- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Άντονι Μπλίνκεν: Η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος του ΝΑΤΟ
Η υποστήριξη της Συμμαχίας προς τη χώρα παραμένει «σταθερή»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί εν τέλει στο ΝΑΤΟ
«Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Σκοπός μας στη σύνοδο κορυφής είναι να βοηθήσουμε να γεφυρώσουμε αυτήν την ένταξη», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Μπλίνκεν: Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη στήριξη
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γαλλία πριν 2 ημέρες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή» στον πόλεμό της με τη Ρωσία και χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση.
Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για το αδιέξοδο στο Κογκρέσο με επίκεντρο την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο.
«Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ειδικά όσον αφορά πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε.
«Για αυτό ακριβώς, το αίτημα για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέβαλε στο αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να ικανοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα».
NATO is stronger than ever before. I met with Secretary General @jensstoltenberg in Brussels in advance of the 75th anniversary of the NATO Alliance. We will continue to work closely to address global challenges, including Russia’s aggression against Ukraine. pic.twitter.com/HFlEkJj2Ms
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) April 3, 2024
Η Βουλή των Αντιπροσώπων καθυστερεί τη στρατιωτική βοήθεια προς Ουκρανία
Ο Μπάιντεν έχει προτρέψει τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί να εγκρίνει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, όμως ο πρόεδρός της Μάικ Τζόνσον καθυστερεί το θέμα εδώ και μήνες επικαλούμενος εσωτερικές προτεραιότητες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι εάν η Ουκρανία δεν λάβει τη βοήθεια, οι δυνάμεις της θα πρέπει να οπισθοχωρήσουν «με μικρά βήματα».
Οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ επιδεινώνονται
Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ επιδεινώνονται, αλλά η Μόσχα δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με χώρα μέλος της Συμμαχίας.
«Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Συμμαχία, όπως ήταν αναμενόμενο και σκοπίμως, επιδεινώνονται», ανέφερε σε σχόλια του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πέσει σε «μηδενικό» επίπεδο, κυρίως λόγω της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.
Η Σουηδία και η Φινλανδία μπήκαν στο ΝΑΤΟ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία το 2022 με δηλωμένο στόχο να αποτρέψει την επέκταση του ΝΑΤΟ πιο κοντά στη χώρα του.
Ωστόσο, εξαιτίας του πολέμου η Συμμαχία επεκτάθηκε, με την ένταξη δύο νέων μελών, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι βοηθά την Ουκρανία να πολεμήσει για την επιβίωσή της μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα και προσφέρει στο Κίεβο προηγμένης τεχνολογίας όπλα, πληροφορίες και εκπαίδευση.
Η Ρωσία από την πλευρά της, εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εμπλέκεται ντε φάκτο στη σύγκρουση. Ο Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι ο πλανήτης θα απέχει ένα βήμα από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
U.S. Secretary of State Antony Blinken affirms that Ukraine will join NATO:
— Truth In Media (@Truth_InMedia) April 2, 2024
“I believe the 2024 NATO Summit will be focused as to how we can establish this roadmap.” pic.twitter.com/v0n9aUMrAO
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.