Κοσμος

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Apple για μονοπώλιο στην αγορά smartphone

Φέρεται να έθετε περιορισμούς στις αλλαγές συσκευών στους χρήστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Apple: «Ναυάγησε» το project για ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Apple: «Ναυάγησε» το project για ηλεκτρικό αυτοκίνητο © Unsplash

Apple: Αγωγή της κυβέρνησης για δημιουργία μονοπωλίου στην αγορά smartphone

Οι ΗΠΑ μηνύουν την Apple για μονοπωλιακή πρακτική στην αγορά των smartphones και περιορισμό των επιλογών των καταναλωτών, στην τελευταία επίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά της λεγόμενης «Big Tech».

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Apple αντιμετωπίζει πιέσεις από ρυθμιστικές αρχές, δικαστήρια και αντιπάλους σε όλο τον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το iPhone, θέτοντας σε κίνδυνο τα έσοδά της από υπηρεσίες ύψους 85 δισ. δολαρίων ετησίως.

Η αγωγή που κατατέθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μαζί με 16 εισαγγελείς πολιτειών και περιφερειών, κατηγορεί τον όμιλο ότι δυσκολεύει τους χρήστες να αλλάζουν συσκευές. Η καταγγελία αναφέρει ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την ισχύ της στην αγορά για να καταπνίξει την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, να μειώσει την ελκυστικότητα των ανταγωνιστικών smartwatches και να εμποδίσει τις ανταγωνιστικές εφαρμογές tap-and-pay από τις συσκευές της. 

Ο επικεφαλής του αντιμονοπωλιακού τμήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης Jonathan Kanter δήλωσε ότι η Apple είχε απαντήσει στον ανταγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια με μια σειρά περιορισμούς που της επέτρεψαν να συντρίψει τον ανταγωνισμό.

«Αυτή η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που διέπουν τα προϊόντα της Apple», δήλωσε η εταιρεία. «Μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που οι άνθρωποι περιμένουν εμάς- όπου το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες διασταυρώνονται», προστίθεται μεταξύ άλλων.

Σωρεία αγωγών κατά της Big Tech

Πρόκειται για την πρώτη αγωγή του είδους κατά της Apple υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει ασκήσει και άλλες αντιμονοπωλιακές αγωγές κατά ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Silicon Valley. Το υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε πέρυσι την Google επειδή φέρεται να ασκούσε μονοπωλιακό έλεγχο στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης. Μια δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια ξεχωριστή ομοσπονδιακή υπόθεση σχετικά με την ισχύ της εταιρείας που ανήκει στην Alphabet στην αγορά για την αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έχει μηνύσει την Amazon, ισχυριζόμενη ότι χρησιμοποιεί παράνομα τη μονοπωλιακή της δύναμη για να υπερτιμολογεί τους καταναλωτές, να εμποδίζει τους ανταγωνιστές και να εκμεταλλεύεται τους πωλητές στην αγορά της. Συνεχίζει επίσης μια δικαστική διαμάχη για να αναγκάσει τη Meta να ανακαλέσει τις εξαγορές της Instagram και WhatsApp.

Πηγή: Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ