Κοσμος

Γιατί ο Mασκ έκανε αγωγή στον επικεφαλής της OpenAI του ChatGPT

Κατηγορεί την εταιρεία ότι οικειοποιείται την τεχνητή νοημοσύνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλον Μασκ: Aγωγή στον επικεφαλής της OpenAI του ChatGPT
© EPA/NELL REDMOND

Έλον Μασκ: Μήνυση στον επικεφαλής της OpenAI του ChatGPT - Ο ρόλος της Microsoft

Ο Elon Musk μήνυσε την OpenAI και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Sam Altman για παραβίαση σύμβασης, ισχυριζόμενος ότι έθεσαν σε κίνδυνο την αρχική αποστολή της νεοφυούς επιχείρησης να κατασκευάσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας.

Στην αγωγή, που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο την Πέμπτη, οι δικηγόροι του Μusk έγραψαν ότι η συμμαχία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της OpenAI με τη Microsoft παραβίασε μια συμφωνία για να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη «ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό».

Αντ' αυτού, αναφέρει η αγωγή, η OpenAI εργαζόταν πάνω σε «ιδιόκτητη τεχνολογία για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της κυριολεκτικά μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο».

Η δικαστική διαμάχη κλιμακώνει μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Musk, ο οποίος έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, γνωστή ως xAI, και της OpenAI, η οποία έχει λάβει επένδυση 13 δισ. δολαρίων από τη Microsoft.

Ο Μusk, ο οποίος βοήθησε στη συνίδρυση της OpenAI το 2015, ανέφερε στη νομική του κατάθεση ότι είχε δωρίσει 44 εκατ. δολάρια στην ομάδα και είχε «παρακινηθεί» να κάνει συνεισφορές με υποσχέσεις, «μεταξύ άλλων και γραπτώς», ότι θα παραμείνει μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Η αγωγή ζητά δικαστική απόφαση σχετικά με το αν η GPT4 θα πρέπει ήδη να θεωρείται AGI (Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη), υποστηρίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI ήταν «ανεπαρκές» για να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Η κατάθεση προσθέτει ότι η OpenAI κατασκευάζει επίσης ένα άλλο μοντέλο, το Q*, το οποίο θα είναι ακόμη πιο ισχυρό και ικανό από το GPT4. Υποστηρίζει επίσης ότι η OpenAI έχει δεσμευτεί σύμφωνα με τους όρους της ιδρυτικής της συμφωνίας να διαθέσει δημόσια την εν λόγω τεχνολογία.

«Ο κ. Musk έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό ότι η AGI αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα - ίσως τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα», αναφέρει η αγωγή.

«Μέχρι σήμερα, η ιστοσελίδα της OpenAI, Inc. συνεχίζει να δηλώνει ότι ο καταστατικός της χάρτης είναι να διασφαλίσει ότι η AGI "θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα"», προστίθεται.

Πηγή: Financial Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ