Κοσμος

Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυροβολισμούς σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της επίθεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία (4): 14 νεκροί στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα
© screenshot/youtube

Ρωσία: Πυροβολισμοί σε συναυλιακό χώρο, κοντά στη Μόσχα - Αναφορές για 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν και μετά ξέσπασε φωτιά απόψε, Παρασκευή (22/3) σε συναυλιακό χώρο στα προάστια της Μόσχας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και κανάλια στο Telegram. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από την επίθεση 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. 

40 νεκροί από πυρά σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα

Το περιστατικό, η ακριβής φύση του οποίου μένει να διευκρινιστεί, έλαβε χώρα στο Crocus City Hall, μια αίθουσα συναυλιών που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

«Άγνωστοι άνοιξαν πυρ στο Crocus City Hall. Σε εξέλιξη είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον χώρο», δήλωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών στο πρακτορείο TASS.

Ανοιξαν πυρ αδιακρίτως

Το κανάλι Baza στο Telegram, γνωστό για τους στενούς δεσμούς του με τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου, ανέφερε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί. Το Mash, ένα άλλο κανάλι του Telegram που βρίσκεται κοντά στη ρωσική αστυνομία, ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στο φλεγόμενο κτίριο και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν αρχίσει να τους απομακρύνουν.

Οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα όπλα και στη συνέχεια πέταξαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο πλήθος, με αποτέλεσμα η φωτιά να κατακλύσει το κτίριο, ανέφερε το πρακτορείο.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην αίθουσα έπεσαν στο έδαφος για να προστατευτούν από τους πυροβολισμούς και έμειναν εκεί για 15-20 λεπτά, προτού αρχίσουν να σέρνονται έξω», ανέφερε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ria.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν δύο άνδρες με αυτόματα όπλα να περιφέρονται στον προθάλαμο του χώρου, να οδηγούν ουρλιάζοντας ανθρώπους σε μια γωνία και να πυροβολούν αρκετούς από αυτούς εξ επαφής.

Μια δεύτερη έκρηξη ακούστηκε στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μέτρα ασφαλείας

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς δείχνει μεγάλη φωτιά και καπνούς από το σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Αρνείται ανάμιξη η Ουκρανία

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ουκρανίας, με το Κίεβο να δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το αιματηρό περιστατικό. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ερευνάται η υπόθεση σχετικά με το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αλλά ότι «δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή» που να παραπέμπει σε εμπλοκή της Ουκρανίας.

Παράλληλα η χήρα του Ναβάλνι έκανε λόγο για εφιάλτη και κάλεσε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ