Κοσμος

Νέα τοιχογραφία του Banksy εμφανίστηκε στο Λονδίνο - Επιβεβαιώνει ο διάσημος street artist

Κοσμοσυρροή στο πάρκο Φίνσμπουρι για το mural - Το μήνυμα του καλλιτέχνη για το περιβάλλον

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Banksy: Νέα τοιχογραφία του παγκοσμίου φήμης street artist στο Λονδίνο - Ο καλλιτέχνης επιβεβαιώνει με ανάρτησή του τις εικασίες.
H νέα τοιχογραφία του Banksy στο Φίνσμπουρι Παρκ του Λονδίνου © EPA/Neil Hall

Banksy: Νέα τοιχογραφία του παγκοσμίου φήμης street artist στο Λονδίνο - Ο καλλιτέχνης επιβεβαιώνει με ανάρτησή του τις εικασίες.

Η τοιχογραφία ενός δέντρου στο βόρειο Λονδίνο που εμφανίστηκε σε κτίριο κατοικιών είναι έργο του Banksy, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο διάσημος street artist.

Banksy: Νέα τοιχογραφία του παγκοσμίου φήμης street artist στο Λονδίνο - Ο καλλιτέχνης επιβεβαιώνει με ανάρτησή του τις εικασίες.
Ο καλλιτέχνης επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο Instagram ότι η τοιχογραφία δημιουργήθηκε από τον ίδιο © EPA/Neil Hall

Banksy: Νέα τοιχογραφία στο Λονδίνο

Ο καλλιτέχνης επιβεβαίωσε ότι το mural είναι δικό του σε μια ανάρτηση στο Instagram τη Δευτέρα, μετά από ένα πρωινό εικασιών γύρω από την ταυτότητα του δημιουργού.

Το έργο είναι ζωγραφισμένο σε έναν τοίχο που βρίσκεται πίσω από το δέντρο καθώς ο θεατής κοιτάζει τη νοτιοανατολική πλευρά της οδού Χόρνσεϊ στην περιοχή του Φίνσμπουρι Παρκ.

Η τοιχογραφία απεικονίζει μια γυναίκα σε φυσικό μέγεθος που κρατά ένα πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης, έχοντας προφανώς ψεκάσει πράσινη μπογιά στην πλευρά της πολυκατοικίας.

Με το δέντρο στο προσκήνιο και κεντραρισμένο στον τοίχο, η πράσινη μπογιά μιμείται το κλαδεμένο φύλλωμα του φυτού.

Φέρει «όλα τα χαρακτηριστικά» του Banksy το νέο mural

Ένας ειδικός είπε το πρωί της Δευτέρας ότι πιστεύει ότι το έργο φέρει «όλα τα χαρακτηριστικά» του Banksy.

«Έχει τις σωστές τεχνικές. Έχει ένα ενδιαφέρον και κατανοητό μήνυμα, μια πολύ έξυπνη τοποθεσία. Και πραγματικά αντηχεί μόλις το δεις. Και, με τον Banksy, το πλαίσιο είναι το παν», δήλωσε ο Τζέιμς Πικ στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

Banksy: Νέα τοιχογραφία του παγκοσμίου φήμης street artist στο Λονδίνο - Ο καλλιτέχνης επιβεβαιώνει με ανάρτησή του τις εικασίες.
Oι κάτοικοι δήλωσαν περήφανοι που ο Banksy επέλεξε την περιοχή τους για τη νέα τοιχογραφία © EPA/Neil Hall

Πλήθος κόσμου βρέθηκε για να δει το έργο τέχνης το πρωί της Δευτέρας. Η Γουάνζα Σέλερς, κάτοικος της οδού Χόρνσεϊ που μένει λίγες πόρτες πιο κάτω από την τοιχογραφία, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Είμαστε τόσο περήφανοι και χαρούμενοι που ο Banksy διάλεξε τον δρόμο μας και επέλεξε το Φίνσμπουρι Παρκ για τη δουλειά του.

»Τα φωτεινά πράσινα χρώματα αντιπροσωπεύουν το Ίσλινγκτον, το οποίο είναι υπέροχο και φυσικά επίσης, την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, που είναι ωραία και εορταστική. Η επιλογή των χρωμάτων μας κάνει να νιώθουμε σαν ένα προσωπικό μήνυμα προς εμάς τους κατοίκους. Νιώθουμε τόσο περήφανοι».

Η Λίντια Γκουέρα, άλλη κάτοικος της περιοχής, είπε: «Ο τρόπος με τον οποίο ψεκάστηκε το χρώμα μου θυμίζει μια κλαίουσα ιτιά, οπότε υπάρχει ίσως ένα μήνυμα για τον αγώνα της φύσης με το νεκρό δέντρο μπροστά.

»Είναι απλά υπέροχο. Όταν το διαβάσαμε χθες το βράδυ, ξέραμε ότι θα έρθουμε να το δούμε το συντομότερο δυνατό. Νιώθουμε τόσο περήφανοι που διάλεξε τον δρόμο μας».

«Η φύση αγωνίζεται και εναπόκειται σε εμάς να τη βοηθήσουμε»

Ο Τζέιμς Πικ δημιούργησε τη σειρά του BBC Radio 4, «The Banksy Story». Πήγε να δει το έργο την Κυριακή αφού έλαβε τη σχετική πληροφορία.

«Το μήνυμα είναι σαφές: Η φύση αγωνίζεται και εναπόκειται σε εμάς να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ξανά», είπε στο BBC.

Περιέγραψε τη σκηνή ως «ιδιαίτερα πολυσύχναστο, αστικό, δομημένο περιβάλλον», με το δέντρο να κάθεται στους κήπους κάποιων κοινωνικών κατοικιών. Η φιγούρα της γυναίκας, είπε, ήταν ένα «κλασικό στένσιλ στο ύφος του Banksy».

Όπως επισήμανε, «όταν κάνετε ένα βήμα πίσω, φαίνεται ότι το δέντρο έχει ζωντανέψει, αλλά με έναν αισθητά ψεύτικο και συνθετικό τρόπο. Και είναι αρκετά λεπτό για ένα τεράστιο δέντρο».

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός πρόσθεσε: «Είναι άνοιξη τώρα και αυτό το δέντρο θα έπρεπε να έχει πλημμυρίσει με φύλλα, αλλά ο Banksy πρέπει να έχει περάσει με το ποδήλατο και να σκέφτηκε πόσο άθλιο φαίνεται.

»Στο μυαλό μου μοιάζει με πιστοποιητικό γνησιότητας. Αλλά, όπως πάντα με τον Banksy, ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς, μέχρι να το μαρτυρήσει αναρτώντας το στον ιστότοπό του».

Πρώτο έργο του Banksy μετά την κλοπή στο νότιο Λονδίνο

Πριν από αυτή την τοιχογραφία, η τελευταία επιβεβαιωμένη δουλειά του Banksy ήταν τον Δεκέμβριο, όταν ζωγράφισε στρατιωτικά drones σε μια πινακίδα στοπ στο Πέκχαμ του νότιου Λονδίνου.

Το έργο αφαιρέθηκε λιγότερο από μία ώρα αφότου επιβεβαιώθηκε ότι ήταν γνήσιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του καλλιτέχνη, με μάρτυρες να αναφέρουν ότι κατέβηκε από έναν άνδρα με κόφτες μπουλονιών.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν αργότερα ως ύποπτοι για κλοπή και εγκληματική βλάβη.

(Με πληροφορίες του Guardian)

Διαβάστε ακόμη → Ο Banksy συνεχίζει να κάνει τέχνη και πολιτική στον καμβά του δρόμου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ