Κοσμος

Barbara Balzerani: Έφυγε από τη ζωή μια από τους «αμετανόητους» των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Συμμετείχε σε σειρά δολοφονιών κατά τη διάρκεια των Μολυβένιων Χρόνων στην Ιταλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Barbara Balzerani: Έφυγε από τη ζωή μια από τους «αμετανόητους» των Ερυθρών Ταξιαρχιών
© Stefano Montesi - Corbis/Corbis via Getty Images

Barbara Balzerani: Μετά τον Toni Negri, τον «κακό δάσκαλο» της αριστερής τρομοκρατίας στην Ιταλία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών

Πέθανε την περασμένη Δευτέρα στη Ρώμη η περιβόητη Barbara Balzerani, που συμμετείχε σε σειρά δολοφονιών των Ερυθρών Ταξιαρχιών κατά τη διάρκεια των Μολυβένιων Χρόνων στην Ιταλία. Η Balzerani ήταν 75 ετών. Αν και δεν ήταν από τους «pentiti», ούτε αποστασιοποιήθηκε ποτέ από τον λεγόμενο «ένοπλο αγώνα», η Balzerani επέκρινε τη δραστηριότητα της επόμενης, νεότερης γενιάς, την οποία θεωρούσε «χωρίς αρχές».

Barbara Balzerani: Ποια ήταν η «αμετανόητη» των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Η Balzerani είχε γεννηθεί στο Colleferro, στην περιοχή της Ρώμης· εντάχθηκε στις Ερυθρές Ταξιαρχίες το 1975 και πήρε μέρος στην ενέδρα και απαγωγή του Aldo Moro το 1978, καθώς και στη δολοφονία του δικαστή Girolamo Minervini τον Μάρτιο του 1980. Το 1981 συμμετείχε στην απαγωγή του στρατηγού του ΝΑΤΟ James Lee Dozier και σε τρεις δολοφονίες αστυνομικών. Η Balzerani ήταν μεταξύ των τελευταίων μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών που συνελήφθησαν: o Renato Curcio και ο Alberto Franceschini είχαν συλληφθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1974.

Μετά από μακρά περίοδο στην παρανομία, στο Μιλάνο και στη Βερόνα, η Balzerani συνελήφθη στις 19 Ιουνίου 1985, τέσσερα χρόνια μετά την αποτυχημένη της προσπάθεια να ηγηθεί μιας φατρίας της οργάνωσης, με το όνομα «Ερυθρές Ταξιαρχίες-Μαχητικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Η αστυνομία την ανακάλυψε, μαζί με τον Gianni Pelosi, στην Όστια, κοντά στη Ρώμη, έξω από το διαμέρισμα του Pelosi με τον οποίο συγκατοικούσε. Η σύλληψή της επετεύχθη μετά από πληροφορίες κάποιου Gianluigi Cristiani, μέλους αριστερής συμμορίας ανταρτών πόλεων που έγινε πληροφοριοδότης. Από τη φυλακή η Balzerani ανέλαβε την ευθύνη για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του πρώην δημάρχου της Φλωρεντίας Lando Conti που έγινε σε προάστιο της πόλης με τρόπο ο οποίος τότε, τον Φεβρουάριο του 1986, χαρακτηρίστηκε «μαφιόζικος». Μετά τη δολοφονία του Conti, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες τηλεφώνησαν στην εφημερίδα Repubblica και δήλωσαν ότι είχαν σκοτώσει τον πρώην δήμαρχο.

Η Balzerani καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Το 2006 απελευθερώθηκε υπό όρους και από το 2011 ήταν ελεύθερη χωρίς όρους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ