Κοσμος

Τάτι Ρότζερς: Η εξιχνίαση της δολοφονίας της πριν βρεθεί το πτώμα

Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις και τη μεγάλη αμοιβή για πληροφορίες, η αστυνομία δεν κατάφερε να βρει το πτώμα

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάτι Ρότζερς: Η εξιχνίαση της δολοφονίας της πριν βρεθεί το πτώμα

Ένα δαιμόνιο φονικό μυαλό και μια υποδειγματική αστυνομική έρευνα που οδήγησε στη σύλληψή του δολοφόνου Λούκας Ρέζποντεκ

Η Εμαράτι Ρότζερς, που όλοι φώναζαν με το υποκοριστικό «Τάτι», ήταν γεννημένη στην Ινδονησία και το 1996 είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της στο Ρέξαμ της Ουαλίας. Ήταν πολύ αγαπητή και είχε αποκτήσει μεγάλο κύκλο φίλων, οι οποίοι την στήριξαν όταν ο γάμος της διαλύθηκε το 2007.

Στις 4 Ιανουαρίου 2008 το μεσημέρι ήταν καλεσμένη στο γεύμα μιας φίλης, αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε απαντούσε στα τηλέφωνά της. Η φίλη της ανησύχησε, επειδή η Τάτι ήταν πάντα συνεπής, και απευθύνθηκε αμέσως στην αστυνομία. Δυο αστυνομικοί που κλήθηκαν να ελέγξουν αν είχε συμβεί κάτι στην Τάτι, πήγαν στο διαμέρισμά της, αλλά κανείς δεν άνοιγε την πόρτα. Όταν την παραβίασαν, δε βρήκαν κανένα ανησυχητικό σημάδι. Ο χώρος ήταν τακτοποιημένος, ωστόσο το επανωφόρι της ήταν ακουμπισμένο στον καναπέ -σαν να είχε βγει βιαστικά έξω με σκοπό να επιστρέψει σύντομα- και είχε αφήσει πίσω της χρήματα, ρούχα και διαβατήριο. Στην κουζίνα ήταν η απόδειξη από τα ψώνια που είχε κάνει από το τοπικό σούπερ μάρκετ την προηγούμενη μέρα. Οι αστυνομικοί κράτησαν τη λίστα με τα ονόματα και τα τηλέφωνα που είχε η Τάτι στον πάγκο της κουζίνας. Στο ημερολόγιο τοίχου, την 3η Ιανουαρίου, είχε σημειωμένο το όνομα ενός φίλου της. Ήταν ο Πολωνός Λούκας Ρέζποντεκ, από τον οποίο η αστυνομία άρχισε την έρευνα.

Τάτι Ρότζερς
Τάτι Ρότζερς © Youtube

Ο 28χρονος Λούκας είπε ότι είχε περάσει τις Γιορτές στην Πολωνία με την οικογένειά του και είχε επιστρέψει στις 3 Ιανουαρίου στην Ουαλία με το αμάξι του. Οι δικοί του θα έρχονταν σε λίγες μέρες αεροπορικώς. Επισκέφτηκε την Τάτι το ίδιο απόγευμα για να της δώσει το δώρο που της είχε φέρει, έμεινε λίγο στο διαμέρισμά της και όταν έφυγε, η Τάτι ήταν μια χαρά. Ήταν ευγενικός και πρόθυμος να βοηθήσει την αστυνομική έρευνα. Σε πλάνα από κάμερα ασφαλείας του σούπερ μάρκετ, η αστυνομία είδε την Τάτι να φεύγει μετά τα ψώνια της το μεσημέρι της 3ης Ιανουαρίου. Εγκληματολόγοι ερεύνησαν το διαμέρισμα και δεν βρήκαν ίχνη αίματος, βρήκαν ωστόσο σπέρμα στα σεντόνια της -αργότερα ταυτοποιήθηκε ο Ρέζποντεκ ως δότης.

Λούκας Ρέζποντεκ
Λούκας Ρέζποντεκ © Youtube

Οι αστυνομικοί πίστευαν ότι ο 28χρονος Λούκας Ρέζποντεκ, ο οποίος ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, είχε ξεκινήσει ερωτική σχέση με την Τάτι. Είχαν γνωριστεί το καλοκαίρι του 2004 όσο εργάζονταν και οι δυο στην ίδια επιχείρηση στο Ρέξαμ, ενώ η σύζυγος του Λούκας παρέμενε στην Πολωνία. Θεωρήθηκε αμέσως νούμερο ένα ύποπτος για την εξαφάνιση της Τάτι, αφού ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είχε συναντηθεί μαζί της, και κατάσχεσαν τον υπολογιστή του. Ο Λούκας αρνήθηκε ότι είχε σεξουαλική σχέση με την Τάτι και είπε ότι απλώς τον βοηθούσε στα αγγλικά του. Όμως, εκτός από το DNA του που βρέθηκε στα σεντόνια της, η αστυνομία βρήκε και φωτογραφίες της Τάτι -με εσώρουχα και ημίγυμνες πόζες- που ο Λούκας είχε διαγράψει. Μια χρέωση στην πιστωτική του κάρτα που είχε γίνει το πρωί της 4ης Ιανουαρίου άφησε άναυδους τους αστυνομικούς: Ο Λούκας είχε αγοράσει από γνωστό κατάστημα εργαλείων ένα φτυάρι, γάντια και μια μεγάλη βαλίτσα τη μέρα μετά την εξαφάνιση της Τάτι. Βρήκαν καταγραμμένο υλικό στην κάμερα ασφαλείας του καταστήματος και ο υπάλληλος που τον εξυπηρέτησε θυμόταν ότι ο πελάτης ζήτησε τη μεγαλύτερη βαλίτσα τους.

Τάτι Ρότζερς
Τάτι Ρότζερς © Youtube

Όταν ρωτήθηκε, είπε ότι το φτυάρι και η βαλίτσα που είχε αγοράσει ήταν ακόμα στο διαμέρισμά του. Πράγματι, η αστυνομία ερεύνησε πάλι το διαμέρισμά του και βρήκε άθικτα όσα αντικείμενα είχε αγοράσει ο Λούκας. Αυτό αιφνιδίασε τους αστυνομικούς ντετέκτιβ, αλλά δεν εμπόδισε την περαιτέρω έρευνά τους. Σύντομα ανακάλυψαν ότι είχε κάνει ανάληψη μετρητών, με τα οποία αγόρασε τα ίδια ακριβώς αντικείμενα σε αντικατάσταση εκείνων που είχε χρησιμοποιήσει. Η ανάλυση του υπολογιστή του βρήκε επίσης ότι μπήκε στον ιστότοπο της πολωνικής Wikipedia αμέσως μετά την εξαφάνισή της Τάτι αναζητώντας λέξεις όπως «σήψη» και «αποσύνθεση θαμμένου πτώματος». Ήταν πια πεπεισμένοι ότι ο Λούκας Ρέζποντεκ ήταν ο δολοφόνος της Τάτι. Ήταν όμως και ένα δαιμόνιο μυαλό.

Λούκας Ρέζποντεκ
Λούκας Ρέζποντεκ © Youtube

Το πιο σημαντικό που βρήκαν οι αστυνομικοί στον υπολογιστή ήταν παιδική πορνογραφία με 83 άσεμνες φωτογραφίες παιδιών 8-10 χρόνων. Ειδικοί που εξέτασαν τον υπολογιστή διαπίστωσαν ότι αρχικά υπήρχαν 302 αρχεία στον ίδιο φάκελο, συμπεριλαμβανομένων 67 βίντεο, που είχαν όμως διαγραφεί από τον χρήστη. Ο Ρέζποντεκ ισχυρίστηκε ότι δυο ακόμη άτομα έκαναν χρήση του υπολογιστή του, τα οποία όμως ανακρίθηκαν και το αρνήθηκαν. Τον Οκτώβριο του 2008 ο Ρέζποντεκ κατηγορήθηκε για λήψη παιδικής πορνογραφίας και φυλακίστηκε για 32 εβδομάδες. Όσο παρέμενε στη φυλακή, η αστυνομία έπρεπε να βρεί απτά στοιχεία για να αποδείξει ότι ευθυνόταν για τη δολοφονία της Τάτι. Και το σημαντικότερο: Έπρεπε να βρει το πτώμα της.

Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις, την αμοιβή 100.000 λιρών για πληροφορίες και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο πρόγραμμα Crimewatch του BBC, οι αστυνομικοί εξακολουθούσαν να μην έχουν αρκετά στοιχεία για να κατηγορήσουν τον Ρέζποντεκ για τη δολοφονία της Τάτι. Είχαν φτάσει έως ένα σημείο την έρευνα και το μόνο που πραγματικά χρειαζόταν ήταν να βρουν το πτώμα. Τον Αύγουστο του 2008 υποψιάστηκαν ότι είχε θάψει το πτώμα της σε ένα χωράφι κοντά στο σπίτι του. Αργότερα προέκυψε ότι είχε τοποθετήσει την περιοχή στα «αγαπημένα» του στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης του αυτοκινήτου του και την ονόμασε «Tt» -από το όνομα Τάτι.

Τάτι Ρότζερς
Τάτι Ρότζερς © Youtube

Η αστυνομία επανερχόταν κατά διαστήματα σε εκείνη την περιοχή για έρευνα, αλλά δε γνώριζε πού ακριβώς ήταν θαμμένο το πτώμα σε αυτή την έκταση των 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όταν πλέον ο Ρέζποντεκ είχε αποφυλακιστεί, η αστυνομία αποφάσισε να μπλοφάρει και να τον παραπλανήσει, ώστε να τον κάνει να επισκεφτεί το σημείο ταφής της Τάτι: Η τοπική τηλεόραση και οι εφημερίδες ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία κάνει έρευνες για τη σορό της Τάτι Ρότζερς στο χωράφι (κοντά στο σπίτι του Λούκας, όπου όντως ερευνούσε). Ο Ρέζποντεκ τσίμπησε το δόλωμα. Οι μυστικές κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στα χωράφια και τους γύρω δρόμους τον κατέγραψαν να παρακολουθεί την αστυνομία, που έψαχνε τη σορό, από την κορυφή ενός κοντινού λόφου μεταλλευτικής σκουριάς, κρυμμένος σε θάμνους, με ρούχα παραλλαγής και χρησιμοποιώντας κιάλια. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου 2009, η αστυνομία που έσκαβε πλησίαζε επικίνδυνα στο σημείο που (όπως αποδείχτηκε) περιείχε το πτώμα. Ο Ρέζποντεκ ίσως φοβήθηκε ότι το πρωί της Δευτέρας ήταν πιθανό να βρεθεί το πτώμα και έτσι το βράδυ της Κυριακής προσπάθησε να το μετακινήσει. Ωστόσο, ήταν πιο δύσκολο από όσο περίμενε (γιατί εκεί το έδαφος ήταν αργιλώδες, με μεγάλο ποσοστό πηλού) και μετά από τρεις ώρες εγκατέλειψε. Η αστυνομία δεν είχε κάνει την εμφάνισή της ακόμη και τον παρακολουθούσε από τις κάμερες, οι οποίες δυστυχώς δεν κάλυπταν το σημείο ταφής. Οι άλλες όμως τον έδειξαν να απομακρύνεται από το χωράφι χωρίς τη σορό και οι μυστικοί αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση τον είδαν να επισκέπτεται δυο σπίτια νομικών εκείνο το βράδυ. Την επομένη, πήγε στο αστυνομικό τμήμα του Ρέξαμ και τους είπε πού θα έβρισκαν το πτώμα της Τάτι, όπου πράγματι το βρήκαν.

Λούκας Ρέζποντεκ
Λούκας Ρέζποντεκ © Youtube

Φυσικά, και πάλι δεν ομολόγησε ότι της είχε κάνει κακό, αλλά έδωσε τη δική του εκδοχή των γεγονότων: Ενώ εκείνος έκανε ντους, η Τάτι κατέρρευσε μυστηριωδώς και πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του τον Ιανουάριο του 2008. Όταν είδε πως ήταν νεκρή, πανικοβλήθηκε και έθαψε το πτώμα. Το πτώμα είχε μείνει θαμμένο 14 μήνες στο χωράφι με το αργιλώδες έδαφος. Αυτό είχε συμβάλει στη σχετικά καλή διατήρηση της σορού. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο ξαφνικός θάνατός της δεν επήλθε από φυσικά αίτια. Βρήκε μώλωπες και κάταγμα του χόνδρου του θυρεοειδούς που συνάδει με στραγγαλισμό. Ο Ρέζποντεκ ανασκεύασε τα λεγόμενά του και πιθανολόγησε ότι ίσως χτύπησε το κεφάλι της στο γραφείο, όταν έπεσε αναίσθητη στο πάτωμα όπου την βρήκε -πράγμα που δεν αποδεικνυόταν από τη νεκροψία. Αστυνομικοί ντετέκτιβ ταξίδεψαν στην Ινδονησία, όπου συνάντησαν την οικογένεια της Τάτι και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν κληρονομικές ιατρικές παθήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον πρόωρο θάνατό της. Ο Ρέζποντεκ συνελήφθη για τη δολοφονία της Ρότζερς.

Τάτι Ρότζερς
Τάτι Ρότζερς © Youtube

Η δίκη διηρκεσε τρεις βδομάδες. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος είχε βρεθεί ανάμεσα σε δυο γυναίκες. Μόλις επέστρεψε από την Πολωνία, συναντήθηκε με την Τάτι Ρότζερς στο σπίτι του και μάλλον εκείνη τον πίεσε να ζητήσει διαζύγιο από τη γυναίκα του που θα ερχόταν σε λίγες μέρες. Τότε, έχασε την ψυχραιμία του και τη στραγγάλισε. Όμως, παρόλα τα στοιχεία εναντίον του, ο Ρέζποντεκ συνέχισε να αρνείται τη δολοφονία σε όλη τη διάρκεια της δίκης, αν και παραδέχτηκε ότι απέτρεψε τη νόμιμη ταφή της Ρότζερς. Οι ένορκοι κατέληξαν σε ετυμηγορία μέσα σε επτά ώρες. Έκριναν τον Ρέζποντεκ ένοχο για τη δολοφονία και ο δικαστής επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης με δυνατότητα αναστολής μετά από 18 χρόνια. Για το σκεπτικό της απόφασης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε: «Η συμπεριφορά σας σε όλη τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας δείχνει ότι είστε δόλιος, υπολογιστής και ψεύτης. Η απόκρυψη του πτώματος ήταν σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας».

Man found guilty of Tati Murder - Lukasz Reszpondek convicted of the murder of Ermatati Rodgers

Πολλές εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές κάλυψαν το θέμα της δολοφονίας της Τάτι Ρότζερς. Στο διαδίκτυο ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ «Nightmare in Suburbia: The Undiscovered Body» που αφηγείται την ενδελεχή έρευνα της αστυνομίας της Ουαλίας.

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ