Γκρίζα φάλαινα εντοπίστηκε στον Ατλαντικό μετά από 200 χρόνια
Το είδος της θεωρείται εξαφανισμένο - Για «απίστευτα σπάνια» ανακάλυψη κάνουν λόγο οι επιστήμονες
Ατλαντικός: «Απίστευτα σπάνια» γκρίζα φάλαινα εντοπίστηκε μετά από 200 χρόνια - Ο ρόλος της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Μια γκρίζα φάλαινα, το είδος της οποίας θεωρείται εξαφανισμένο στον Ατλαντικό Ωκεανό εδώ και 200 χρόνια, εντοπίστηκε πρόσφατα στις ακτές του Ναντάκετ ενός νησιού στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ερευνητές.
Γκρίζα φάλαινα στον Ατλαντικό: «Aπίστευτα σπάνιο» γεγονός
Το «απίστευτα σπάνιο» γεγονός καταγράφηκε από την ομάδα εναέριας έρευνας του New England Aquarium, που πετούσε 30 μίλια νότια του Ναντάκετ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δελτίο τύπου το οποίο εκδόθηκε την Τρίτη.
Οι γκρίζες φάλαινες εμφανίζονται κυρίως στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και σε μεγάλο βαθμό εξαφανίστηκαν από τον Ατλαντικό μέχρι τον 18ο αιώνα, σημείωσαν οι ερευνητές του Aquarium στην ανακοίνωση.
Σε συνέντευξη στο abc news, η Όρλα Ο’Μπράιεν, μια συνεργαζόμενη ερευνήτρια που εντόπισε τη γκρίζα φάλαινα, είπε ότι ήταν έκπληκτη από το ταξίδι του πλάσματος στο Βορειοδυτικό Πέρασμα.
«Αυτή η φάλαινα πέρασε με κάποιο τρόπο από την Αλάσκα, μέσω της Αρκτικής, στον Ατλαντικό Ωκεανό», είπε η Ο’Μπράιεν.
Αρχικά, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι αν η φάλαινα που εντόπισαν ήταν στην πραγματικότητα γκρίζα.
«Δεν ήθελα να πω δυνατά τι ήταν, γιατί μου φαινόταν τρελό», είπε η Ο’Μπράιεν, η οποία πραγματοποιεί εναέριες έρευνες από το 2011.
Οι γκρίζες φάλαινες διακρίνονται από τα άλλα είδη από την έλλειψη ραχιαίου πτερύγιου, από τις γκρίζες και άσπρες κηλίδες του δέρματος, καθώς του ραχιαίου εξογκώματός τους.
Η φάλαινα επανειλημμένα βουτούσε και έβγαινε στην επιφάνεια, ενώ φαινόταν να τρέφεται καθώς το ερευνητικό αεροπλάνο έκανε κύκλους στην περιοχή για 45 λεπτά καταγράφοντας εικόνες.
Ενώ οι γκρίζες φάλαινες θεωρούνται εξαφανισμένες στα νερά του Ατλαντικού, οι ερευνητές του Ενυδρείου λένε ότι έχουν αναφερθεί πέντε παρατηρήσεις γκρίζων φαλαινών στα νερά του Ατλαντικού και της Μεσογείου τα τελευταία 15 χρόνια.
Τον Δεκέμβριο του 2023, μια γκρίζα φάλαινα εθεάθη στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα και οι ερευνητές ενυδρείων υποπτεύονται ότι μπορεί να είναι η ίδια φάλαινα που εντοπίστηκε στο Ναντάκετ.
In an incredibly rare event, our #AndersonCabotCenter aerial survey team spotted a gray whale off the New England coast last week, a species that has been extinct in the Atlantic for more than 200 years! 😮
— New England Aquarium (@NEAQ) March 5, 2024
More: https://t.co/skjKK3zk29#AerialSurvey #GrayWhale pic.twitter.com/cKUzqaJCOA
Πιθανός παράγοντας η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να είναι ένας παράγοντας για το ταξίδι της φάλαινας μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος, αναφέροντας τους λιγότερους θαλάσσιους πάγους το καλοκαίρι ως αιτία για τη μετανάστευση.
«Η έκταση του θαλάσσιου πάγου συνήθως περιορίζει το φάσμα των γκρίζων φαλαινών», εξηγούν οι ερευνητές στην ανακοίνωση. «Τώρα, οι γκρίζες φάλαινες μπορούν ενδεχομένως να ταξιδέψουν στο Πέρασμα το καλοκαίρι, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό τον προηγούμενο αιώνα».
Η Ο’Μπράιεν πιστεύει ότι η παρατήρηση της γκρίζας φάλαινας είναι σημαντική σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το πώς η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τα θαλάσσια είδη.
«Αυτές οι θεάσεις γκρίζων φαλαινών στον Ατλαντικό χρησιμεύουν ως υπενθύμιση του πόσο γρήγορα ανταποκρίνονται τα θαλάσσια είδη στην κλιματική αλλαγή, δεδομένης της ευκαιρίας», κατέληξε η Ο’Μπράιεν.
(Με πληροφορίες του abc news)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.