Κοσμος

Όρκα καταγράφηκε για πρώτη φορά να σκοτώνει λευκό καρχαρία - Δείτε το βίντεο

Ανησυχούν για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος οι επιστήμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όρκα καταγράφηκε για πρώτη φορά να σκοτώνει λευκό καρχαρία - Δείτε το βίντεο
Όρκα καταγράφηκε για πρώτη φορά να σκοτώνει λευκό καρχαρία - Δείτε το βίντεο © Unsplash

Όρκα: Σκοτώνει για πρώτη φορά λευκό καρχαρία - Ανησυχούν για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος οι επιστήμονες 

Για πρώτη φορά καταγράφηκε ο θάνατος λευκού καρχαρία από μια φάλαινα-όρκα, κάτι που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.

Ενώ οι όρκες έχουν καταγραφεί στο παρελθόν να κυνηγούν καρχαρίες, δελφίνια και ακόμη και φάλαινες μόνοι τους, το πρόσφατα αναφερθέν γεγονός θεωρείται ότι είναι η πρώτη γνωστή φορά που μια μοναχική όρκα κυνηγάει το μεγαλύτερο αρπακτικό του κόσμου.

«Οι όρκες, συνήθως συνεργάζονται όταν κυνηγούν, αν και μπορούν να κυνηγήσουν και μοναχικά» δήλωσε η δρ Άλισον Τάουνερ, του Rhodes University, η οποία ηγήθηκε της έρευνας για την ανακάλυψη. «Το ασυνήθιστο στοιχείο ήταν ότι είδαμε τη Starboard, τη φάλαινα-δολοφόνο, να κυνηγάει έναν λευκό καρχαρία μόνη της και μάλιστα σε εξαιρετικά γρήγορο χρονικό διάστημα».

To φαινόμενο ανησυχεί τους επιστήμονες

Το νέο βίντεο, που τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 2023 στον κόλπο Μόσσελ, δείχνει την όρκα να σκοτώνει έναν μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους περίπου δυόμισι μέτρων και να αφαιρεί το συκώτι του - όλα σε λιγότερο από δύο λεπτά. Στη συνέχεια, η όρκα πέρασε δίπλα από τη βάρκα του βιντεογράφου με το ματωμένο συκώτι στο στόμα της.

Με αφορμή το περιαστικό αυτό οι επιστήμονες σήμερα εξετάζουν τα νέα δεδομένα καθώς ανησυχούν για την ισορροπία στο θάλασσιο οικοσύστημα.

Η Dr Alison Towner, ήταν επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που έκαναν την ανακάλυψη, αναλύοντας πλάνα που κατέγραψαν τουρίστες σε ένα κοντινό σκάφος.

«Αυτό που είδαμε ήταν μια όρκα, με το παρατσούκλι Starboard – λόγω του κατεστραμμένου ραχιαίου πτερυγίου της – που έπαιζε μόνη της για να ανατρέψει και να καταναλώσει έναν λευκό καρχαρία μέσα σε ένα εκπληκτικό χρονικό πλαίσιο δύο λεπτών.

Παρατηρήθηκε να κυνηγά έναν νεαρό λευκό καρχαρία 2,5 μέτρων. Αργότερα κουβαλούσε το συκώτι του καρχαρία στο στόμα της δίπλα από μια βάρκα. Η ανάλυση των πλάνων του Starboard μας εξέπληξε. Δεν γνωρίζαμε ότι ήταν σε θέση να αρπάζει αυτό το είδος καρχαρία μοναχικά και σε τόσο γρήγορο χρονικό πλαίσιο. Απλώς δείχνει πόσο ικανός και ικανός είναι – ένας πραγματικός σούπερ σταρ των αρπακτικών», περιέγραψε.

Με πληροφορίες από Guardian, Daily Mail

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ