Κοσμος

Επέστρεψε στη βρετανική βουλή ο άνθρωπος που ήθελε να δολοφονηθεί ο Τόνι Μπλερ

Ο Τζορτ Γκάλογουεϊ, άλλοτε βουλευτής των Εργατικών, εκφράζει συχνά αντισημιτικές θέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επέστρεψε στην Βρετανική βουλή ο άνθρωπος που ήθελε να δολοφονηθεί ο Τόνι Μπλερ
© ΕPA/FILIP SINGER

Bρετανία: Επιστρέφει στη βουλή ο αμφιλεγόμενος Τζορτζ Γκάλογουεϊ 

Ένας υποψήφιος του ριζοσπαστικού Κόμματος των Εργατών, γνωστός για τις φιλοπαλαιστινιακές θέσεις του, κέρδισε σήμερα τις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία, μια εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία το Εργατικό Κόμμα απέσυρε την υποστήριξή του στον υποψήφιό του για σχόλια που έκανε σχετικά με το Ισραήλ.

Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ, 69 ετών, πρώην βουλευτής και μέλος του Εργατικού Κόμματος, ήρθε με διαφορά πρώτος στο Ρότσντεϊλ, στη βόρεια Αγγλία. Εκλέγεται για έβδομη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο και αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα αγκάθι για τους Εργατικούς, καθώς ανήκε στο κόμμα τους πριν διαγραφεί επειδή είχε επικρίνει τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ. Είχε μάλιστα δηλώσει πως θα ήταν «ηθικά δικαιολογημένο» να δολοφονηθεί ο Μπλερ για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο αυτό.

Δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, οι Εργατικοί απέσυραν το χρίσμα από τον υποψήφιο του κόμματός τους Αζάρ Άλι, αφού ο τελευταίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι άφησε εσκεμμένα τη Χαμάς να πραγματοποιήσει τη φονική επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

Η υπόθεση είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις για να γίνει φέτος ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας και επιδιώκει να γυρίσει σελίδα στις κατηγορίες για αντισημιτισμό που είχαν διατυπωθεί εναντίον του κόμματός του επί του προκατόχου του, του Τζέρεμι Κόρμπιν. Από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, μετά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την ισλαμιστική οργάνωση, η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του τον κατηγορεί ότι έχει υιοθετήσει υπερβολικά φιλοϊσραηλινές θέσεις.

«Κιρ Στάρμερ, αυτή η νίκη είναι για τη Γάζα», τόνισε εξάλλου ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ στην αρχή της πρώτης ομιλίας του μετά την εκλογή του. «Πληρώσατε και θα πληρώσετε υψηλό τίμημα για το ρόλο που διαδραματίσατε επιτρέποντας, ενθαρρύνοντας και καλύπτοντας την καταστροφή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην κατεχόμενη Παλαιστίνη μέσα στη λωρίδα της Γάζας» δήλωσε.

Η ένωση Εκστρατεία Κατά του Αντισημιτισμού δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X «εξαιρετικά ανήσυχη» για τη νίκη του Τζορτζ Γκάλογουεϊ, επισημαίνοντας «την εμπρηστική ρητορική του και τη σημερινή κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η εβραϊκή κοινότητα σ' αυτή τη χώρα», όπου οι αντισημιτικές ενέργειες έχουν αυξηθεί κάθετα μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα.

Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ κέρδισε με 12.335 ψήφους, δηλαδή ποσοστό σχεδόν 40% των ψήφων, τον ανεξάρτητο τοπικό υποψήφιο Ντέιβιντ Τάλι, αρχάριο στην πολιτική.

Γεγονός ασυνήθιστο, τα δύο κύρια κόμματα –το Εργατικό Κόμμα και το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ– βρέθηκαν σε δύσκολη θέση σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έπειτα από μια πολυτάραχη προεκλογική εκστρατεία που σηματοδοτήθηκε από τη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο υποψήφιος των Εργατικών τερμάτισε τελικά στην τέταρτη θέση, πίσω από τον υποψήφιο των Συντηρητικών Πολ Έλισον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ