPA/IAN LANGSDON

Νορμανδία: Υπεραιωνόβιος Αμερικανός βετεράνος στους εορτασμούς

Ο βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Jake Larson είναι 101 ετών, επιζών της D-Day της απόβασης στην Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944, και κατευθύνεται στη Γαλλία για την 80ή επέτειο για να τιμήσει τους συμπολεμιστές του που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Νορμανδία: Ο «Papa Jake» που ήθελε να ανάψει τσιγάρο

Ο Larson, ο οποίος ακούει στο όνομα «Papa Jake», είναι μεταξύ ενός μειούμενου αριθμού βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που θα επιστρέψουν αυτόν τον Ιούνιο για να τιμήσουν την επέτειο της συμμαχικής εισβολής, όταν περισσότεροι από 150.000 συμμαχικοί στρατιώτες εισέβαλαν στη Γαλλία για να εκδιώξουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ.

Γεννημένος στην αμερικανική πολιτεία της Μινεσότα, εντάχθηκε στην Εθνοφρουρά ως έφηβος, προτού η φρουρά κληθεί στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού έφτασε στο Λοντόντερρυ της Βόρειας Ιρλανδίας, μετατέθηκε στο Σώμα Στρατού V.

Στις 6 Ιουνίου, έπειτα από ώρες στα νερά, ο ίδιος και η μονάδα του έλαβαν το μήνυμα. Ένας προς έναν πήδηξαν στα κρύα νερά της Μάγχης. Βαδίζοντας μέσα στο νερό μέχρι το λαιμό κρατώντας από πάνω το τουφέκι του, κατάφερε να βγει στην παραλία. Τελικά βρήκε ένα μικρό πέτρινο ανάχωμα με αρκετό χώρο για να καλυφθεί. Έβγαλε ένα τσιγάρο από το αδιάβροχο σακίδιό του, αλλά τα σπίρτα του ήταν μούσκεμα.

«Αισθάνθηκα ότι κάποιος πήρε στα αριστερά μου. Οπότε φώναξα, "φίλε, έχεις ένα σπίρτο;" Δεν πήρα καμία απάντηση», είπε ο Λάρσον. «Έτσι κοίταξα πίσω. Ήταν ένας τύπος ξαπλωμένος. Και δεν υπήρχε κεφάλι κάτω από το κράνος. Ήταν σαν μαγεία. Άκουγα την ψυχή αυτού του τύπου να μου λέει, 'Σήκω και τρέξε αμέσως'. Και το έκανα».

Θυμάται αυτή την ιστορία και πολλές άλλες μέχρι σήμερα. Και τώρα μοιράζεται αυτές τις ιστορίες στο TikTok, χάρη στην εγγονή του που ξεκίνησε τον λογαριασμό γι' αυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με το όνομα χρήστη @StoryTimeWithPapaJake, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 800.000 ακόλουθους, με 8,7 εκατομμύρια likes, και έχει λάβει ακόμη και γράμματα θαυμαστών με το ταχυδρομείο.

«Δεν μπορείτε να πιστέψετε τι λένε οι άνθρωποι: “Ευχαριστώ, ευχαριστώ, Τζέικ”. Είμαι πολύ θετικός άνθρωπος και το δείχνω αυτό όταν μιλάω και μου λένε: 'Έχεις αλλάξει τη ζωή μας'. Είναι τιμή για μένα να ακούω κάτι τέτοιο. Με κρατάει σε εγρήγορση", είπε.
«Οι άνθρωποι με ευχαριστούν που είμαι ήρωας», δήλωσε ο Λάρσον. «Είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν είμαι ήρωας».

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.